Taksi kültürünün fazla gelişmediği Kahramanmaraş’ta taksici esnafı bir yandan müşteri azlığının sıkıntısını yaşarken bir yandan da 2017’de kısa mesafelerde yolcu alınmamasına çözüm olarak getirilen indi-bindi ücreti kuralanı müşterilerine anlatabilmek için deyim yerinde ise akla karayı seçiyor. İndi-bindi ücretinin 15 TL olduğu Kahramanmaraş’ta örneğin 10 TL’lik mesafede taksicilerin 15 TL istemesiyle müşteri taksimetrede 10 TL yazıyor, neden benden 15 TL istiyorsun? sorusuyla karşılaşmaktan yoruldu. Kahramanmaraş’ta çoğu kişinin bu konuyu bilmediği ve bazen müşteriyle gerginlik yaşadıklarını kaydeden Kahramanmaraş Bankalar Taksi Durağında çalışan Hakan Ay, “İnsanlar şunu bilmiyor; biz burada 14 arabayız, en arkadan 14’üncü sıradaki bir araba en başa gelene kadar saatlerce burada bekleyip bir müşteriye gittikten sonra geri başa geçip kendisine sıra gelene kadar 5 saat bekliyor. Müşteri gelip biniyor 4 TL’den başlatıyorsun, 100 metre sonra iniyor 7 lira yazıyor, biz buna kalkıp 15 TL dediğimizde müşterinin zoruna gidiyor. Bu durumu insanlar anlatıyoruz, bazıları anlayışla karşılaşıyor, bazıları anlayışsız oluyor ve şikâyet ediyor. Şikâyet ettikleri yer zaten açıklamayı yapıyor indi bindi olayı 15 TL diye İndi-Bindi olayı. Kahramanmaraş’ta 15 lira bunu böyle bilsinler diyorum” dedi.

“24 SAATTE SADECE 2 TANE İŞE ÇIKIP EVE GİDEN ARKADAŞLAR OLDU”

Kahramanmaraş’ta taksi kültürünün olmadığından dolayı müşteri azlığı yaşadıklarını, koronavirüs ortaya çıkmasıyla aşırı şekilde etkilendiğini belirten Ay, “Taksi çok az kullanılan bir ihtiyaç olarak görülüyor. Araç fazlalığından, her bir yere ulaşım olduğundan dolayı taksiye çok az kişiler talep ediyor. Üstüne koronavirüsün gelmesiyle tamamen işler durdu hatta 24 saatte sadece 2 tane işe çıkıp eve giden arkadaşlar oldu. Bazıları 8-9 saat bekleyip hiç müşteri alamanadan sinirlenip çıkıp giden oldu. Sokağa çıkma yasağının olduğu günlerde tamamen kapalıydık. Telefonla araya müşterilerimize kesinlikle çıkamadığımızı söyledik. Son 20 gündür hafif kıpırdama var işlerimizde. Ufak tefek yurt dışından yabancı gurbetçiler geliyor son bir haftadır onların hareketlenmesi var ama geçen yıl bu yaz dönemine bakarak işlerde yüzde 40 azalma var ama 20 gün öncesine kadar buna şükür diyoruz” diye konuştu.

“ZATEN TAKSİ KONUSUNDA SIKINTILARIMIZ ÇOKTU”

Şehirdeki aktivitelerin, organizasyonların olmadığından dolayı taksiye çok az rehavet olduğunu söyleyen Ay, “Genel olarak bakarsak pandemiden öncede zaten taksi konusunda sıkıntılarımız çoktu. Ücret konusunda, tanıtım konusunda, şehirdeki aktivitelerin, organizasyonların olmadığından taksiye çok az rehavet vardı, çok az ihtiyaç duyuluyordu. İnşallah bundan sonraki süreçte daha hızlı daha güzel, daha yenilikçi şeyler olur. Mesela herhangi bir organizasyon olduğunda fuar olduğunda; kitap fuarı olsun, kuyumcular fuarı olsun bunlar bizi çok etkiliyor. Bundan sonraki süreçlerde böyle aktivitelerin şehrimizde olmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

 

(Haber: Abdulsamet İspir)

Editör: Mahmut Beyaz