1 Eylül’ün kurban bayramına denk gelmesi dolayısıyla tüm Türkiye’de geç başlayan balık sezonu, bu yıl da her yıl olduğu gibi hareketli başladı. Vira bismillah diyen balıkçılar kurban bayramı tatilinden hemen sonra denize açılarak tutulan balıkları müşterilere sunmaya başladı. Kahramanmaraş’ta balık denilince ilk akla gelen Balıkçılar çarşısı, sezona 2 hafta gecikmeli başladı. Kurban bayramı dolayısı ile sezona geç başlayan Kahramanmaraş balık pazarı, şu sıralar hareketli görünüyor. Sezonun geç başlamasını gazetemize değerlendiren balıkçılar, sezonun geç ama hareketli başladığını belirterek, ileriki zamanlar da daha hareketli olacağını ifade ettiler.


‘VATANDAŞ EN ÇOK HAMSİ TÜRÜNÜ TERCİH EDİYOR’

Balık pazarının bir diğer 23 yıllık esnafı Ali Hikmet Çelik, sezonun yeni başladığını ve şuan satışların normal olduğunu belirterek şu ifadelere yer verdi: “23 yıldır balık sektörünün içerisindeyim. Bu yıl normalde 1 Eylül itibari ile başlamamız lazımdı ama kurban bayramı dolayısı ile geç başladık. Yeni yeni başladık yani satışlarımıza. Satışlarımız yeni olduğu için normal daha çok bir canlılık yok ilk günler olduğu için. Yani geçen yıl satışlarımız daha iyiydi. Sezonun başında hemen işe başlardık müşteriler çok gelirdi ama bu yıl kurban bayramına denk geldiği için b-vatandaşın dolabında zaten et var o yüzden balığı ilk haftalar çok tercih etmezler. Fiyatlar da çok bir değişiklik olmadı ne düştü ne yükseldi ama sezon tam açılmadığı için düşmedi, ileriki zamanlar da düşmeye başlar diye düşünüyorum. Açıkçası sezon tam başlamadığı için balık çeşitlerimiz çok gelmedi talep çok olursa eğer çeşitlerimiz daha çok gelecek, yoksa şuan çeşitlerimiz mevcut tezgâhlarımızda. Geçen yıl mesela hamsi ile istavrit azdı bu yıl daha çok ve vatandaş tarafından en çok tercih edilen üründe hamsi. Vatandaşımız daha çok organik balıklara yönelmeli hamsi gibi mesela. Dediğim gibi işlerimiz şimdilik normal ama ileriki zamanlar da daha hareketli olacak diye düşünüyorum.”


 

ÇEŞİTLERİMİZ ÇOK, BALIKLAR TAZE’

Balık pazarında 17 yıllık esnaf olduğunu ve çeşitlerin çok olduğunu söyleyen balıkçı esnafı Mehmet Çelik, sözlerinin devamında şu cümleleri kaydetti: “Yaklaşık 17 yıldır bu işi yapıyorum. Balık sezonu Kahramanmaraş’ta bir iki hafta gecikmeli başladı kurban bayramına denk gelmesi dolayısıyla. Balık sezonumuz şuan başlamış durumda. Balıklar taze taze geldi ve fiyatları da normal. Balık çeşitlerimiz bu yıl daha bol. Sezonumuz dediğim gibi bu yıl geç ama iyi başladı. Balık çeşitlerimiz her senekinden biraz daha fazla bu yıl. Talepler de gelmeye başladı yavaş yavaş. Sezon bizde geç başlamasının bir nedeni de balıkçılarımız daha yeni yeni açılmaya başladı denizlere, o yüzden kurban bayramından sonra bir hafta geç başladı. Birde kurban bayramından yeni çıktığımız için vatandaşın evinde şuan bayramda kestikleri kurbanların eti var. Dolayısı ile müşteri biraz daha beklemeyi tercih ediyor ama yine de satışlar ne iyi ne de kötü. Fiyatlarımız, çeşitler çok olduğu için yine bir iki lira arasında değişme oldu. Zaten vatandaş en çok hamsi ve istavrit balığını tercih ediyor Kahramanmaraş’ta. Vatandaşlarımız çok balık tüketmeli, özellikle çocuklarda Omega3 destekli olduğu için balık tüketiminden kaçınmamaları lazım.”

ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE DAHA HAREKETLİ OLACAK’

Vatandaşın kurban bayramından yeni çıktığını ve şuan evlerinde kurban etinin olduğu için balık sezonunun tam olarak canlılık göstermediğini belirten bir diğer balıkçı esnafı İlhan Terlikli, “önümüzde ki günler de işlerimiz daha hareketli olur diye düşünüyorum” dedi. Terlikli, ““Yaklaşık 10 yıldır bu işin içindeyim. Sezon yeni başladığı için şuan çok bir rağbet yok ama ileriki zamanlar da satışlarımız da canlılık olacak diye düşünüyorum. Balığın he zaman faydalı bir tüketimi olduğunu biliyoruz hepimiz. Dolayısıyla vatandaşlarımız bol bol balık tüketmeli bu konuda. Milletimiz kurban bayramından daha yeni çıktığı içinde herkesin evinde et var ama vatandaş hep kurban etine yönelmemeli, balıketinden de vazgeçmemeli. Çeşitler şuan normal. Mesela palamut balığı geçen yıl çoktu, bu sezon hamsi ve istavrit daha çok ama ileriki zamanlar da çeşitlerimiz müşteriler talep ettiği sürece çoğalacaktır. Kurban bayramına denk geldiği için sezon biraz gecikmeli ve zayıf başladı. Aslında Kahramanmaraş halkımız yağmur başladığı zaman balık alıyorlar bizde böyle bir gelenek var. Hâlbuki balık her zaman yenen bir yemektir. Fiyatlarımız aşağı yukarı aynı az da olsa bir iki lira gibi bir değişiklik söz konusu. Hamsi satışımız şuan iyi günden güne biraz artıyor. Umarım işlerimiz daha iyi olur” ifadelerine yer verdi.

Haber: Hakan Aydın

Editör: Mahmut Beyaz