Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün iş birliğinde Kahramanmaraş’ın turizm sektöründeki potansiyelini ortaya çıkarmak adına başlatılan 2019-2023 Turizm Stratejisi ve Eylem Planı kapsamında çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Katılımcı bir yaklaşımla hazırlanan strateji kapsamında il genelinde çalıştaylar ve toplantılar düzenlenirken, yerli ve yabancı turistlerin Kahramanmaraş algısı anketler aracılığıyla analiz ediliyor. Turizm Stratejisi ve Eylem Planı çalışmalarının ilk ayağı olarak kentteki paydaş kurum ziyaretleri kapsamında Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, kaymakamlıklar, İl Kültür Turizm Müdürlüğü, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası, tüm ilçe belediyeleri, Orman Bölge Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ziyaret edilerek hazırlanacak olan turizm stratejisi belgesi hakkında görüş alışverişinde bulunulmuştu.

ÇEŞİTLİ İLLERDE ANKETLER YAPILDI!

Ayrıca, kentte bulunan doğa sporları kulüpleri, gazeteciler, konaklama işletmesi yöneticileri ve ilin turizm değerlerinin tanıtımında önemli bir rol oynayan sosyal medya hesaplarının yöneticileri ile de Kahramanmaraş Yatırım Destek Ofisi’nde odak grup toplantıları gerçekleştirildi. Strateji belgeleri kapsamında İstanbul, Ankara, Gaziantep ve Kahramanmaraş’ta, vatandaşlara Kahramanmaraş algısı hakkında anketler de düzenlendi. Kahramanmaraş’ın 2019-2023 yılları arasında turizm politikalarına yön vermesi beklenen Kahramanmaraş Turizm Stratejisi ve Eylem Planı bu yılın sonunda tamamlanacak ve 2019’dan itibaren etkin koordinasyon ile uygulanmaya başlanacak. Turizm Stratejisi ve Eylem Planı çerçevesinde turizm sektörü ve STK temsilcilerinin katılımıyla görüş alışverişinde bulunuldu.

“KAHRAMANMARAŞ TURİZMİNE DAMGA VURACAK”

Programda katılımcılara bilgiler veren Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) Kahramanmaraş İl Koordinatörü Yusuf Köleli, “Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı, Kahramanmaraş, Hatay ve Osmaniye illerinden oluşan Doğu Akdeniz Bölgesi’nin ekonomik ve sosyal kalkınmasını hızlandırmak adına kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla bölgenin ekonomik ve sosyal kalkınmasına yönelik politikalar üreten kamu kurumudur. Yaklaşık beş aydır bu çalışmaların en önemlilerinden bir tanesi olan Kahramanmaraş İl Turizm Strateji Eylem Planı çalışmalarını yürütüyoruz. Bu çalışmayı Kahramanmaraş Valiliğimizin koordinasyonunda, DOĞAKA Yönetim Kurulu kararına istinaden yürütüyoruz. Kahramanmaraş İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile de iş birliği içerisinde çalışmamızı yapıyoruz. Bugüne kadar Ankara, İstanbul, Gaziantep ve Kahramanmaraş’ta ziyaretçilerle Kahramanmaraş algısına yönelik anketler gerçekleştirdik. İlimizdeki kamu, özel sektör ve STK’lardan oluşan yerel paydaşlarımızla grup toplantıları gerçekleştirerek Kahramanmaraş’ın turizmine dair görüş önerileri ve geleceğe dair proje fikirlerini aldık. Bugün ise Kahramanmaraş’ın turizm alanında faaliyet gösteren özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirip kent turizmine ait fikirlerini alacağız. Yapılan bu çalışmaların neticesinde önümüzdeki beş yıl içerisinde Kahramanmaraş’ın turizm alanındaki stratejilerini ve eylemlerini ortaya koyacağız. Yapılan çalışmanın Kahramanmaraş turizmine hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

“TARİHİ VE KÜLTÜREL VARLIKLAR ORTAYA ÇIKACAK”

Kahramanmaraş İl Kültür ve Turizm Müdürü Seydihan Küçükdağlı ise kent turizminin 2019-2023 yıllarının planladığı Turizm Stratejisi ve Eylem Planı’nın önemine değinerek, “Kahramanmaraş’ın kültür ve turizm alanındaki çalışmalar kapsamında 2003 yılından 2018 yılına kadar daha önce hazırlanan Turizm Eylem Planı, Stratejik Planlar ve kültür ve turizm stratejisi çalışmaları doğrultusunda önemli bir noktaya geldik. Hem ulaşım açısından alt yapı olarak hem konaklama, hem yeme-içme gibi turizm tesisleri hem tarihi ve kültürel varlıkların ortaya çıkarılması, restore edilmesi, turizme kazandırılması, Germanicia Mozaikleri’nin ziyarete açılması gibi birçok çalışmayı kapsamlı bir şekilde bu noktaya kadar getirmiş durumdayız. 2008 yılında yürürlüğe giren İl Turizm Eylem Planı’nın yüzde 90’ının 2018 yılı itibariyle tamamlandığını hep beraber gördük. Nitekim bu sorumlulukla yine bakanlığımız ve valiliğimiz koordinesinde Kahramanmaraş’ta bulunan tüm kamu kurumlarının, belediyelerin, turizm sektörünün ve iş dünyasının dahil olduğu çalışmaları 2019-2013 yılı İl Turizm Stratejisi Eylem Planı çalışmaları doğrultusunda beş aydan bu yana DOĞAKA iş birliğinde saha çalışmalarını hemen hemen tamamlamış durumdayız. Afşin, Elbistan ve geçtiğimiz gün de merkezde kamu kurum ve kuruluşlarımızla birlikte Kahramanmaraş’ın 2018-2023 yılları arasındaki İl Turizm Stratejisi Eylem Planı’nın son haline getirilmesi maksadıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Saha ve anket çalışmalarının ardından sonraki süreçte daha büyük ve daha kapsamlı projelere yani doğa sporlarından baraj göllerine, paraşütle ilgili konuşmalara kadar daha kapsamlı eylemleri tarihi dokunun ve kültürel mirasın tanıtımı noktasında neler yapabileceğimizi görmek, eylem haline getirmek için buradayız” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. İsmail Bakan katılımcılara sunumla planlanan çalışmaları anlattı.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz