Bursa ile özleşmiş bir lezzet olan Cilveli Kahve Kahramanmaraş'ta Hışır Han Kafe'de beğeniye sunuluyor. 7 yıl önce patentle koruma altına alınan Cilveli Kahve'den içmek için Ankara, Sakarya ve Gaziantep gibi illerden birçok kişi Hışır Han Kafe'yi ziyaret ediyor. Manisa'ya özgü öğütülmüş bademle servis edilen ve 'cilveli' olarak bilinen Türk kahvesi, Osmanlı kültürünü yaşatıyor. Hışır Han Kafe tarafından yapılan  kahve, hem sunumu hem de tüketiliş şekliyle diğer kahvelerden ayrılıyor. Osmanlı döneminde kız isteme esnasında gelin adaylarının talibini beğendiğini hem babasına hem de kendisini istemeye gelen erkeğe belli etmek amacıyla yaptığı kahve Kahramanmaraşlıların yoğun ilgisi çekerken Hışır Han Kafe sahibi ve aynı zamanda işletmecisi olan Meltem Yürürdurmaz, "Halkımızın ilgisi bizi çok memnun ediyor. İnsanların kahveyi tattıktan sonraki yorumları ise yine bizleri mutlu ediyor" dedi. Kahvenin Kahramanmaraş'ta sadece Hışır Han Kafe'de yapıldığını vurgulayan Yürürdurmaz, "Yoğun bir şekilde araştırma yaptık hem işletmemize yakışır bir lezzeti menümüze kazandırmak istedik. Araştırmalarımız bizi böyle özel ve güzel bir lezzete götürdü" ifadelerini kullandı.

"SUNUMU İLE DE ÇOK ÖZEL BİR HİS OLUŞTURUYOR"

Hışır Han Kafe sahibi ve işletmecisi Meltem Yürürdurmaz Cilveli Kahve'nin yapımı ve merak edilen diğer konulara ilişkin, "Menümüzü zenginleştirmek için biraz araştırma yaptıktan sonra bu özel kahveyi menümüze ekledik. Yaptığımız araştırmalar sonucunda farklı bir kahve çeşidi olduğunu ve özel bir hikâyeye sahip olduğunu gördük. Bu durumu beğenerek menümüze ekledik. Osmanlı döneminde bu kahveyi şehzadeler içermiş. Bu yüzden kahve şehzade kahvesi olarak da adlandırılır. Bunun yanı sıra yine aynı dönemde kız isteme işlemi esnasında bu kahve yapılırmış. Kız isteme esnasında eğer ki kızında gönlü varsa kendisini isteyene bu kahveyi yaparmış. Bu kahve o kızın damat adayını istediğini hem kendi babasına hem de görücülere belirtme şekliymiş. Tabi aynı zamanda kahvenin şekli itibari ile de karşı tarafa verilen değeri gösteriyor. Kahve Türk Kahvesi ile Kervansaray Kahvesini karıştırarak yapılıyor. Fincanın kenarlarını çikolata sosu, kavrulmuş fındık ve badem ile süslüyoruz. Sunumu ile de çok özel bir his oluşturuyor. Yine sunumunda gülkuruları ve mum kullanarak daha da güzel görünmesini sağlıyoruz. Öncelikle kahvenin hikâyesi Kahramanmaraşlılara değişik geliyor ve merak ediyorlar. Merak edip kahveyi tadanlar da genel de çok memnun kalıyorlar. Cilveli kahve zaten bu kentte tek bizim işletmemizde var gösterilen ilginin de üst düzey olduğunu söyleyebilirim" ifadelerini kullandı.

"İNSANI ETKİLEMEMESİ İÇTEN BİLE DEĞİL"

Norveç'te doğup büyüyen ve birçok ülkeyi ziyaret eden Esra Baykan Cilveli Kahve'nin daha önce tattığı lezzetlerden çok daha farklı ve hikayesiyle öne çıkan bir değer olduğunu vurgulayarak, "Lezzeti olarak zaten güzel olmasının yanı sıra hikayesi de insanın ilgisini çekiyor. Kahve hikayesinin algı da yarattığı beklentiyi misli misli karşılıyor" dedi. Baykan, "Çoğu yeri gezdim ama Kahramanmaraş’a ilk kez geliyorum. İnsanları o kadar güzel ki, saatlerce oturarak Ankara’ya döndüğümde Maraş’ı gezdim diyebilirim. Kahramanmaraş'ta bu gezi esnasında beni en çok etkileyen şeylerin başında Hışır Han ve Cilve Kahve'si geliyor. Daha önce tatmamıştım bu özel kahveyi. Kahramanmaraş'ın bana kazandırdığı lezzetlerden bir tanesi oldu. Burası gerek konsept olarak gerekse lezzet olarak çok etkileyici bir mekan. Bu güne kadar birçok ülke ve şehri gezdim. Gezdiğim yerler arasında yine güzel lezzetlere tanık oldum ama Cilveli Kahve gerek hikayesi gerekse lezzeti ile diğeri arasından sıyrılıyor. Kahramanmaraş bana birçok şey kattı Cilveli Kahve ile birlikte, burada hem olgunluğu ile hem de duruşu ile çok değerli insanlar tanıdım. Mutlaka gezilip görülmesi gereken şehirlerden birisiymiş Kahramanmaraş. Dışarıdan bakıldığı zaman sadece dondurma akla gelmesine rağmen buraya gelince anlıyorsunuz aslında buranın dondurmanın yanı sıra birçok değeri olduğunu. Özellikle de benim gibi gezip görmeyi bu kadar seven bir insanı bile bu kadar etkilemişken normal bir insanı etkilememesi içten bile değil" şeklinde konuştu.

Haber: Alihan Kürşat

Editör: Mahmut Beyaz