Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı’nca, Kahramanmaraş Adliyesi’nde 2018-2019 dönemi adli yıl açılış töreni düzenlendi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcısı İlker Yazıcı yaptığı konuşmada, bağımsız yargının önemine değindi. Başsavcı Yazıcı, Kahramanmaraş Adliyesi’nde göreve başladığı günden itibaren yaptıkları çalışmaları da anlattı.

HAİN GİRİŞİMLER TOPYEKÜN GERİ PÜSKÜRTÜLDÜ”

Adaletin 21. yüzyıl Türkiye’sinin en önemli yapı taşlarından birisi olduğunu belirten Yazıcı, 17-25 Aralık ve 15 Temmuz’daki hain girişimlere değindi. Başsavcı Yazıcı, “Adalet doğumdan ölüme kadar her bireyin muhtaç olduğu en önemli kavramlardan biridir. İnsanlar yaşam mücadelesi içinde, gıda, barınma, gibi yaşamlarını sürdürmeleri için gerekli temel ihtiyaçlarının yanında özgürlük ve adalet gibi kavramlar içinde gerektiğinde yaşamları pahasına mücadele etmişler ve bu kavramları en temel sosyal yaşam ihtiyaçları olarak kabul etmişlerdir. Mülkün temeli olan adalet, 21. yüzyıl Türkiye’sinin en önemli yapı taşlarından birisidir. Bu anlamda son 15 yılda ülkemizde adalet alanında pek çok önemli reformlar hayata geçirilmiştir. Yargılamaların Usul ve esasına ilişkin reform niteliğindeki Anayasa, yasa ve sair mevzuat düzenlemeler ve UYAP yargı ağı çalışmaları ile hayata geçirilen bir çok yeniliğin ardından Bölge Adliye Mahkemelerinin kurularak hayata geçirilmesi, hem yargıya hız kazandırmış olup hem de yargının etkinliğini arttırmıştır. Bu çığır açan gelişmeler sırasında, ülkemiz; 17-25 Aralık süreci ile başlayan ve 15 Temmuz süreci ile bütün işbirlikçi ve hainlerin maskelerinin düştüğü bir darbe ortamını yaşamış, başta sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere ülkenin tüm kurumları özellikle adalet teşkilatı, gerek HSK, gerek Bakanlığımız gerekse taşra birimleri milletimiz ile birlikte topyekûn olarak büyük bir karşı duruşla bu hain kalkışmayı geri püskürtmüştür” dedi.

İLERİYE UMUTLA BAKIYORUZ”

Kahramanmaraş Adliye camiası olarak adalet adına ileriye daha bir umutla baktıklarını dile getiren Yazıcı, “Her geçen gün özveri ve büyük gayretlerle ortaya konulan çalışmaların kamuoyunda güzel yansımalarını hissediyoruz. Öncelikle, Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı iş ve işlemlerinin hızlı, etkin ve verimli bir şekilde oluşabilmesi için Cumhuriyet Savcıları iş Bölümü planlamasını, HSK ve Bakanlığımızın en son genelgeleri ve değişen mevzuat durumuna göre güncelleyerek yeniden oluşturduk. Cumhuriyet Başsavcılığı birimlerini elden geçirdik. Tüm birimleri etkileşimli çalıştıkları birimlere en yakın noktalara planladık. Kurumsal işleyişin, toplam kalite anlayışını yükseltebilmek amacıyla personellerimizle kahvaltı ve konferans etkinlikleri düzenledik. Her bir personelin daha kaliteli bir hizmet anlayışına sahip olabilmesi için hizmet içi eğitim planlaması yaparak hayata geçirdik” şeklinde konuştu.

EĞİTİM PROGRAMLARIYLA BİLGİLENDİRDİK”

Yazıcı açıklamasının devamında, “Adalet Meslek Lisesi öğrencilerinin stajlarını adliye binamızda yapmaları hususunda gerekli prosedürleri tamamlayarak kurumumuzda harçlıklarını da çıkartabilecekleri şekilde staj eğitimlerini tamamlamalarının yolunu açtık. Yine Adliyemizde Staj Eğitimlerini yapmakta olan Hakim ve Savcı adaylarımıza öncelikle staj eğitimleri sırasında kullanabilecekleri çalışma odaları oluşturduk, Ayrıca bizzat içinde bulunduğumuz eğitim programları oluşturarak her şekilde eğitimin nokta atışlar olarak verildiği dolu dolu staj yapma imkanı sağladık. Adli personellerimizle ilgili olarak ; İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile yapmış olduğumuz işbirliği sonucunda 2017 yılı içerisinde tüm Adliye personellerimizin İş güvenliği eğitimlerini tamamladık. Cumhuriyet Başsavcılığımız olarak Adliyemiz çalışma ortamında başarılı personellerimizi teşvik etmek ve gayretli çalışmaları ödüllendirmek adına, personellerimizin çalışmaları ile öne çıkanlarını değerlendirerek, başarılı personellerimizi, 2016 ve 2017 yılları için ayrı ayrı yapmış olduğumuz ve tüm personel ve Savcılarımızın katıldığı törenlerle, başarı ve gayretlerini takdir ederek, hediye ve ödüllerini takdim ettik” ifadelerini kullandı.

VATANDAŞLARIMIZIN ERİŞİMİNİ KOLAYLAŞTIRDIK”

Yaptıkları çalışmaları anlatan Yazıcı, “Adliye binamızda engelli personel ve vatandaşlarımız açısından bulunan tüm eksiklikleri tamamlayarak, gurur duyabileceğimiz şekilde Kahramanmaraş kamu binaları içinde ilk olarak Erişilebilirlik Belgesi almaya hak kazanan kurum olduk. Binamızın, göreve başladığımızda, yıllardır akar durumda olan çatı sistemini, aydınlatma alanları ile birlikte komple yeniledik. Tüm çatıyı elden geçirerek binanın çatı ve akıntı sorununu çözdük. Binada 5. İcra Dairesi mekanını tamamlayarak hizmete açtık. Yine suç mağduru çocuk ve kadınların uzman kişiler tarafından beyanlarının alınması için planlanan, modern sistem alt yapısına sahip, Adli Görüşme odalarını, adliyemizde tamamlayarak hizmete açtık. Adliyemizde mevcut iş yükünün artması nedeniyle ilaveten kurulan 3. Ağır Ceza Mahkemesi, 4. Ağır Ceza Mahkemesi ve 5. Ağır Ceza Mahkemelerini, tüm birimleri ile hiçbir adli işlemin aksamasına sebebiyet vermeksizin tamamlayarak en kısa sürede hizmete açtık. Kapatılan 1. 2. ve 3. İcra Dairelerinin bulunduğu alanları mahkeme birimleri olarak düzenledik ve 4. katta bulunan Aile Mahkemelerini bina giriş katına taşıyarak, binada iş yoğunluğu olan birimlerin giriş katında hizmet vermesini sağlayarak vatandaş ve avukatlarımızın bu birimlere erişimini kolaylaştırdık. Uzlaşma Bürosunu, ilgili Cumhuriyet Savcısı odası, kalemi ve toplantı salonu ile ayrı bir birim olarak oluşturduk.

15 TEMMUZ TOPLANTI SALONU”

Binamızda meslektaşlar olarak toplanabileceğimiz bir toplantı salonu bulunmayışına çözüm olarak Adliyemiz 2.katta yer alan 16 kişilik toplantı salonunu, gerekli tadilat ve tamiratlar sonrasında yeniden tefriş ve dizayn ederek, kapasitesini 26 kişiye çıkardık. Bu toplantı salonunu, görev başında şehit olan Cumhuriyet Savcılarımızın aziz hatıralarına saygı ve adlarını yaşatmak amacıyla; “Şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim KİRAZ Toplantı Salonu” adı ile hizmete sunduk. Yine daha kalabalık gruplar için çok amaçlı ikinci bir toplantı salonu ihtiyacına cevap vermek üzere, 15 Temmuz 2016 tarihinde devlet ve millet için gözlerini kırpmadan hayatlarını feda eden aziz şehitlerimizin ve gazilerimizin anısını ilelebet yaşatmak adına Adliyemiz 1.katında yapımı tamamladığımız 55 kişi kapasiteli, çok amaçlı toplantı salonuna “15 Temmuz Toplantı Salonu” ismini vererek 11.05.2018 tarihinde hizmete sunduk. Adliye Binamızın, halen toplantı halinde bulunduğumuz ortak aydınlatma alanında doldurması ve boşaltması sorun oluşturan havuz kaldırılarak yine basın açıklamaları ve bir kısım toplantıların yapılabileceği şu an toplandığımız alanı oluşturduk.

OTOPARK YETERSİZLİĞİ SORUNUN ÇÖZDÜK”

Binamızın en büyük sorunlarından olan Hakim Savcı otoparkındaki yetersizlikle ilgili öncelikle mevcut alanda planlama ile daha kapasiteli kullanımı sağladık. Daha sonra ise 33 araçlık yeni bir oto park alanını kısa sürede hizmete sunduk. Adliye binası bahçesinde protokol girişi ile ana kapı girişi ve üst kısmında bulunan oto park alanlarını yeniden düzenledik, Binamızın bahçesinde vatandaşlarımızın oturabileceği, binaya yakışır estetiğe sahip oturma alanları ve yeşil alanları oluşturduk. Üst otopark alanından bina girişine yakın bir alana kadar üstü kapalı yaya yolu oluşturarak kullanıma sunduk. Adliyemiz üst otoparkında 12 dönümlük alanı ifrazını tamamlayarak lojman yapımı için tahsisini sağladık ancak ödeneklerde öncelik Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki illerde lojman yapımlarına öncelik verilmesi münasebetiyle lojman çalışmamızı Bakanlığımızın uygun göreceği tarihe kadar ertelemek durumunda kaldık.

YARGISAL FAALİYETLERİ ETKİN KULLANIYORUZ”

2017 yılında Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı hazırlık bürosu tarafından bakılan toplam dosya sayısının 29 bin 589 olduğu, bu dosyalardan 27 bin 225 dosyaya karar verilmiş olup, iş çıkarmada başarı oranının %92.01 olduğu tespit edilmiştir. 2017 yılında takipsizlik kararı verilen 16.221 soruşturma dosyasından 2 bin 217 dosyaya itiraz edilmiş olup, itiraz edilen bu dosyalardan 1.848’ne yapılan itiraz ret edilmiş, 150’si kabul görmüştür. Verilen takipsizlik kararında başarı oranı %99,08’dir. Mahkemelere iddianame düzenlenerek gönderilen 6.145 dosyadan 382’si iade edilmiş, 158’sine savcılık tarafından itiraz edilmiş ve bu itirazların neticesinde 74’ünün iadesi kaldırılmıştır. Yazılan iddianamelerin mahkemeler tarafından kabul görmesindeki başarı oranı %94,99‘dur. Cumhuriyet Başsavcılığımız dışında gerek ceza mahkemeleri, gerek hukuk mahkemelerinde de Adliyemizde 2017 yılında bir önceki yıla göre iş sayılarının arttığı ve tüm birimlerde çıkan iş yüzdesinde bir önceki yıla göre yükselme olduğu görülmüştür. Bu da Kahramanmaraş Adliyesinde yargısal faaliyetlerin etkin bir şekilde aksamaya mahal verilmeden mümkün olduğunca zamanında yerine getirildiğini göstermektedir.

YENİ ADLİ YILIMIZ ÜLKEMİZE HAYIRLI OLSUN”

Başta da söylediğimiz gibi Adalet mülkün temelidir. Devlet gücünü ve varlığını, bağımsızlığı ve tarafsızlığına güven duyulan, hızlı, etkili, caydırıcı ve rehabilite edici bir adalet sisteminden alır. Adliyemiz tüm çalışanları ile halkımız nezdinde güvenilir, hızlı ve etkin bir adalet sisteminin varlığı için bütün gücüyle seferber olmuş durumdadır. Son dönemde bu çabalar en üst seviyeye çıkmış olup, ülkemizin birlik ve beraberliğine, bölünmez bütünlüğüne kasteden bir kısım hainlerin bertaraf edilmesi konusunda gösterilen gayret ve çabalara adliye birimlerimiz de gösterdikleri özverili çalışmaları ile önemli katkı sağlamışlardır. Bu çabalar sırasında insan hakları ve adalet konusunda azami dikkat ve özenle çalışarak, öncelikle tarafların hak ve hukukunu gözetmeyi, sonrasında adalete ve onun nezdinde tüm adalet teşkilatına duyulan güven ve itibarı en üst seviyede korumayı kendimize şiar edinmiş bulunmaktayız. Kamu vicdanında adaletin süratle gerçekleştiği inancını oluşturacak , doğru ve etkin kararlara imza atacağımız yeni Adli Yılımızın 1 Eylül Dünya Barış günü vesilesiyle, adliyemize, ülkemize ve tüm insanlığa barış, huzur ve mutluluk getirmesini temenni ederim. Yeni Adli yılımız tüm camiamıza ve ülkemize hayırlı olsun. Hepinize saygılar sunarım.”

(HABER:AHMET GÜNEÇIKAN)

Editör: Mahmut Beyaz