Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2017 yılında bir önceki yıla göre 124 bin kişi artarak 3 milyon 454 bin kişi olmuştu.  işsiz sayısı 2018 yılı Mart döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 432 bin kişi azalarak 3 milyon 210 bin kişi oldu. İşsizlik oranı 1,6 puanlık azalış ile %10,1 seviyesinde gerçekleşmişti. Kahramanmaraş’ta ise 2017 yılının son çeyreği itibariyle işsizlik rakamı, çift hanelere ulaşmıştı. Bu sayı, 2018 yılının ilk 6 ayı itibari ile tek haneye düşerek, kentte işsizlik oranı azaldı. İşsizliğin düşmesinde ki sebepleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından getirilen faaliyetleri anlatarak konuyla ilgili açıklama Kahramanmaraş İŞKUR İl Müdürü Ali Yüce, Kahramanmaraş’ta işsizliğin düştüğünü belirtti.

6 AYLIK HEDEFLER İSTEDİĞİMİZ GİBİ İLERLİYOR”
Yüce, konuyla ilgili şu ifadelere yer verdi: “2017 yılı sonunda istihdam çalıştayı, 2018 yılının ilk başında da Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Bakanımız aracılığı ile geçen seneki birinci fazılını gerçekleştirdiğimiz, bu yılda ikincisini gerçekleştirdiğimiz Milli İstihdam Seferberliği başlatıldı. Burada amaç, her iş yeri için artık iki istihdam. Tabi bununla doğru olarak ta mevzuatımız da gerek işverenlerimiz açısından gerekse işletmelerimiz açısından işçi ek istihdam teşviklerine ilişkin yasal düzenlemeler yapıldı. Hamdolsun geçen ay TÜİK’in açıkladığı işsizlik rakamlarına da baktığımızda çift haneli rakamlarda olanın işsizlik rakamlarının 9,6 gibi tek hanelere düştü. Bizde İŞKUR İl Müdürlüğü olarak2018 yılının ilk 6 ayında genel müdürlüğümüz ve bakanlığımız tarafından bize verilen belirlenen 6 aylık hedefleri seyretmekteyiz. İşletmelerimizden 11 bin 337 adet açık iş almışız. Bunun 7 bin 352 kişisini işe yerleştirmişiz. İl müdürlüğümüzce bu yönde çalışmalarımız, ek istihdam, iş başında eğitim programları, bir senden bir benden gibi istihdam teşviklerine, istihdam arttırıcı, işverenimize gerek SGK Prim teşviki gerekse imalat sektöründe 6 ay, hizmet sektöründe 3 ay olmak üzere işbaşı eğitim programlarıyla yaptığımız işçi destekleri devam ediyor. Hedefimiz 2018 yılı sonunda 7 bin 352 işe yerleştirme hedefimizi 15 bin olarak gerçekleştirmeyi planlıyoruz. İş yeri ziyaretlerimiz, bireysel olarak işyerlerine yaptığımız danışmanlıklarımız, mesleki eğitim kurslarımız, iş gücü eğitim piyasasının ihtiyaç duyduğu mesleki eğitim kurslarımız devam ediyor. Bu toplantımızın amacı da, bu teşviklerimizin devam ettiğini belirtmek isterim.”

İŞSİZLİK ORANI TEK HANEYE DÜŞTÜ
“2017’nin sonlarına doğru işsizlik 11,6 civarındayken, bu yavaş yavaş Mart ve Nisan aylarından itibaren, istihdam teşvikleri ile işsizlik azaldı. Bunların temel nedenlerin biri sadece ekonomi değil. Ekonomi istihdam ister, istikrar ister, çevremizdeki konjoktürel durum, kriz, bunların hepsinden beslenir. Dolayısıyla da bu işsizliğe olumlu veya olumsuz yansır. Ülkemiz bir ay önce geçirmiş olduğu seçim hem yatırımı artmasına hem de dışarıdan yatırımı getirmesine neden olduğu için istihdamı arttırıcı etkenler oldu. Bu seyrin ben hala devam edeceğini düşünüyorum. İşsizlik şuan Karamanmaraş’ta tek hanelere düştü.”

İşsizliğin düşmesine yönelik yapılan programlar ise şu şekilde;

Mesleki Eğitim Kursları(MEK)

İşgücü piyasasının ihtiyaç duyduğu tüm mesleklerde işsizlerin niteliklerini geliştirerek istihdam edilebirliklerini artırmak amacıyla, istihdam garantili veya garantisiz olarak düzenlenen meslek edindirme ve gelişme kurslarıdır. Kursiyerlerin durumuna göre değişen miktarlarda her gün için kursiyer zaruri gideri ödemesi yapılmakta ve GSS+İKMH sigorta prim giderleri karşılanmaktadır.

Girişimcilik Eğitim Programları(GEP)

Kuruma kayıtlı kişilere yönelik kendi işlerini kurmalarını ve geliştirmelerini yardımcı olmak amacıyla uygulanan programlardır. Program kapsamında; işsiz olan katılımcılara günlük 20 TL tutarında katılımcı zaruri gideri ödemesi yapılmakta ve GSS+İKMH sigorta prim giderleri karşılanmaktadır.

İşbaşı Eğitim Programları
Kurum kayıtlı işsizlerin mesleki deneyim edinmeleri ve teorik eğitimi aldıkları mesleklerde uygulamayı görmesi, çalışması ortamın uyumun sağlanması amacıyla en az 2 çalışanı olan özel sektör işyerleri ile düzenlenen programlardır. İmalat ve Bilişim sektörlerinde 6 ay, diğer sektörlerde 3 ay süre ile uygulanmakta olan İEP’lerde katılımcının durumuna göre değişen miktarlarda he gün katılımcı zaruri gideri ödemesi yapılmakta(Katılımcı 61.65 TL öğrenci katılımcı 46.23 TL, İÖ Alan Katılımcı 30.82 TL ) ve GSS+İKMH sigorta prim giderleri karşılanmaktadır.

Toplum Yararına Programlar (TYP)
İşsizliğin yoğun olduğu dönemlerde veya yerlerde, toplum yararına bir iş veya hizmetin gerçekleştirilmesi yoluyla özelikle istihdamında zorluk çekilen işsizlerin çalışma alışkanlık ve disiplininden uzaklaşmasını engelleyerek iş gücü piyasasın uyumlarını gerçekleştirmek ve bunlara geçici gelir desteği sağlamak amacıyla uygulanan programlardır. Program kapsamında katılımcılara asgari ücret tutarı üzerinden maaş ödemekte olup, sigorta primleri de karşılanmaktadır.
2018 yılında yeni yürürlüğe giren ve önceki yıllarda yürürlüğe girmiş olup süresi uzatılan istihdam teşvikleri aşağıda sıralanmıştır.
İlave İstihdam Teşviki
4447 sayılıKanunun geçici 19 ve 12 nci maddeleri kapsamında uygulanmaktadır. 2020 Aralık ayı aşılmamak kaydıyla, 01.01.2018 ile 21.12.2020 tarihleri arasında önceki yılın ortalama çalışan sayısına ilave olarak istihdam edilen her bir sigortalı için destek süresi 12 azydır. Ancak istihdam edilen sigortalının, 18 yaşından büyük 25 yaşından küçük erkek, 18 yaşından büyük kadın veya Kuruma kayıtlı engelli olması durumunda destek 18 ay süreyle uygulanmaktadır.


Bir Senden Bir Benden İstihdam Teşviki
4447 sayılı Kanunun Geçici 20 ve 21 nci maddeleri kapsamında uygulanmaktadır. İmalat sektöründe faaliyet gösteren, ilgili sektörde ustalık belgesine sahip ve 2017 yılındaki ortalama çalışan sayısı 1-3 arasında olan özel sektör işverenlerin; 01.01.2018-31.12.2018 tarihleri arasında 2017 yılı ortalama çalışan sayısına ilave olarak istihdam edecekleri 18-25 yaş arası gençler (azami 2 kişi) için asgari ücret üzerinden hesaplanan tutar prim, ücret ve vergi desteği sağlanmaktadır.

Kadın, Genç Ve Mesleki Yeterlilik Belgesi Olanların Teşviki
4447 sayılı kanunun geçici 10 uncu maddesi kapsamında uygulanmaktadır. 31.12.2020’ye kadar, kuruma kayıtlı işsizlerden 18 yaş ve üzeri kadınları istihdam eden işverenlere 24 ila 54 ay, 18-29yaş arası erkekleri istihdam eden işverenlere 12 ila 54 ay arasında değişen sürelerde sosyal güvenlik primi işveren payı desteği sağlanmaktadır. Destek süresi; istihdam eden kişinin yaşına, mezuniyet durumuna, mesleki eğitim belgesi niteliğine göre değişiklik arz etmektedir.

İşbaşı Eğitim Programı Teşviki
4447 sayılı Kanunun geçici 15 nci maddesi kapsamında uygulanmaktadır. Özel sektör işverenlerinin; 31.12.2018 tarihine kadar başlayacak olan İşbaşı Eğitim Programlarını tamamlayan 18-29 yaş arası kişileri, ilgili meslekte, programı tamamladıkları tarihten itibaren 3 ay içerisinde, önceki takvim yılının ortalama sigortalı çalışan sayısına ilave olarak istihdam etmeleri durumunda, işverenin imalat ve sanayi sektöründe faaliyet göstermesi halinde 42 ay, diğer sektörlerde ise 30 ay süre ile sosyal güvenlik primi işveren payı desteği sağlanmaktadır.

İşsizlik Ödeneği Alanlara Yönelik Teşvik
4447 sayılı Kanunun 50. Maddesi kapsamında uygulanmaktadır. İşsizlik ödeneği alanların; işe alındığı tarihten önceki son altı aylık dönemde, prim ve hizmet belgelerinde bildirilen ortalama sigortalı sayısına ilave olarak işe alınması durumunda kişinin kalan işsizlik ödeneği sürecinde asgari ücret üzerinden hesaplanan sosyal güvenlik primlerinin %1’lik kısmı (kısa vadeli sigorta kollarının 1 puanlık kısmı) hariç olmak üzere tamamı (679,88 TL)işsizlik sigortası fonundan karşılanmaktadır.
Haber: Hakan Aydın


 


 

Editör: Mahmut Beyaz