24 Haziran seçimlerinde en yakın rakibinin 11 milyon üzerinde oy alarak tarihi farkla yeniden Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan için Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) yemin töreni düzenlendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yemin ederek göreve başlamasının ardından vesayet ve darbeler dönemi ile bürokratik oligarşi tarihe gömüldü. Erdoğan’ı TBMM girişinde Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı törenle karşıladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın aracına Meclis’e girdiği sırada güller atıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın saat 16.43’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yemin etmesiyle birlikte Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi resmen başlamış oldu. CHP, İYİ Parti, HDP ve Saadet Partili milletvekilleri Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı alkışlamak için ayağa kalkmadı. Erdoğan'ın yemin etmesinin ardından Meclis’te İstiklal Marşı okundu. Daha sonra Anıtkabir’i ziyaret eden Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün anıtına çelenk bıraktı. Erdoğan, buradan da Külliyeye hareket ederek akşam saatlerinde yeni kabineyi kamuoyuyla paylaştı. Yeni kabinenin belli olmasının hemen ardından ise soluğu sokakta alan Manşet Gazetesi haber ekibi kabineyle ilgili halkın görüşlerini aldı.

İşte Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk hükümeti ile ilgili hakla yaptığımız röportajın detayları…

GÜÇLÜ BİR HÜKÜMETLE YOLUMUZA DEVAM EDECEĞİZ”
Mehmet Emin Güzeltaş
Cumhurbaşkanımız, Başkomutanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından yeni hükümetimiz açıklandı. Öncelikle ben açıklanan ve 5 yıl görev yapacak olan yeni kabinemize canı gönülden başarılar diliyorum. Yeni hükümette cumhurbaşkanımız genellikle siyaset kurumunun dışından kişileri bakan olarak atadı. Bence böyle olması daha iyi oldu. Çünkü önceki dönemlerde bakanlar hep milletvekillerinin içinden seçiliyordu. Dolayısıyla işleyiş ister istemez yavaşlıyordu. Ama şimdi bakanlar liyakat usulüne göre atandı. Bundan sonraki süreçte daha dinamik daha güçlü bir hükümetle yolumuza devam edeceğiz. Allah utandırmasın.

BUGÜNÜMÜZE ŞÜKÜRLER OLSUN”
Ahmet Akgül
Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan 5 yıl boyunca görev yapacak olan yeni sistemin ilk hükümetini açıkladı. Kabinede sadece birkaç bakanı tanıyoruz. Diğer bakanları pek tanımıyoruz. Ama diğer bakanların da işin ehli olan insanlar olduğunu tahmin edebiliyoruz. Çünkü cumhurbaşkanımıza güveniyoruz. Türkiye bundan sonra yoluna daha iyi adımlarla devam edecek. Yeni bakanlarımız büyük ve güçlü Türkiye için daha çok çalışacak ve daha çok ter dökecek. Bugünümüze şükürler olsun.

TÜRKİYE’NİN GELECEĞİ ÇOK PARLAK”
Ali Cihat Soğancı

Allah Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ı başımızdan eksik etmesin. Türkiye onun sayesinde belli bir mesafe kat etti. Allah devletimize ve milletimize zeval vermesin. Türkiye’nin önü çok açık. Türkiye’nin geleceği çok parlak. Biz geçmiş yıllarda çok kara günler gördük. Ben 73 yaşındayım. 2000 yılında ben emekli oldum. O zamanın emekli aylığı 122 TL’ydi ve devlet benim bu maaşımı bile veremez duruma gelmişti. Yine hastanelere 2 gün gelirdik. Bir gün muayene olmak için diğer gün ise ilaç almak için. Şimdi nereye gitsek anında işimiz bitiyor. Rabbimize şükürler olsun ki hiç olmazsa hayat standartlarımız yükseldi. Şu anda da yeni hükümette ki bakanların birçoğu dışarıdan ve genç. Ben genç ve dinamik insanlarla daha iyi hizmet edilebileceğini düşünüyorum.

İŞİNİN EHLİ KİŞİLER BAKAN OLDU”
Ökkeş Sakar

Yeni hükümetimiz vatanımıza, milletimize hayırlı olsun. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı bakanlara baktığımız zaman 4 bakanının parlamentodan çıktığını görüyoruz. Diğer bakan olan insanları millet olarak pek tanımıyoruz. Ama onlarda yaptıkları çalışmalarla kısa zamanda kendilerini tanıtacaklarını ve aynı zamanda kanıtlayacaklarını düşünüyorum. Çünkü artık bakanlıklara liyakat sistemi geldi. İşinin ehli kişiler bakan oldu. Ben bundan sonraki süreçte daha iyi olacağını düşünüyorum. Biz bu zamana kadar birçok hükümet gördük. İnşallah iyi olur.

YENİ HÜKÜMETE OLUMLU BAKIYORUM”
Fahri Taşçı

Yeni hükümete ben şahsen olumlu bakıyorum. Yeni Türkiye’nin daha güçlü olacağına bir Türk vatandaşı olarak yürekten inanıyorum. Bu vatanın kıymetini bilmemiz lazım. Çok güzel bir ülkede yaşıyoruz. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ülkemize ve milletimize daha çok güç vereceğini düşünüyorum. Yeni hükümet bundan sonraki süreçte daha başarılı çalışmalara imza atacaklarına inanıyorum.

TÜRKİYE A’DAN Z’YE DEĞİŞTİ VE ARTIK ÖNÜMÜZE BAKIYORUZ”
Hacı Öngel
Öncelikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı işleri çok beğeniyorum. Takdir ediyorum. Yeni hükümetin uygulamaları geldiği zaman göreceğiz. Şu anda bir şey söylememiz mümkün değil. Sistem olarak bakanların partiye bağlı olmadan daha iyi çalışacaklarına inanıyorum. Özellikle yeni bakanların iş hayatından gelmeleri her şeyi bildikleri anlamına gelir. Dolayısıyla daha iyi olacağına inanıyorum. Eski Türkiye ile yeni Türkiye arasında dağlar kadar fark var. Ben 1992 yılında Almanya’dan geldim. Türkiye son yıllarda A’dan Z’ye değişti ve artık önümüze bakıyoruz. Biz eskiden Almanya’da çalışırken Türkiye’den bahsedilince yere bakardık ama şimdi yere bakmıyoruz ve bizde varız diyoruz.

YENİ SİSTEMİN DAHA İYİ OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM”
Numan Kozcu

Yeni sistemin daha iyi olacağını düşünüyorum. İnşallah önümüzdeki günlerde Türkiye daha güzel ve daha güçlü olur.


 

GÜZEL ŞEYLER OLACAK”
Ümmet Genç

Önceki gün akşam bütün televizyonlarda Cumhurbaşkanımızı izledik. Yeni bakanları açıkladı, ben lise ikinci sınıf öğrencisiyim pek siyaseti bilmem ama heyecanla izledim. Gördüğüm kadarıyla güzel şeyler olacak ülkemiz için, yeni Milli Eğitim Bakanımıza çağrıda bulunmak istiyorum. Gençlere derslerinde daha verimli olması için çalışmalar yaparlarsa sevinirim, Milli Eğitim Bakanı’nın siyasetle alakasının olmaması bir öğretmen olması da güzel oldu. Çünkü adaletli olur, bir partiyi tutmaz, eğitim adına daha güzel çalışmalar yapar.

İNŞALLAH YENİ DÖNEM ÜLKEMİZE GÜZELLİKLER GETİRİR”
Ali Tesbih

Yeni kabinenin ülkemiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a güveniyoruz, ona güvendiğimiz için de tekrar göreve gelmesini sağladık. Yeni bakanlar pek tanıdık değil, bir tek Süleyman Soylu’yu tanıyorum. Çok iyi bir bakan, İçişleri Bakanlığı’nı çok güzel bir şekilde yaptı. Turgut Özal’dan bu yana başkanlık sistemi farklı zaman aralıklarında konuşuluyordu, o da Recep Tayyip Erdoğan sayesinde geldi çok şükür. Bu hükümeti zor duruma düşürmek için çok çaba harcadılar, darbe yaptılar, ekonomiyi bozmaya çalıştılar böyle birçok oyun oynadılar. Bu yıllarda terör örgütüne de ağır darbeler vuruluyor, bu da bizi sevindiriyor. İnşallah yeni dönem ülkemize güzellikler getirir.

HAYIRLI VE UĞURLU OLSUN İNŞALLAH ÜLKEMİZ İÇİN”
Eşref Paksoy

Bizler vatandaşız gidip oyumuzu kullandık ve Recep Tayyip Erdoğan’ı göreve getirdik. Onlar büyükler olarak böyle uygun görmüşler. O makama layıklarmış ki Cumhurbaşkanımız o göreve getirmiş. Hayırlı ve uğurlu olsun İnşallah ülkemiz için.

İNANCIMIZ TAM”
Haydar Yeşil

Tabi ki Recep Tayyip Erdoğan bizden daha iyi bilir, en yetenekli, en bilgili insanı getirmeye çalışmıştır, buna inancımız tam. Yeni kabinemizi, bakanlarımızı tebrik ediyorum, İnşallah ülkemiz için hayırlı ve uğurlu olur. Bütün dünya devletleri bize saldırıyor, Allah Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a uzun uzun ömürler versin.

BAKANLARIMIZA GÖREVLERİNDE BAŞARILAR DİLİYORUM”
Ahmet Bağrıaçık

Geçtiğimiz gün akşam televizyonlarda izledik, yeni bakanları pek tanımasak da başarılar diliyorum. Genç ağırlıklı bir kabine oldu, daha çok çalışırlar, daha iyi hizmet ederler. Cumhurbaşkanımız çok iyi düşünmüş, gençlere zaten çok önem veriyor. Bunu her alanda görebiliyoruz. Bakanlarımıza görevlerinde başarılar diliyorum.

ZOR GÜNLERİ GERİDE BIRAKTIK”
Cuma Yarım

Vatanımız ve milletimiz için hayırlı olsun. Ülke olarak çok önemli ve zor günleri geride bıraktık. Şimdi önümüze bakıyoruz, ülkemiz için, 81 milyon için, Türkiye için güzel günlere ulaşırız İnşallah. Dünya devletleri bize saldırırken, mazlumlar ise bugünü bekliyordu. Ben şunu diyorum yalnızca, teröristlere gelince ayağa kalkıp ta, Cumhurbaşkanı geldiğinde ayağa kalkmayanlara da yazıklar olsun. Yeni bakanlarımızdan da beklentilerimiz tabi ki var, özellikle Milli Eğitim alanında önemli çalışmalar yapmaları gerek. İnşallah gelecek adına ülkemiz için daha güzel günlere ulaşırız. Bu gelişmeler büyük Türkiye’nin ayak sesleri, gelecek bizim olacak İnşallah.

Haber: Emre Akkış/Ahmet Güneçıkan

Editör: Mahmut Beyaz