Bir dönem unutulmaya yüz tutan, ilgi görmeyen bakıra rağbetin yeniden arttığını dile getiren Arıtmert, “Bizim zamanımızda bakır çeyiz olmayana kız verilmiyordu. Bakır sektörü böyle bir durumdaydı. Bu yüzden bakır çeyizler çok fazla ilgi görüyor” dedi.

HİÇBİR ZAMAN DEĞERİNİ KAYBETMEZ”

Arıtmert, “Bakır her şeyiyle çok sağlıklı. Birincisi gümüş ikincisi kalay üçüncüsü ise kurşun. Eskiden bu yana en sağlıklı ürünlerden bir tanesi. Bunların çayı çok tatlı olur, yemeği çok tatlı olur, kahvesi tatlı olur. Bakırı sene kalaylamak gerekiyor. Ya da 6 ayda bir. Kullanımına göre değişiyor. Bakır hiçbir zaman değerini kaybetmez. Şuan bile çöpe atacağın hammaddesinin bile kilosu 26 lira. Kendi hammaddesi ise 38 lira. Bakırı kulansan bile satmak istesen değeri düşmez ve aldığın fiyattan geri satarsınız. Bakır altın gibidir. Zarar etmezsiniz” şeklinde konuştu.

ÇAY DEMLEMEK BİR BAŞKA OLUR

Kazan, lazan ver bakıra, onda kaldır koy ahıra, zaman gelsin satarsın demiş atalarımız sözleriyle devam eden Arıtmert, “ Bakır bu şekilde çok değerli. Balkırda çay demlemek bir başka olur. Kahramanmaraş halkının bakıra karşı ilgisi çok büyük. Halen eskisi gibi değer verilmeye devam ediliyor. Bakırı alan bakırdan vazgeçmiyor. Bulgur pilavı, dolma kazanı, yoğurt satırı gibi ürünler halen Kahramanmaraş’ta çok gözde” dedi.

BAKIR EŞYALARA İLGİ FAZLA”

Gençlerin çeyizlerini seçerken daha çok Osmanlı ve Selçuklu motiflerinin kullanıldığı  dile getiren Arıtmert, “ Çeyizlerini eksiksiz oluşturmak isteyen genç kızlar, son yıllarda ilgi daha da arttı. Bakır eşyalar için Tarihi Kapalı Çarşısı'nın yolunu tutuyor. Fincan takımlarından cezve ve çaydanlıklara, tencere, tabak ve servislerden kaşık bıçaklara kadar pek çok seçeneğin bulunduğu çarşıya aileleriyle gelen gençler, daha çok Osmanlı ve Selçuklu motiflerinin kullanıldığı bakır eşyalara ilgi gösteriyor” şeklinde konuştu.

BUNLAR BİZİM TARİHİMİZ VE KÜLTÜRÜMÜZDÜR”

Vatandaşların sadece bir eşya almadıklarını, üzerinde Osmanlı ve Selçuklu dönemlerine ait tarihi ve kültürel motiflerin kullanıldığı eşyaları satın aldıklarını dile getiren Arıkmert, "Bunlar bizim tarihimiz ve kültürümüzdür. Bizim zamanımızda bakır çeyiz olmayana kız verilmiyordu. Bakır sektörü böyle bir durumdaydı. Bu yüzden bakır çeyizler çok fazla ilgi görüyor” ifadesini kullandı.

EŞYALARININ ÇOĞU BAKIR”

Kahramanmaraş mutfağındaki eşyalarının çoğunun bakır olduğunu anlatan Arıkmert, “ Bir dönem unutulmaya yüz tutan, ilgi görmeyen bakıra rağbetin yeniden arttığını artık demirin insanların hayatından yavaş yavaş çıktığını dile getirdi.

EVLENECEK ÇİFTLER BURAYA GELİP MUTFAKLARINI DİZİYOR"

Kahramanmaraş’ta insanların daha çok bakır tencerelerde yemek yaptığını ifade eden Arıkmert bakırda yapılan yemeğin, çay ve kahvenin tadının daha farklı olduğunu ifade etti. Evlenecek çiftlerin daha çok baharatlıklar, tencereler, bardaklar, çaydanlık ve kahve fincanlarına ilgi gösterdiğini kaydeden Arıkmert , "Bu yüzden evlenecekler buraya geldiklerinde titizlikle eşyaları inceliyorlar. Bakır bir çaydanlıkta çay içerseniz tadına hayran kalırsınız. Evlenecek çiftler, kendileri ya da aileleriyle buraya gelip mutfaklarını diziyor" diye konuştu.

HEM SAĞLIK AÇISINDAN İYİ HEM DE GÖRÜNTÜ AÇISINDAN ÇOK GÜZELLER”

Bunların hem sağlık açısından iyi hem de görüntü açısından çok güzel olduğunu dile getiren Arıtmert, “ Bakır cezve ve fincanlarda kahvenin köpüğü ve tadı daha güzel oluyor. İşlemelerinden dolayı görselleri daha güzel. Yumurta tavalarından kahve fincanlarına, cezvelere ve tencerelere kadar birçok şeyi buradan gideriyorlar" dedi.

ÜRÜNLERİ HEDİYE OLARAK MÜŞTERİLERİNE SUNUYOR”

Arıkmert şöyle devam etti, “İmal ettiğimiz ürünleri Yunanistan’a gönderiyoruz. Orada ki iş yeri sahipleri yaptıkları kahvenin yanında buradan gönderdiğimiz ürünleri hediye olarak müşterilerine sunuyor. Bundan dolayı çok mutluyuz.

Haber: Fazilet Çomruk

Selma Erdemgür


 

Editör: Mahmut Beyaz