Lezzeti, aroması, eşsiz tadı ile sadece Türkiye için değil dünya için sofraların vazgeçilmez bir damak tadı olmayı başaran Maraş biberinin geleceği hakkında önemli açıklamalarda bulunan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, biberin bu yıl üreticisini fiyat ve rekolte bakımından üzdüğünü söyledi. Yapımında organik ve inorganik minerallerin yanı sıra A, B, C vitaminleri bulunduran Maraş biberi için geçtiğimiz günlerde bir çalıştayın düzenlediğini anlatan Çetinkaya, hedeflerinin kentte biberin fiyatının belirleneceği, çiftçinin, üreticinin alın terinin karşılığını alacağı bir Biber Borsası kurmak olduğunu kaydetti.

“MARAŞ BİBERİ ÖNEMLİ BİR ÜRÜNÜMÜZ”
Biberin bu bölgeye mal olmuş kendine özgü önemli bir ürün olduğundan bahseden Çetinkaya, “Kahramanmaraş biberi bölgemize mal olmuş; iklim, coğrafya, toprak, hava, su ve en önemlisi çiftçimizin yıllardır babadan dededen süren tecrübesiyle günümüze kadar gelmiş önemli bir üründür. Kahramanmaraş biberinin en önemli özelliği bu iklim ve bu bölgede hava, su ve toprak bakımından ciddi anlamda ince kabuklu ve kaliteli, rekolte bakımından da son derece yüksek olan bir ürün. Sadece bu bölgelere özgü yetişen, tohumunun genetiğinin değişmediği hala dededen kalma tohumların fideleme yöntemiyle veya tohumdan tarlaya ekim yöntemiyle üretimi devam eden bir gelenek aslında. Tabii biber, Kahramanmaraş’ın verimli topraklarında ve bölgedeki illerimiz tarafından yetiştirilmesi yapılıyor” diye konuştu. 

PAZAR VE PİYASALARDA CİDDİ ANLAMDA ARANIYOR”
Maraş biberinin pazarlarda ve piyasalarda ciddi anlamda aranan bir ürün olduğuna vurgu yapan Çetinkaya, sözlerinin devamında şöyle konuştu: “Kahramanmaraş biberi, kente tescillenmiş ve patenti alınmış bir ürünümüz. Kentte birçok ürünümüz var ama kent çiftçisinin başlıca geçim kaynağı olan ve burada yetiştirilip, işlenip tüm ülke genelinde bütün illerimize satışı yapılıp ayrıca yurt dışında da birçok ülkeye ihraç ettiğimiz bir ürünümüz. Piyasada ve pazarlarda ciddi anlamda kalitesi, lezzeti ve aromasıyla ciddi anlamda aranıyor.”

REKOLTEDE DÜŞÜŞ VAR!
Hasadının yapıldığı şu günlerde Maraş biberinin rekoltesiyle ilgili bilgi veren Çetinkaya, “Maraş biberimizin bugünlerde hasadı gerçekleşiyor. Tabii biliyorsunuz hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üstünde seyretmesiyle bu yıl biberin rekoltesinde bir nebzede olsa düşüş var. Çiftimiz zorlu üretim şartlarından geçti. Pandemi döneminde zaten zor olan üretime bir de sıcak havalar eklenince verimde kayba yol açtı. Haliyle de bu kayıp çiftçimizi üzüyor. Tabii bunun en büyük sıkıntılarından bir tanesi de biberimizin randıman ve kalitesindeki düşüşten fiyatında etkilenmiş olması. Geçtiğimiz yıllara nazaran biberin fiyatında yüzde 25-30 civarında bir düşüş var. Üretim maliyetlerinin, girdi maliyetlerinin yükseldiği ve her geçen gün arttığı bir dönemde biberin fiyatı ve rekoltesinin düşük olması üreticiyi üzdü” ifadelerini kullandı.

BİBER ÇALIŞTAYI GERÇEKLEŞTİRİLDİ!
Geçtiğimiz günlerde kentte Biber Çalıştayının yapıldığını aktaran Çetinkaya, şunları dedi: “Biberde sadece mazot ve gübre desteği var. Maalesef ürüne herhangi bir destek söz konusu değil. Bununla alakalı Ziraat Odası olarak bizlerde Kahramanmaraş milletvekillerimizle ve diğer yetkililerle geçtiğimiz günlerde Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüzle birlikte bir Biber Çalıştayı gerçekleştirdik. Bu anlamda da ilk adımları attık. Bu çalıştayın ikincisini 17 Ekim’de gerçekleştireceğiz. Buradan çıkan kararlar doğrultusunda rapor halinde bakanlığımıza ileteceğiz. Bakanlığımızdan bir an önce biberle alakalı gerekli çalışmaların başlatılması ve biberin hak ettiği değeri görmesi için elimizden geleni yapacağız.”

“BORSA KURULURSA, FİYAT BELİRSİZLİĞİ ORTADAN KALKACAK!”
“Kahramanmaraş’ta bizim isteğimiz ve düşüncemiz bir Biber Borsasının kurulması” diyen Çetinkaya, şunları söyledi: “Biber Borsası kurulduktan sonra biberdeki fiyatlandırma çalışmasının artık bu bölgedeki fiyat belirsizliğini ortadan kaldıracağını düşünüyoruz. Bunun ilgili bir takım çalışmalarımız var. Bu çalışmaları gerçekleştirdikten sonra ümit ediyoruz ki Kahramanmaraş biberi hak ettiği yere gelecek ve hak ettiği değeri görecektir. Aynı zamanda üreticisini de memnun edecektir. Her geçen gün de biber ekimi ve biber tesislerinde artış olacaktır. Tabii şu anda öncelikli hedefimiz kentte biberin fiyatının belirleneceği, çiftçinin, üreticinin alın terinin karşılığını alacağı bir borsa kurmak.”

“KAHRAMANMARAŞ BİBERİ DÜNYAYA AÇILAN PENCEREMİZ”
Kahramanmaraş biberinin çiftçinin asla vazgeçmediği, dünyaya açılan bir pencere olduğundan bahseden Çetinkaya, “Sadece Türkiye'de değil, artık tüm dünyada bilinen bir değerimiz. Kahramanmaraş biberi artık coğrafi işaret almış bir ürünümüz ve bu ilimiz için fazlasıyla önemli. Stratejik bir ürün olduğu için biberden vazgeçmiyoruz” dedi.

“DONDURMAYA VERİLEN ÖNEM BİBERE DE VERİLMELİ”
Çetinkaya, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Dondurmaya verilen önem veya tanıtım için yapılan çalışmalar biberimiz için geçerli değil. Dondurmamız daha ön planda tutuluyor. Geçtiğimiz yıllarda Avrupa Birliği'nin kümeleme projesi ile biber konusunda ciddi anlamda adımlar atıldı. Kümeleme projesi sayesinde İstanbul, Bursa, Ankara gibi büyük şehirlerde tanıtım için programlar düzenlendi. Bunun yanı sıra yurt dışı programları da yapıldı. Bunlar Kahramanmaraş biberinin sadece iç pazarlama değil, tüm dünyaya tanıtılması için son derece önemli adımlardı.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz