Türkiye’de bayan ayakkabı üretiminde İzmir’in ardından 2’nci sırada yer alan, günlük 15 ila 20 bin çift ayakkabı üreterek, yaklaşık 5 bin kişiye istihdam sağlayan Kahramanmaraş, üretim ağını genişletmeye hazırlanıyor. Özellikle yaptığı üretimle Türkiye’nin dört bir tarafına ayakkabı pazarlayan ve başta Ortadoğu ülkeleri olmak üzere Katar, Lübnan, Suudi Arabistan’a da ihracat yapmak için kolları sıvayan kent ayakkabı imalatçıları, yakın bir zamanda kurulacak olan sanayi sitesi ile birlikte sektöre damgasını vuracak. 

Kahramanmaraş’ın ayakkabıcılık sektöründeki son durumunu, kentin ihracat verilerini, hedeflerini ve amaçlarını Manşet Gazetesi’ne anlatan Kunduracılar Odası Başkanı Ali Köfte, “Hedefimiz sanayi sitesi kurup, Kahramanmaraş’tan ayakkabıcılık sektörüne dair fabrika çıkarmak ve gelişen teknolojiye de böylelikle ayak uydurmaktır” diye konuştu. Türkiye’de iç piyasada her yere toptan ayakkabı satışı yaptıklarının altını çizen Köfte, bir başka hedeflerinin üretim ağlarını geliştirip, Ortadoğu’ya daha fazla ihracat yapmak istediklerini söyledi. Doğukent’e yapılacak olan sanayi sitesi için Büyükşehir ve Dulkadiroğlu Belediye Başkanları ile görüşme halinde olduklarını ifade eden Köfte, sitenin kurulması halinde sektörde tam makineleşmeye gideceklerini, buna bağlı olarak ta başarı ivmesini daha da yukarı çıkaracaklarına vurgu yaptı. 

KAHRAMANMARAŞ, İZMİR, BURSA
Köfte, sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi: “Kahramanmaraş’ta ayakkabıcılık çok eski yıllara dayanan bir meslektir. Daha önce Kahramanmaraş erkek ayakkabısı üretimi yapardı ama şu anda kent bayan ayakkabısı üretimi yapıyor. Bayan ayakkabı üretimi denilince aklımıza İzmir geliyor. Bayan ayakkabısında İzmir, Bursa ve Kahramanmaraş üretimde önde geliyor. Kentimizde üretilen ayakkabılar ülkemizin birçok ilinde pazarlanıyor. Ayrıca yine birçok fason firmalara da üretim yapılıyor. Bu üretimin de belli kısımları ihracata gidiyor. Ama Kahramanmaraş’ta ihracata giden ayakkabıların birçoğu başka firmaların üzerinden yapıldığı için rakamlar tam belli olmuyor.”

GÜNLÜK 15 İLA 20 BİN ÇİFT ÜRETİM
Kentte günlük olarak 15 ila 20 bin çift ayakkabı üretildiğini aktaran Köfte, istihdamı arttırmayı istediklerini dile getirdi. Köfte, “Kahramanmaraş olarak bayan ayakkabı üretiminde Türkiye’de ikinci sırada yer alıyoruz. Kentte günlük 15 ila 20 bin çift ayakkabı üretimi var. Yine bunun yanında 4-5 bin kişiye istihdam sağlanıyor. Bizim bir sanayi kooperatifimiz var. Bu kooperatifimizi yaptığımızda ve sanayi sitemize taşındığımızda Kahramanmaraş makineleşecek ve artık standart üretime geçilecek. Buna bağlı olarak ta üretimden aldığımız pay daha da yukarılara çıkacak. İstihdamı arttıracak ve marka çıkaracak diye düşünüyorum. Bu şekilde de zirveyi zorlayacağız” ifadelerini kullandı. 

HEDEF FABRİKA KURMAK
Hedeflerinin Kahramanmaraş’ta ayakkabı üretim fabrikası kurmak olduğunu belirten Köfte, şöyle konuştu: “Ben 4 yıldan bu yana Kahramanmaraş Ayakkabıcılar Odası Başkanlığı yapıyorum. Allah’ın izniyle birçok sorunu aştık. Daha önce merdiven altı diye tabir ettiğimiz Selçuk Sitesinde ayakkabıcılık devam ediyordu. Şu anda ayakkabıcılığı gün yüzüne çıkardık. Ama tabii bu yetersiz. Bizim hedefimiz sanayi sitesi kurup, Kahramanmaraş’tan ayakkabıcılık sektörüne dair fabrika çıkarmak ve gelişen teknolojiye de böylelikle ayak uydurmaktır. Devletimizin bize vermiş olduğu desteklerden esnaflarımızı bilgilendirerek onları teşviklerden faydalandıracağız ve makineleşmelerini sağlayacağız. Standart kalitede üretim yapmayı hedefliyoruz. Bununla beraber yine başka bir hedefimizde ülkemizde, memleketimizde istihdamı arttırıp, memleketimiz adına bir şeyler yapmaktır.”

TÜRKİYE’NİN DÖRT BİR YANINA AYAKKABI SATIŞI
Türkiye’de iç piyasada her yere toptan ayakkabı satışı yaptıklarına dikkat çeken Köfte, “Bunun yanında yine yurt dışı olarak Ortadoğu’ya ihracat yapıyoruz. Ama şu anda Irak ve Kuzey Irak’ta birtakım sorunlar olduğundan dolayı o bölgenin ihracatı biraz düştü. Ama hedefimiz üretim ağlarımızı geliştirip, Ortadoğu’ya daha fazla ihracat yapmaktır. Bunun içinde araştırmalar yapıyoruz. Katar, Lübnan, Suudi Arabistan’a da ihracat yapacağız” şeklinde konuştu.  

SANAYİ SİTESİNDE SON DURUM
Doğukent’e yapılacak olan sanayi sitesi ile ilgili son bilgileri paylaşan Köfte, şunları kaydetti: “Şu anda Doğukent’teki bir kooperatif arsamız var. Parselasyonu bitmek üzere. Büyükşehir Belediye Başkanımız ve Dulkadiroğlu Belediye Başkanımızla görüşüyoruz. İnşallah oranın parselasyonu bittiğinde bölgeye bir sanayi sitesi yapacağız. Bu şekilde de Kahramanmaraş ayakkabı da sanayileşecek ve tam makineleşecek. İşte tüm bunlar olduğu zaman da Türkiye’de ayakkabı sektöründe zirveye oturacağız. Kendi şehrimize bir katma değer sağlayacağız.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz