Koronavirüs (COVİD-19) salgını başlangıçta Çin’i etkilese de artık küresel bir tehdit haline gelirken, bugün 6 kıtaya ve 50’den fazla ülkeye yayıldı. Dünya kamuoyunu kasıp kavuran koronavirüs enfeksiyonu Sağlık Bakanlığı ve ilgili kurumların çalışmalarına rağmen Türkiye’de de görüldü. Yaşanan gelişmeler üzerine geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen koronavirüs toplantısı sonrası bazı kararlar alındı. Toplantıda eğitim ve öğretime ara verilmesinin yanı sıra spor karşılaşmalarının seyircisiz oynanmasına kadar birçok karar alınırken, illerde de Valiliklerin koordinasyonunda bilgilendirme toplantılarının yapılmasına karar verildi. Son olarak da Sağlık Bakanlığı ile yapılan değerlendirmeler sonucunda İçişleri Bakanlığı tarafından ek bir genelge 81 il valiliklerine gönderildi.

BİRÇOK NOKTADA FAALİYETLER DURDURULMUŞTU

Genelgeye göre, "umuma açık istirahat ve eğlence yerleri olarak faaliyet yürüten ve vatandaşların çok yakın bir mesafede bir arada bulunarak hastalığın bulaşma riskini arttıracağı gerekçesiyle, tiyatro, sinema, gösteri merkezi, konser salonu, nişan-düğün salonu, çalgılı-müzikli lokanta, kafe, gazino, birahane, taverna, kahvehane, kıraathane, kafeterya, kır bahçesi, nargile salonu, nargile kafe, internet salonu, internet kafe, her türlü oyun salonları (atari, playstation vb.), her türlü kapalı çocuk oyun alanları (alışveriş merkezi ve lokanta içindekiler dahil), çay bahçesi, dernek lokalleri, lunapark, yüzme havuzu, hamam, sauna, kaplıca, masaj salonu, SPA ve spor merkezlerinin faaliyetleri" geçici bir süreliğine durduruldu. Yaşanan gelişmeler sonrası bazı vatandaşlar korku ve panikle özellikle büyük marketlere yönelirken bazıları ise mahallele ve sokaklarında bulunan bakkal ve marketlerden alışverişlerini yaptı. İnsanlar arasında virüsün yayılımı azaltma noktasında açık bulunan esnafları da ilgilendiren önemli kararlar alınmaya devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, Kahramanmaraş Bakkallar Bayiler Şekerciler ve Kantinciler Odası Başkanlığı’na gönderdiği yazıda esnafların uyması gereken bazı kuralları duyurdu. Yazı sonrası esnafları ziyaret eden Oda Başkanı Şeref Özsoy, “Bu süreci atlatana kadar herkesin sorumluluk içerisinde davranması gerektiğini belirttik. Özellikle gıda malzemelerini içeride satalım dedim. Ürünleri yeniden kontrol edelim, bozuk ve tarihi geçmiş ürünler kesinlikle olmasın dedik. Tüm esnaflarımızı hızlı bir şekilde bilgilendirdik” dedi.

“DEVLETİMİZ KORONAVİRÜSÜN DE ÜSTÜNDEN GELECEKTİR”

Sözlerine, “Öncelikle devletimiz çok güçlü bunu belirtmek istiyorum” ifadeleriyle başlayan Kahramanmaraş Bakkallar Bayiler Şekerciler ve Kantinciler Odası Başkanı Şeref Özsoy, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne Kahramanmaraş’taki ahilik kültürüyle yoğrulmuş esnaf ve sanatkarlar olarak minnettarız, her zaman devletimizin yanında, arkasındayız. Devletimizin dediği her şey bizim için bir emirdir. Resmi kurum ve kuruluşlarımıza, amirlerimize, emniyetimize, zabıtamıza diğer bütün görevlilerimize minnettarız. Herkesin malumu olduğu üzere dünya büyük bir sınav veriyor. Etkilenmeyen ülke yok fakat Türkiye’miz önceden aldığı tedbirlerle kıskanılıyor. Dün itibariyle bir vatandaşımız hayatını kaybetti ama koronavirüs de dahil her türlü zorluğun üstesinden devletimiz gelecektir. Endişe ve paniğe gerek yok” ifadelerini kullandı.

“ESNAFLARIMIZA ANINDA BİLDİRİMLER YAPIYORUZ”

Tedbirler kapsamında üyelerine gerekli bilgilendirmeleri yaptıklarını belirten Özsoy, “Okul kantinlerine ve gıda ile ilgili çalışan bütün esnaflarımıza anında bildirimler yapıyoruz. Son olarak ise Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan gelen yazı çerçevesinde bütün üyelerimize mesajlar attık. Kıbrıs Meydanı, Saraçhane ve Kapalı Çarşı gibi yerlerde esnaflarımız biraz yoğun, iş yerlerinin de küçük olmasıyla aslında arz ve talep meselesinden dolayı mağazanın dışına çıkabiliyor. Ürünlerimizi hem dışarda teşhir ediyoruz hem de müşterilerimize daha fazla ürün sunuyoruz. Tabi ki insan sağlığı her şeyden önemli, biz de yazı gelmesinin ardından hızlı bir şekilde esnaflarımızı ziyaret ettik, uyarılarda bulunduk. Bu süreci atlatana kadar herkesin sorumluluk içerisinde davranması gerektiğini belirttik. Özellikle gıda malzemelerini içeride satalım dedim. Ürünleri yeniden kontrol edelim, bozuk ve tarihi geçmiş ürünler kesinlikle olmasın dedik. Tüm esnaflarımızı hızlı bir şekilde bilgilendirdik” şeklinde konuştu.

“ÜRÜNLERİN DIŞARIDA SATILMAMASI YÖNÜNDE UYARILARDA BULUNDUK”

Esnaflara ürünlerin içeride satılması ve hijyen kuralları noktasında uyarılarda bulunduklarını da anlatan Özsoy, sözlerine şu şekilde devam etti, “Oda olarak koronavirüse karşı üyelerimize bilgilendirici mesajlar atıyoruz. Esnaflarımıza ürünlerin dışarıda olmaması noktasında uyarılarda bulunuyoruz. Hijyen kurallarına dikkat edilmesini, sık sık temizlik yapılması, insanların zor gününde fırsatçılık yapmadan gerekirse zararına satmalarını çünkü bu artık tüm insanlığı tehdit eden sorunlar haline geldi. Bizlerde zaten stokçuluk gibi şeyler asla olmaz. Büyük marketler zinciri gibi stokçuluk yapmayız, neysek oyuz. Hep birlikte bu bakkallara sahip çıkalım ki bakkallar yaşasın.”

“MAHALLE ESNAFIMIZA HEP BİRLİKTE GERİ DÖNELİM”

Vatandaşlara seslenen Özsoy, bu zorlu süreçte mahalle bakkallarına ve esnaflara sahip çıkılması uyarısında bulunurken, “Sizin aracılığınızla bütün Kahramanmaraşlı halkımıza sesleniyorum. Нер birlikte el ele esnafımıza sahip çıkalım. Bizim esnafımız milliyetçidir, bizim insanımız devletine, milletine karşı gelmez. Bu günlerde endişe ve paniğe gerek yok. Sen ben yok hep beraber mahallemizdeki bakkalımıza, yerel marketimize, manavımıza, kasabımıza, berberimize, tuhafiyemize, terzimize ve bütün esnafımıza sahip çıkalım. Mahalle esnafımıza hep birlikte geri dönelim. Edeler, bacılar, amcalar, dayılar, buyrun dükkan sizin diyoruz. Bakkalsız bir mahalle annesiz bir aile gibidir. Esnaf ve sanatkarımıza hep birlikte sahip çıkalım mahallemizin ışıkları sönmesin. Ahde vefa sahiplenme ile olur. Bizleri polisin, zabıtanın ya da başka yerlerin denetlemesine gerek yok, zaten ahilik kültürüyle yetişen esnaflarımızda kesinlikle yanlışlık olmaz. Bizleri vergisini veren, devletine saygılı insanlarız. İnsanlarımızın da bizlere destek vermesi lazım” açıklamalarında bulundu.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz