2019’un Aralık ayında Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve İran ile İtalya başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesine yayılan yeni tip koronavirüs, Türkiye’de ise ilk kez 11 Mart’ta görülmüştü. Aradan geçen süreçte Türkiye’de 4 bin 100’den fazla kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan yeni tip koronavirüs (KOVİD-19) salgını, dünyada ise 4 milyon 450 bin kişiye bulaşırken, 302 binden fazla kişinin de hayatına mal oldu. Alınan tedbirlere rağmen tüm insanlığı tehdit etmeye devam eden salgında Türkiye, özellikle Cumhurbaşkanlığı, Sağlık Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’nın çalışmalarıyla diğer Avrupa ülkelerine oranla süreci daha başarılı yürütüyor. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarıyla Türkiye’de normalleşme süreci başlarken, bazı sektörler de faaliyete başlandı. Koronavirüs tedbirleri, Kahramanmaraş’ta da sıkı bir şekilde uygulanırken, vatandaşlar büyük oranda tedbirlere uyum gösteriyor.

38 GÜN SONRA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI VERİLMEDİ

Yeni tip koronavirüs tedbirlerleri kapsamında geniş kapsamlı sokağa çıkma yasağı ilk kez 10 Nisan’da verilmişti. Kahramanmaraş’ın da aralarında bulunduğu 30 Büyükşehir ve Zonguldak’ta ilk etapta 2 günlük sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti. Ardından Bakanlar Kurulu sonrası açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sokağa çıkma yasağının Ramazan Bayramı’na kadar hafta sonları devam edeceğini açıkladı. Hafta sonlarının yanı sıra 23 Nisan’a denk gelen haftada 3, 1 Mayıs’a denk gelen haftada ise 4 gün sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti. Geçtiğimiz hafta içerisinde yine Bakanlar Kurulu sonrası açıklamalarda bulunan ve normalleşme sürecinin başladığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahramanmaraş’ın da aralında bulunduğu bazı illerde seyahat yasağının kaldırıldığını ve bu şehirlerde sokağa çıkma yasağı uygulamasının da sona erdiğini söylemişti. Bir buçuk aylık sürenin ardından Kahramanmaraş’a sokağa çıkma yasağı verilmezken, vatandaşların sokağa çıkma yasağı varmış gibi cadde ve sokaklarda olmaması umutlandırdı. Trabzon Caddesi’nde bazı saatlerde yoğunluk olduğu gözlense de, sıcağın da etkisiyle gün boyu vatandaşların dışarıya az süre için çıktığını görüldü.

VALİLİĞİN MASKE YASAĞINA UYULUYOR

Öte yandan Cuma günü Vali Vahdettin Özkan başkanlığında Valilik Toplantı Salonunda toplanan Kahramanmaraş İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi, aldığı yeni kararla 16 Mayıs tarihinden itibaren Kahramanmaraş genelinde maskesiz dışarı çıkmayı yasaklamıştı. Yasakla ilgili yapılan bilgilendirmede, “İlimiz genelinde sokağa çıkan/çıkması zorunlu olan herkesin, 16 Mayıs 2020 Cumartesi tarihinden itibaren maske takmasının zorunlu olmasına, vatandaşlarımızın dışarıda maskesiz halde bulunmamalarına, Maskenin sağlık otoritelerinin önerdiği şekilde kullanılmasına, (Maske burun, ağız ve çeneyi tamamen kapatacak, kenarlardan hava geçişine izin vermeyecek şekilde takılır.) İlimiz genelinde 16 Mayıs 2020 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek maske takılmadan sokağa çıkılmaması kararının uygulamaya girmesi ile beraber Polis, Jandarma ve Zabıta tarafından gerekli bilgilendirme, eğitim ve denetim faaliyetlerinin yoğun bir şekilde sürdürülmesi, uygulamanın ilimiz genelinde aktif katılımla gerçekleştirilmesi için tüm kurum ve kuruluşların gerekli desteği sağlamasına oy birliğiyle karar verilmiştir” ifadeleri kullanıldı. Yasağın ilk iki günü, önceki günlerin aksine kent halkının büyük çoğunlukla maskesiz dışarıya çıkmadığı görüldü. Bu görüntüler de vatandaşların tedbirlere uymaya azami derecede özen gösterdiğini gözler önüne serdi.

65 YAŞ ÜSTÜ VATANDAŞLAR BU KEZ 12-18 SAATLERİ ARASINDA ÇIKTI

Meteorolojik verilere göre 17 Mayıs Pazar günü hava sıcaklıklarının yüksek seyredeceğinin değerlendirilmesi üzerine 65 yaş ve üzeri ile kronik rahatsızlığı bulunan vatandaşların sokağa çıkma saatleri değiştirilerek 12.00-18.00 saatleri arası olarak belirlenmişti. Kahramanmaraş’ta 65 yaş ve üzeri ile kronik rahatsızlığı bulunan vatandaşlar, saat 12’den itibaren ikametlerine en yakın yerde yürümek ve vakit geçirmek kaydıyla dışarı çıktı. Geçen hafta sonuna göre Kahramanmaraş’ta 65 yaş ve üzeri ile kronik rahatsızlığı bulunan vatandaşların bu hafta sonu daha az dışarı çıktığı görüldü.

YOĞUNLUK OLAN NOKTALARDA ZAMAN KISATLAMASIYLA GİRİLECEK

Kahramanmaraş İl Umumi Hıfzısıhha Meclisi ayrıca, yaklaşan Ramazan Bayramı sebebiyle çarşı ve pazarlarda yoğunluğa sebebiyet vermemek ve sosyal mesafeyi korumak adına çeşitli önlemleri devreye aldı. Vatandaşların yoğun olduğu Kapalı Çarşı gibi noktalarda polis ekipleri yaptığı denetimlerle kalabalığa izin vermiyor. Konuyla ilgili yapılan bilgilendirmede, “İlimiz genelinde yaklaşan Ramazan Bayramı öncesi yoğunluğunun fazlalığı ve sosyal mesafe kurallarına uyulmaması durumunda zabıta ve kolluk kuvvetleri tarafından tedbirler alınarak yoğunluğun olduğu kapalıçarşı/cadde/sokak vb. bölgelerde zaman kısıtlaması konularak giriş çıkışların kontrollü olarak yapılmasının sağlanmasına, Ramazan Bayramı da dahil olmak üzere, vatandaşlarımızın aile ziyaretlerinden ve ilimiz dışından gelenlerle temastan kaçınmaları; bayramlaşmanın telefon ve diğer iletişim araçlarıyla yapılmasının tercih edilmesinin tavsiyesine oy birliğiyle karar verilmiştir” ifadeleri kullanılmıştı.

DENETİM EKİPLERİ ADETA DİDİK DİDİK DENETLİYOR

Kentin dört bir yanına dağılan denetim ekipleri, başta faaliyete başlayan kuaför, berber ve güzellik salonları olmak üzere market ya da semt pazarları gibi halkın yoğun olarak bulunabileceği alanları denetlerken, çalışma saatleri yeniden düzenlenen iş yerlerinin belirlenen saatlerde faaliyet gösterip göstermediği ve kapanış saatlerine riayet edilip edilmediği, çalışanların ve vatandaşların maske kullanımı ve sosyal mesafeye özen gösterip göstermediği, açıklanan kurallara uyulup uyulmadığına dair denetimlerine hız kesmeden devam ediyor. Denetimlerde kurallara uymayanlara 3 bin 150 TL’ye kadar ağır ceza-i işlem uygulanıyor. Denetim ekibinde, Vefa Sosyal Destek Grubu, İlçe Emniyet Müdürlüğü, İlçe Sağlık Müdürlüğü, İlçe Belediye Başkanlığı ile İlçe Tarım ve Orman Bakanlığı personellerinin yanı sıra oda başkanlıklarının temsilcileri yer alıyor..

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz