Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığının birlikte çalışması sonucunda 75 maddeden oluşan ‘Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon Planı’ toplantısı tüm Türkiye’de olduğu gibi Kahramanmaraş’ta da gerçekleştirildi. Vali Vahdettin Özkan başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya Cumhuriyet Başsavcısı İlker Yazıcı, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, ilgili Vali Yardımcısı, kurum müdürleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Toplantının açılışında konuşan Vali Vahdettin Özkan, kadına yönelik şiddetle mücadelede Kahramanmaraş’ta izlenecek stratejilerin belirlenmesi amacıyla bir araya geldiklerini dile getirerek Kahramanmaraş ölçeğinde önemli konuları ele alacaklarını söyledi. Vali Özkan, “İlimizdeki çalışmaları kadına yönelik şiddetle mücadele il eylem planı doğrultusunda büyük bir titizlikle yürütüyoruz. İl Eylem Planı çerçevesinde bugüne kadar kamu kurum ve kuruluşlarımızın personellerine, askerlerimize, emniyet ve jandarma personelimize, rehber öğretmenlerimize ve vatandaşlarımıza, kadına yönelik şiddet hakkında pek çok farkındalık eğitimi gerçekleştirdik” dedi.

“KADINA YÖNELİK ŞİDDETİN BERTARAF EDİLMESİ ÖNEMLİ”

Kadına yönelik şiddetin durdurulmasının büyük önem arzettiğini ifade eden Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, “Hükümet düzeyinde ve bütün vatandaşlarımızın hissiyatını da yansıtan kadınlara yönelik şiddetin bertaraf edilmesi, durdurulması büyük önem arz ediyor. Esasen medeniyetimizde yeri olmayan ama son zamanlarda giderek artan veya görünürlüğü fazla olan kadına yönelik şiddetle ilgili ulusal düzeyde eylem planları var. Şuanda da ilgili bakanlıklar arasında çerçevesi belirlenmiş, görev tanımları netleştirilmiş, İzleme ve Değerlendirme Sistemi çerçevesinde koordinasyon planı inşa edilip, işletilecektir. Biz de bu konuda ilgili kurumlarımızla, bakanlık ve adli makamlarımızın temsilcilerimizle bir değerlendirme yaptık. Sonrasında da her bir kuruma, her bir kişiye vazife nedir, bu vazifeyi nasıl icra edeceğiz, bu vazifenin izleme ve değerlendirmesi nasıl olacak veya geliştirilmesi gereken alanlarımız nelerdir bunları tespit edip karar haline getireceğiz ve uygulayacağız. Hem icra makamları hem adli makamlar hem de esasen üniversite, sivil toplum kuruluşları ve meslek kuruluşları ile tek tek insanlarımız bu konuda neler yapmalı bunları sıralayacağız. Örneğin eğitim kurumlarımız, sağlık kurumlarımız ne yapmalı? Bunların yanı sıra Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve İzleme ve Değerlendirme Sistemi ile ulusal anlamdaki politikaların inşasında ilgili bakanlığımız koordinasyonunda diğer bütün bakanlıklarımız bu yönde çalışacak. Bu noktada hem bir farkındalık, hem bir eğitim, hem bir yönlendirme, hem de bu konudaki verilen kaliteli bir şekilde toplanması, icra makamlarına sunulması bu hususta çok önemli. İleriki dönemlerde zaten yapılan, mutlaka iyileştirilmesi gereken bu hususların yerel versiyonunu bildireceğiz” ifadelerini kullandı.

“ŞİDDETİN ÖNLENMESİ İÇİN PEK ÇOK ÇALIŞMA VE PROJE HAYATA GEÇİRİLDİ”

Türkiye’de vicdanları yaralayan, tüm insanları derinden üzen elim olayların yaşandığını fakat bunları önleme noktasında birçok çalışma ve projenin hayata geçtiğini anlatan Vali Özkan, “Ülkemizde de maalesef vicdanlarımızı yaralayan, bizleri derinden üzen elim vakalar yaşanmıştır. Malumunuz geçmişten bugüne bu alanda yaşanan olumsuzluklar, Bakanlıklarımızın ve devletimizin ilgili kurumları tarafından ayrı ayrı ele alınmış; bugüne kadar kadına karşı şiddet ve kötü muamelenin önlenmesi için pek çok çalışma ve proje hayata geçirilmiştir. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının kurulması başta olmak üzere, kadınlara pozitif ayrımcılığın sağlanması, aile mahkemelerinin kurulması, TCK’da kadına karşı şiddete ilişkin cezai yaptırımların artırılması gibi çalışmalar, bunlardan sadece birkaçıdır” şeklinde konuştu.

“AKSAKLIĞIN OLMADIĞI BİR İKLİMİ İNŞA EDECEĞİZ”

Eylem Planı’nın kadına yönelik şiddetin olmadığı bir iklimi edeceği temennisinde bulunan Vali Özkan, “İlgili Vali Yardımcımızın koordinasyonunda bununla ilgili ön çalışma yapıldı. Bundan sonra da kuracağımız teknik komisyonlar veya yerelde ilimize has ulusal eylem planında görülmeyen hususlar varsa Koordinasyon Kurulu üyeleri ve bu konuda uzman olan kişilerin görüşlerini Yerel Eylem Planı’na eklemiş olacağız. İnşallah bu Eylem Planı, öfkenin kontrolde tutulduğu, şiddetin, insan hakları ihlallerinin dezavantajlı gruplara karşı herhangi bir aksaklığın olmadığı bir iklimi inşa edeceğiz diye temenni ediyoruz” dedi.

Haber: Ahmet Güneçıkan

Editör: Mahmut Beyaz