Kahramanmaraş’ta kentin beklentileri doğrultusunda medya sektörüne giriş yaparak eğlence, doğru-güvenilir-güncel haberleri ve reklamlarıyla vatandaşlarla iç içe olan DEKA Medya Grup, kendine has yayıncılık ilkesiyle de medya sektörüne farklı bir bakış açısı kazandırdı. Gerek Radyo Fresh, gerek Manşet Gazetesi gerekse de Türkoğlu Haber gazeteleriyle vatandaşları en güncel haberlerle buluşturan DEKA Medya Grup,  kurulduğu günden bu yana en güncel bilgiye ulaşmak için var gücü ile çalışırken, 15 Temmuz’da yaşanan darbe girişiminde de bütün TV ve radyo kanallarının yayınların kesilmesine rağmen bünyemizde bulunan Radyo Fresh ile sabahın ilk ışıklarına kadar canlı yayın yaparak halkı meydanlara davet ettik. Darbe girişimi gecesi ve sonrasında ki süreçte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısını ve kentin kanaat önderlerinin düşüncelerini gerçekleştirdiği yayın ve hazırladığı haberle halka ileten DEKA Medya Grup, medyacılık görevini en güzel şekilde yerine getirdi.

MEDYA SEKTÖRÜNDEKİ FARKIMIZ

Darbe girişiminin yanı sıra 2016 yılı boyunca Kahramanmaraş’ta gerçekleşen tüm olayları en güncel haliyle okuyucularına aktarmak için var gücü ile çalışan ekibimiz medya sektöründe ki farkını bir kez daha ortaya koydu.

15 TEMMUZ’DA EN KARA GECE YAŞANDI

2016 yılının nitekim Türkiye ve Kahramanmaraş adına en büyük olaylarından birisi Fetullahçı Terör Örgütü’ne bağlı bir grup tarafından gerçekleştirilen darbe girişi oldu. Darbe girişiminde İstanbul ve Ankara gibi şehirlerde sokağa çıkan vatandaşların üzerlerine ateşler açılıp bombalar yağdırılırken aynı saatte ise TBMM ve Ankara’da bulunan Gölbaşı Özel Hareket binası bombalandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hedef alındığı kara gecede 173’ü sivil toplamda 240 vatandaş şehit düştü. Cumhurbaşkanının çağrısı üzerine vatandaşlar sokağa inerek bir ay boyunca sabahlara kadar meydanlarda demokrasi nöbeti tuttu.  İşte sizler için derlediğimiz 2016 yılının öne çıkan bazı haberleri:

DARBECİLERİN HEVESİ KURSAKLARINDA KALDI

15 Temmuz’da Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde kendilerini Yurtta Sulh Konseyi olarak tanımlayan bir grup asker tarafından askerî darbe teşebbüsü gerçekleştirildi. Fetullahçı Terör Örgütü’nün Darbe girişimine karşı cumhurbaşkanının isteği üzerine 81 ilden tüm vatandaşlar sokağa inerek birlik ve beraberliğin en güzel örnekleri sergilendi.

KAHRAMANMARAŞ TARİHİNDE BİR İLK YAŞANDI

Başkan Binali Yıldırım, yeni kabine listesini açıklarken Kahramanmaraş Milletvekili Veysi Kaynak Başbakan Yardımcılığı görevine getirildi. 64. Hükümet döneminde Kültür ve Turizm Bakanı olan Milletvekilimiz Mahir Ünal yeni kabine listesinde yer almadı. Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Genel Başkanı Binali Yıldırım, 65. Hükümeti kurma çalışmalarını tamamlayarak, yeni kabineyi açıkladı. AK Parti Genel Başkanlığı ve Başbakanlık'tan Ahmet Davutoğlu'nun ayrılmasından sonra düzenlenen AK Parti 2. Olağanüstü Kongresi'yle Genel Başkan seçilen Binali Yıldırım, Bakanlar Kurulu listesini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayı üzerine yeni kabine listesi belli oldu. Buna göre, yeni kabine listesinde 64. Hükümet döneminde Kültür ve Turizm Bakanı AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal, yer almazken diğer Milletvekilimiz Veysi Kaynak, Başbakan Yardımcılığı görevine getirildi. Böylelikle Kahramanmaraşlı bir Başbakan Yardımcımız oldu.

ERKEK ARKADAŞININ VE AĞABEYİNİN GÖZÜ ÖNÜNDE İNTİHAR ETTİ

Kahramanmaraş’ta daha önceden tanıştığı erkek arkadaşı ile evlenmek için ailesinin izin vermediği (16) A.C. abisinin ve erkek arkadaşının gözü önünde sulama kanalına atlayarak intihar etti. Olay, Kayseri Karayolu 3’üncü kilometresi, TEDAŞ binası yanında bulunan DSİ’ye ait sulama kanalında meydana geldi. İddiaya göre, 16 yaşında ki lise 2’nci sınıf öğrencisi A.C., H.C. isimli kişiyle arkadaşlık kurdu. Bunun üzerine bir süredir arkadaşlıkları devam eden ikili evlenmeye karar verdi. A.C.’nin ailesinin evlenmeye karşı çıkması nedeniyle aile kızları A.C.’yi bir süreliğine köylerine gönderdi. Köyden sabah saatlerinde evine dönen A.C. öğle saatlerinde “Ben bakkala kola almak için gidiyorum” diyerek evden çıktı. Bunun üzerine A.C. saatlerce evine dönmeyerek erkek arkadaşı H.C. ile buluştu. Erkek arkadaşına eve dönmeyeceğini söylemesi üzerine erkek arkadaşı H.C. kız arkadaşının abisinin telefonunu arayarak “Kardeşin eve dönmek istemiyor, bir türlü ikna edemiyorum” demesi üzerine A.C.’nin abisi koşarak ikilinin bulunduğu sulama kanalına geldi. Abisini gören A.C. paniğe kapılarak DSİ’ye ait sulama kanalına atladı. Kardeşinin suya atladığını gören ağabeyi de sulama kanalına atlayarak A.C.’yi kurtarmak istedi, ancak başarılı olamadı.

ÖNCE BIÇAKLADI SONRA İNTİHAR ETTİ

Kahramanmaraş’ta evli bir çiftin evine zorla giren Sabri İspir isimli kişi, çifti önce bıçakladı, sonra ise inşaatı devam eden bir apartmanın 5. Katına çıkarak kendini boşluğa bıraktı. Olay, Onikişubat ilçesi Fatihler Mahallesi 33. Sokak’ta bulunan Togay Apartmanında meydana geldi. İddiaya göre, Sokak içerisinde bir süre gezen Sabri İspir, apartmanın kapısının açık olduğu bir anda içeri girerek birinci katta ikamet eden Ali ve Meral G. Çiftinin kapı zilini çaldı. Kapının açılması ile birlikte elindeki bıçakla evde bulunan Ali ve Meral G. Çiftini vücutlarının çeşitli yerlerinden yaraladı. İki kişiyi evinde bıçaklayan Sabri İspir isimli kişi, daha sonra yan binada inşaatı devam eden apartmanın 5. Katına çıkarak bıçakla önce kendine zarar verip, daha sonra ise kendini boşluğa bırakarak olay yerinde hayatını kaybetti. Ali G. İse kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.

ÇOK SAYIDA KİŞİ GÖREVDEN ALINDI

Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında Kahramanmaraş’ta çok sayıda kamu görevlisi, kaymakamlar, vali yardımcıları, doktor, polis, hakim, savcı ve öğretmenler görevlerinden uzaklaştırılırken, kimisi görevine geri döndü kimisine ise el çektirildi. FETÖ’nün Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde bulanan bir grup kendilerini Yurtta Sulh Konseyi olarak tanımlayan kişilerin oluşturduğu whatsap grubunun yöneticisi ise Kahramanmaraş 5’inci Zırhlı Tugay Komutan Yardımcılığını görevini sürdüren Uzay Şahin olduğu tespit edilmişti. Uzay Şahin tüm emniyet birimleri tarafından her yerde aranıyor.

VALİ YARDIMCISI İNTİHAR ETTİ

Kahramanmaraş Vali Yardımcısı Ferhat Kurtoğlu, makam odasında intihara kalkıştı.  Olay 13.30 sıralarında Kahramanmaraş Valilik Binası 2’inci katında meydana geldi. Vali Yardımcısı Kurtoğlu, makam odasında olduğu esnada bilinmeyen bir nedenle silahla intihar etmek istedi. Silah seslerini duyan personel koşarak Kurtoğlu’nun odasına geldi. Kurtoğlu’nu yerde yaralı halde bulan personel olayı 112 acil ekiplerine ve polise bildirdi. Olay yerine gelen 112 acil ekibi tarafından ilk müdahalesi yapılan Kurtoğlu, Necip Fazıl Şehir Hastanesi Yörük Selim Ek Binasına kaldırıldı. Bir süre hastanede tedavi altına alınan Kurtoğlu tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti.

SİVRİCEHÜYÜK’TE YAPILAN KONTEYNER KENT İNŞATINA TEPKİ

Kahramanmaraş’ın Dulkadiroğlu ilçesi Sivricehüyük Mahallesi sınırları içerisinde Suriye uyruklu misafirler için yapılan 25 bin kişi kapasiteli geçici barınma merkezinin yapımına çok sayıda vatandaş karşı çıkarak çeşitli yollarla protesto gerçekleştirildi.

TIR DEHŞET SAÇTI: 2 ÖLÜ, 1 YARALI

Kahramanmaraş’ta hızını alamayan tır, bir evin balkonuna çarparak durabildi. Kazada 2 kişi öldü, bir kişide yaralandı. Kaza Onikişubat İlçesi, Üngüt Kavşağında meydana geldi. İddiaya göre, İlhan Çakal idaresindeki tır Adliye istikametinden Üngüt istikametine aşırı hızla seyir halindeyken Üngüt kavşağına geldiği sırada hızını alamayarak yanından geçen ekmek arabasına çarptı. Bu esnada orta refüjde bekleyen 16 yaşındaki C.D.’yi de altına alarak yolun karşı tarafına geçen tır burada da bir araca çarptı. Tır sürücüsü yolun yaklaşık 50 metre altında bulunan 3 katlı bir evin balkonuna çarparak durabildi.  16 yaşındaki C.D.’nin kazada yaşamını yitirdiğini belirlerken, tır sürücüsü İlhan Çakal ve ekmek arabası sürücüsü Ahmet Akçan hastaneye kaldırıldı. Burada yapılan tüm müdahaleye rağmen Ahmet Akçan kurtarılamadı. VALİ VE

EMNİYET MÜDÜRÜ DEĞİŞTİ

İçişleri Bakanlığı’nın Valiler Kararnamesiyle birlikte 26 ilin valisi değişti. Kahramanmaraş’ta 2 yıldır görev yapan Vali Mustafa Hakan Güvençer, Manisa’ya atanırken Kahramanmaraş Valiliği görevine ise, Isparta Valisi Vahdettin Özkan atandı. Resmi Gazetede yayımlanan Atama Kararı ile bazı İl Emniyet Müdürlüklerine atamalar yapıldı. Buna göre yaklaşık bir yıldır Kahramanmaraş İl Emniyet Müdürlüğü görevini sürdüren Servet YılmazEmniyet Genel Müdürlüğü Yardımcılığı görevine atanırken, Kahramanmaraş İl Emniyet Müdürlüğü görevine ise Erzincan Emniyet Müdürü Doğan İnci getirildi. Yeni Emniyet Müdürü Doğan İnci’ atandı. HUZUR OPERASYONLARI YENİDEN BAŞLADI   Kent genelinde uzun zamandır yapılmayan huzur operasyonları İl Emniyet Müdürü Doğan İnci’nin göreve başlamasısonrası kentin daha huzurlu bir hale gelebilmesi için yeniden başladı.

ÇOK SAYIDA OKUL KURUM DERNEK VE YURTLAR KAPATILDI

Darbe girişiminin ardından Olağanüstü hal kapsamında alınan tedbirlere ilişkin ilk Kanun Hükmünde Kararname çıktı. Kararname'de 35 sağlık kuruluşu, 934 okul, 109 öğrenci yurdu, 104 vakıf, bin 125 dernek, 15 üniversite ve 19 sendika kapatıldı. Kararname ile Kahramanmaraş'ta da 27 kurum kapatıldı. Ayrıca Sendikalar ve onlara bağlı tüm şubeler de kapatıldı. ONİKİŞUBAT’A 8 YENİ MAHALLE EKLENDİ Kahramanmaraş’ın Merkez Onikişubat ilçesinde 8 yeni mahalle kuruldu. Onikişubat ilçesinde, yerel yönetim hizmetlerinin daha iyi sunulabilmesi için, nüfus ve yüz ölçümü çok geniş bir alanı kapsayan bazı mahalleler bölünerek, 8 yeni mahalle kuruldu. Onikişubat Belediye Meclisi’nin 02.12.2015 tarih ve 2015/13 toplantı 2015/305 sayılı meclis kararıyla 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 9 ve 12. Maddeleri uyarınca Hacı Mustafa Mahallesi ikiye bölünerek “Kumaşır Mahallesi adında yeni bir mahalle kuruldu. Yine nüfus yoğunluğu çok büyük olan Haydar Bey Mahallesi ise altıya bölünerek, Boğaziçi, Tekerek, Maarif, Yamaçtepe ve Yirmiikigün isimli 5 yeni yeni mahalle oluşturuldu. Piri Reis Mahallesi de üçe bölünerek 2 yeni mahalle kuruldu. Son iki mahallede Ağcalı ve Vadi isimleri ile kurulurken, kararlar Kahramanmaraş Valiliği tarafından 18.12.2015 tarihinde onaylanarak İl Mahalli İdareler Müdürlüğü’nün 21.12.2015 tarih ve 12810 sayılı yazısı ile onaylandı.

 SIĞIR KALBİNİN ZARI İLE SAĞLIKLARINA KAVUŞTULAR

Kahramanmaraş’ta kalp hastası biri kadın iki kişi, çürüyen kalp kapakları kapalı yöntemle değiştirilerek hayata döndü. Ameliyatı gerçekleştiren Sütçü İmam Üniversitesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Kirişçi, 90 yaşındaki Ahmet Dökülmez ile 76 yaşındaki Şerife Üzüm’ün çürüyen kalp kapaklarının sığır kalbinden alınan zarın çeşitli işlemlerden geçirilerek, hastalara uygulandığını söyledi.

OTOMOBİL DEREYE UÇTU: 1 ÖLÜ, 4 YARALI  Kahramanmaraş’ta kontrolden çıkan bir aracın dereye uçması sonucu aynı aileden 1 kişi öldü, 4 kişi yaralandı.  Kaza, Dulkadiroğlu ilçesi Eyüp Sultan Mahallesi 22. Sokak üzerinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Şakir Kemik (43) idaresindeki 46 BG 243 plakalı otomobil, cadde üzerinde seyir halindeyken yoldan çıkarak dereye uçtu. Dereye uçan araç içerisinde bulunan sürücü Şakir Kemik ile birlikte yanında bulunan biri çocuk 4 kişi yaralandı. Kaza ihbarıyla olay yerine intikal eden itfaiye ve AFAD ekipleri, kendi imkanlarıyla dışarı çıkan iki kişinin dışında araç içinde bulunan biri çocuk iki kadını sıkıştığı yerden kurtardı. Yaralılar, 112 acil servis ambulanslarıyla kentteki çeşitli hastanelere kaldırılarak tedavi altına alındı. Yaralılardan sürücünün eşi olan Emine Kemik, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Aynı araçta bulunan çocukları Ahmet Kemik (7), Büşra Kemik (24), Pelin Kemik kazayı yaralı atlatırken, sürücü Şakir Kemik’in sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu öğrenildi. Kazada dereye uçan otomobil ise, vinç yarımıyla bulunduğu yerden çıkarılarak otoparka çekildi. Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı. Haber: Kübra Dilbirliği
 

Editör: Mahmut Beyaz