Toplumu ilgilendiren bütün konularda sokağa inerek, vatandaşın sesini sayfa sütunlarına taşıyan ve bu doğrultuda halkın gözü kulağı olan Manşet Gazetesi, yine önemli bir halk röportajına imza attı. Kuşkusuz her gelen yeni yılla birlikte ülke genelindeki yaklaşık 7 milyon insanı heyecanlandıran asgari ücretin zam artışını konu alan Manşet Gazetesi, gerçekleşen bu denklemde vatandaşın asgari ücret beklentisini gündemine taşıdı. 7 milyon asgari ücretlinin cevabını merakla beklediği soru için Asgari Ücret Tespit Komisyonu çalışmalarını sürüyor. Geçtiğimiz günlerde TÜİK, bir işçinin aylık gıda harcama tutarını ağır statüdeki işlerde 2 bin 331 lira olarak açıklamıştı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun son toplantısı öncesi Türk-İş, Hak-İş ve DİSK bir araya gelerek zam ile ilgili beklentilerini açıkladı. Sendikalar, yaşam maliyeti olan 2 bin 578 liranın altında bir rakama imza atmayacaklarına dikkat çekti. Asgari Ücret Tespit Komisyonu 4'üncü ve son toplantısını Aralık ayının son haftası yapacak. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın ev sahipliğinde yapılacak olan toplantıda asgari ücrete yapılacak zam oranı netleştirilecek. Gelişmeler üzerine yaptığımız röportajlarda asgari ücretin yetersiz olduğundan söz eden vatandaşla, belirlenecek olan yeni asgari ücretin en az 2 bin 500 TL olmasını istedi. 2 bin 20 TL ile hem ev kirası hem çocukların okul masrafı hem de mutfak masrafının karşılanmasının çok zor olduğunu anlatan vatandaş, yetkililerin bu duyarlılığı göz önünde bulundurarak, zam oranının bu şekilde belirlemesi gerektiğini söyledi. Geçtiğimiz yıl yaptığımız röportajda vatandaşların en az 2 bin TL olması talebini gündeme getirmiş, asgari ücret sonuçta ise haberde belirtiğimiz üzere 2 bin 20 TL olmuştu. Bu yıl ise ne olacak merakla bekliyoruz.

İŞte Kahramanmaraş halkının görüşleri;

EN AZ 2 BİN 500 TL OLMASINI BEKLİYORUZ”

Ali Demir;

Şuan ki asgari ücret günümüz şartlarında çok düşük. Bugünün ihtiyaçlarını ve gereksinimlerini düşündüğümüzde kesinlikle karşılayabilecek bir rakam değil. Yeterli olmamasına rağmen asgari ücretin en az 2 bin 500 TL olmasını bekliyoruz. Şuan asgari ücret olan 2 bin 20 TL ile hiç bir şey yapılmaz diyebilirim. Aslında 2 bin 500 TL ile de yine yapılamayacaktır ama en azından doğru yolda atılmış küçük bir adım olacaktır. Gereksinimleri karşılamak için çok daha yüksek rakamlar lazım ama 2 bin 500 TL en iyimser bir bakış açısıyla şuan ideal bir rakamdır.

4 KİŞİLİK BİR AİLE İÇİN EN AZ 3 BİN TL”

Turan Tatlıyer;

Bence asgari ücret en düşük 3 bin TL den düşük olmaması lazım. Hayat geçim şartları zor. Bunu karşılayabilmek için en az yüzde 50'lik bir zam lazım. 4 kişilik bir aileyi döndürebilmek için anca 3 bin TL yeterli olacaktır. Daha aşağısı 4 kişilik normal bir aile için yeterli değildir. Mantık çerçevesinde baktığında o dahi zordur. En azından idare edilebilecek bir seviyedir. Ben asgari ücretle çalışıyordum, aldığım asgari ücret bana yetmiyordu. Geçinmek için ekmek alsak yoğurdu alamıyoruz, yoğurdu alsak ekmeği alamıyoruz. Biri alsak diğerini alamadığımız için yetmiyor. Askeri ücretin 3 bin TL olmasını temenni ederim.

TÜRK PARASININ BİR DEĞERİ KALMADI”

Güldane Karakoyun;

Asgari ücret yurtdışında bizim buralara göre çok yüksek. Benim fikrime göre asgari ücret 5-6 binden aşağı olmazsa geçinmek mümkün değil. Şuan ki asgari ücret olan 2 bin TL ile hiç kimse geçinemiyor. Bu rakamların baya bir üzerine çıkılması lazım. 4-5 bin TL'yi bulması lazım ki insanlarımız rahat rahat geçinsin. Bazı ülkeler de asgari ücret 6 bin liraya kadar çıkıyor. Bizim ülkemiz oraların çok gerisinde. Şuan hiç kimsenin geçinemediği için herkes sinir krizleri geçiriyor. Asgari ücret ile geçinmeye çalışan herkes hasta. Parası olmayan insan zaten bir şekilde bir yerden rahatsızlanacak. Paranın olmadığı yerde mutsuzluk, kavga, gürültü ve huzursuzluk olur. Bütün insanlarımız sinirli, hiç bir şeye tahammül edemiyorlar. Bunların hepsinin sebebi asgari ücretin düşük olmasıdır. Asgari ücret arttırıldığı zaman bu sorunların neredeyse hepsinin önüne geçmek mümkün olacaktır. Asgari ücret de ki artış insanların geçimini kolaylaştıracaktır. Daha rahat geçinen insanlar illaki bunu çevrelerine yansıtırlar, böylece bu sıkıntıların önüne geçmiş olabiliriz. 4 bin TL olması dahi yeterli değil bence bu rakamlar çok düşük. Şuan ki şartlar da insanlar 4 bin TL ile hiç geçinilebileceğini düşünmüyorum. Paranın değeri yok ki, bizim Türkiye'nin parasının ne değeri var? Mesela şurada 100 TL ye ne alabilirsin. Dışarıda ki fiyatlara baktığımız da çok pahalı. 4 bin TL'nin değeri 400 TL gibi hemen hemen aynı şeyleri alabiliyorsun. Mağdur oluyoruz, makul bir asgari ücret verilmelidir.

2 BİN 500 LİRAYI GEÇMEYECEĞİNİ TAHMİN EDİYORUM”

Muhiddin Değer;

Bence Asgari ücret en az 3 bin 250 TL olmalıdır. Devletin bu rakamlara ulaşacağını düşünmüyorum. Geçimin daha sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmesi için 3 bin 250 TL'den aşağıya düşmemelidir. Şöyle bir rakamlara baktığımız zaman asgari ücretin 2 bin 500 TL'yi geçmeyeceği ortada ama bu rakam çok düşük. Eğer aile de tek kişi çalışıyor ise 2 bin 20 TL ile geçinmek mümkün değil. Bu durum 2 bin 500 TL içinde geçerlidir. Aile de bir kaç kişi çalışıyorsa anca geçinmek mümkün oluyor bu rakamlar ile. Asıl olması gereken ise aile de tek kişinin çalışması halinde dahi geçimini rahat bir şekilde sağlayacak ücret olmalıdır. Ben esnafım, asgari ücrette ki artış esnafı da etkileyecektir. İnsanlarımızın durumu iyi olursa, o insanların durumu esnaflarımıza yansıyacaktır. Esnafın durumu iyi olursa bu da devleti etkileyecektir. Asgari ücret deyip geçmemek lazımdır. Dolaylı yoldan devlet verdiğini misli misli alacaktır. Daha huzurlu daha mutlu yaşayabilmek için insanlarımıza iyi bakılmalı ve istedikleri asgari ücret verilmelidir.

GEÇİM ŞARTLARININ YÜKSELMESİ İÇİN 2 BİN 500”

Hacı Narinç;

Ben Almanya'da yaşadım 70'li yıllar da orada talebeydim o zamanlar geçim indeksi bin Mark'dı. Her ülkenin kendine göre bir geçim indeks vardır. Türkiye'mizde de şuan da ben görüyorum da aşağı yukarı herkes paralı. Dışarıdan gelen mülteciler bizim kendi gençlerimizin yerini işgal ettiler. Gençlerimiz bu yüzden sıkıntı çekiyor. Geçim sağlayabilmeleri için mutlaka 2 bin 500 TL'nin üzerinde olması lazım. Şuan normal insan asgari masrafları zaten 3 bin TL yi buluyor ve aşıyor da. Bunun önüne geçebilmek bu şartlar da geçim sağlayabilmek için mutlaka asgari ücret bu seviyeye ulaşmalıdır.

EN AZ 2 BİN 800 TL OLMALI”

Gazi Kılınç;

Şuan da çalışmıyorum, iş arıyorum. Şuanda asgari ücret en az 2 bin 800 TL olmalıdır. Şuan ki asgari ücretle geçinmek çok zor, asgari ücret arttırılmalı ki bu geçim sıkıntısı ortadan kalksın. Enflasyon çok yüksek, her şey çok pahalı, bu piyasa da geçinmek için asgari ücretin en z 2 bin 800 TL olması lazım. 2 bin 800 TL olursa bir ile rahatlıkla geçinebilir. Eğer bu aile kira da oturuyorsa yine bu rakamla geçinmesi çok zordur. Bu asgari ücretle geçinebilmesi için bile evi olması lazım. Zaten ortalama 800-1000 lira kira ödüyor insanlar, tüm masraflar göz önünde bulundurulduğunda 2 bin 800 TL dahi çok küçük bir rakam.

BİN LİRADAN AŞAĞI KİRA YOK”

Özkan Kırkgeçit;

Bence asgari ücret en az 3 bin lira olmalıdır. Geçinmek çok zor bu devirde hele bir de kira da oturuyorsanız. Baktığınız da bin liradan aşağı ev kirası yok. Kira da oturanlarında geçinebilmesi için en az 3 bin bin lira olması lazım. Şuan ki asgari ücret ile çocuğunu alıp çarşıya çıkamıyorsun, herhangi bir sosyal aktiviteye bütçe ayıramıyorsun. Sadece evinde standart bir şekilde yaşayabiliyorsun. Fazladan hiç bir şey yapmak mümkün değil. 3 bin lira olursa biraz daha normalleşiriz.

2 bin 20 İLE GEÇİNMEK ÇOK ZOR”

Abdullah Eği;

Yeni asgari ücret 2 bin 500 TL'den aşağı olmamalı. Bu konuda öncelikle diyanet işlerinin de belirlediği filtreye de bakıp ona göre bir asgari ücret belirlenmesi uygun olacaktır. Baktığımız zaman her şeye zam geliyor. Bunu baz alarak minimum düzeyde 2 bin 500 TL'nin üzerinde bir asgari ücret belirlemek doğru olur. Çarşıya çıkıp fiyatlara baktığınız da 2 bin 20 TL ile geçinmenin çok zor olduğunu göreceksiniz. Asgari Ücretliye Allah yardım etsin. Hele de eşi de çalışmıyorsa özellikle gerçekten işi çok zor. Bunların hepsi göz önünde bulundurularak asgari ücret belirlenmeli. İşverenlere de hak veriyorum. Karşı tarafta da asgari ücretlinin durumu ortadadır.

3 BİN 500’ÜN ALTINDA OLMAMASI LAZIM”

Ahmet Arı;

Asgari ücretin 3 bin 500 TL'nin altında olmaması lazım, köyde çalışanlara bir şey demiyorum ama şehir içinde çalışıp da kira da oturanlara Allah yardım eylesin. Bence azami 3 bin 500 TL olması lazım. Sen vereceksin ki piyasa da alışveriş olsun, mesela yılbaşı bileti satıyoruz biz, eskiye göre satışlar çok düşük. Bu artışın işverenlere etkisine gelirsek, mesela rahmetli Erbakan asgari ücrette yüzde 300 zam yaptı ve işverenlerde biz bunun altından kalkamayız dediler. Rahmetli işverenlere, ceketinizi alın gidin dedi. Demek istediğim o ki, bunlar kar etmese o kadar işçiyi çalıştırırlar mı?

(Haber: Ahmet Güneçıkan-Alihan Kürşat)

Editör: Mahmut Beyaz