Gayrimenkul Uzmanı İsmail Orçan, Kahramanmaraş’ta ki gayrimenkul sektörünü değerlendirdi. Gayrimenkul sektörünün ülke ve şehir için önemli bir sektör olduğunun altını çizen Orçan, sektörün aynı zamanda yan sektörlere de lokomotiflik yapan bir fonksiyonunun olduğunu belirtti. Kahramanmaraş’ta konut talebinin çok olduğunu ifade eden Orçan, TURYAP olarak kendilerine günde ortalama 20-30 bandında konut talebinin geldiğini kaydetti. Konuk sektöründe bir gerilemenin olduğunu söyleyen Orçan, “Konuk sektöründe her ne olursa olsun gerilemeler var. Konuk sektöründe ki gerilemeleri tek bir siyasi veya ekonomik nedene bağlayamazsınız. Fiyat düşüşlerinde, arsa fiyatlarının kat karşılığı verilen oranın yüksek olması ve maliyetleri yükseltmesi, fiyatların Kahramanmaraş’a göre yüksek olması etkili oldu” dedi.

KONUT TALEBİ ÇOK’
Kentte vatandaşlar tarafından konut talebinin çok olduğunu belirten Orçan, sözlerinin devamında şunları dedi: “Gayrimenkul sektörü ülkemizin, şehrimizin bel kemiği olan bir sektördür. Aynı zamanda da birçok yan sektöre de lokomotiflik yapan bir sektör olduğu için ekonomik verilerden çok çabuk etkilenip olumlu ve olumsuz süreçte ani tepkiler veren en canlı sektör diyebiliriz. Gayrimenkul sektöründe Kahramanmaraş geneli için konuşacak olursak, ben Kahramanmaraş’ta talebin olduğunu düşünüyorum. Biz Turyap Yatılı Bölge temsilciliğiyiz. Turyap temsilciliği olarak 2 yıllık bir geçmişimiz var. Ama hala kentte talebin canlı olduğunu görüyoruz.”

GÜNLÜK 20-30 KONUT TALEBİ ALIYORUZ’
Firma olarak günlük 20 ila 30 arasında konut talebi aldıklarını kaydeden Orçan, şöyle konuştu: “Şimdi halkımız öyle bir hal aldı ki siyasi durum olsun, ekonomik durum olsun tepkiler maksimum bir hafta sürüyor. Herhangi bir durumda bizim halkımız bir hafta bekliyor ve daha sonra tekrar almaya devam ediyor. Buradan şunu söyleyebiliriz; Kahramanmaraş’ın ihtiyacı olan insanlar var. Yani konut sektöründe talebin bitmediğini görüyoruz. Bize günde en az yaklaşık 20-30 bandında konut talebi geliyor. Günde 20-30 bandında konut talebi bizim bu ofisimize geliyorsa demek ki hala Kahramanmaraş’ta konut almak isteyen birçok insan var. Tabi bu insanlar şimdi genelde konut kredisi çekiyorlar, peşinatı olan insanlar var. Ama alım hala devam ediyor.”

YÜZDE 10’LUK BİR GERİLEME VAR’
Gayrimenkul sektöründe yüzde 10 civarında bir fiyat düşüşünün olduğunu belirten Orçan, “Kentimiz dışarından göç alan bir il olmadığı için konut fazlası da ortaya çıkmaya başladı. Sermayesi olmayan müteahhitlerin bu işe girip sürekli konut yapması, piyasada ki konut fazlasını ortaya çıkardı. Şu anda konut fiyatların da yüzde 10’luk bir gerileme var. İnsanlar mülkleri almak istiyorlar ama bir noktada maddi açıdan da o konutu almak için dengelemeye çalışıyorlar. Şehirde şu anda konutlara orta kesim yoğun ilgi gösteriyor, talep ediyor. Mesela 3+1 daireyi isteyen kişiler daha fazla şu anda” ifadelerini kullandı.
HABER: EMRE AKKIŞ


 

Editör: Mahmut Beyaz