Ankara’da ki çalışmalardan fırsat buldukça memleketi Kahramanmaraş’a gelerek kentin sorunlarıyla yakından ilgilenen MHP Kahramanmaraş Milletvekili Sefer Aycan, ziyaret ettiği Mahallelerde vatandaşların talepleri arasında bulunan ‘asbestli ve eski boruların değiştirilmesi’ konusunu Büyükşehir Belediyesi’ne yazılı bir dilekçe ile bildirmişti.

AVRUPA BİRLİĞİ DESTEKLERİYLE YAPILACAK

Aycan’ın yazılı dilekçesine KASKİ’den gelen cevapta: “Dulkadiroğlu ilçesi Kayabaşı, Divanlı, Kümbet mahallelerinde içmesuyu hatlarında asbest borular kullanıldığı ve değiştirilmesi gerektiği belirtilmektedir. Avrupa Birliği’nden FRIT-2 kapsamında Kahramanmaraş Merkez İçmesuyu Projesi için 10,8 milyon Avro (%50 AB hibesi, %50 Dünya Bankası Kredisi) hibe kredi temin edilecek olup 2021-2022-2023 yıllarında içmesuyu şebeke ıslahı yapılması planlanmaktadır. Islah yapılması planlanan yaklaşık 400 Km içme suyu hattının 300 Km’si asbest ve pik borularından oluşmakta olup, ilgili yazınızda bahsi geçen mahallede şebeke hattı rehabilitasyonu kapsamında değerlendirilecektir” denildi.


 

ASBEST BİRÇOK HASTALIĞA DAVETİYE ÇIKARTIYOR

Havaya saçılan liflerin solunmasıyla solunum yollarına ulaşan liflerin çoğu bedenimizin savunma mekanizmaları ile uzaklaştırılabilir. Bazı lifler ise maruziyet yoğunluğuna, maruziyet süresine, asbest lifinin yapısına ve bireysel faktörlere bağlı olarak akciğer dokusunda birikir. Kısa süreli asbest maruziyetine bağlı hastalık bildirilmiş ise de asbeste bağlı hastalıkların ortaya çıkması genellikle uzun yıllar alır. Bu süre, maruz kaldıktan sonra 10 ile 50 arasında değişir. Asbestle ilişkili hastalık riski, ömür boyu solunan asbest liflerinin sayısı ile orantılı olarak artar. Asbeste bağlı hastalıklar; akciğer zarında sıvı birikmesi, akciğeri saran zarın kalınlaşması ve kireçlenmesi, akciğer dokusu içerisinde asbest liflerinin birikmesi (asbestozis), akciğerleri ve karın boşluğunu saran zarın kanseri (mezotelyoma) ve akciğer kanseridir. Asbest tek başına akciğer kanseri gelişimi için 5 kat risk oluşturmakta iken, sigaranın tek başına oluşturduğu risk 10 kattır. Sigara ve asbest birlikteliği ise akciğer kanseri gelişimi riskini 50-90 kat artırmaktadır. Bununla birlikte, sigara veya diğer nedenlerle oluşan akciğer kanserlerinden ayırt edilemez. Asbest ile ilişkili hastalıklarda kür sağlayan bir tedavi yaklaşımı yoktur. Bu nedenle çevresel ve mesleksel maruziyetlerin azaltılması birincil yaklaşım olmalıdır.


 

Editör: Mahmut Beyaz