İnanç turizmi bakımından Eshabı Kehf’i, Malik Bin Ejder Türbesi, Ulu Camii’si, Kültür turizmi bakımından Germenicia antik kenti, Tarihi Kapalı Çarşı’sı, Sütçü İmam Türbesi, tüm bunların yanında da dondurması, kırmızı biberi ve tarhanasıyla meşhur olan ve yazdığı kahramanlık destanı ile de adını tarihe altın harflerle yazdıran Kahramanmaraş, şu sıralar turizmde önemli bir çıkış yakaladı. 2017’nin ilk 5 aylık döneminde yerel turist oranında yüzde 5, yabancı turist oranında ise yüzde 40’lık bir artış yaşayan Kahramanmaraş, turizmde dünyaya açılmaya hazırlanıyor. Yaşanan bu artışla ilgili Manşet Gazetesi muhabiri Emre Akkış’a özel değerlendirmelerde bulunan İl Kültür ve Turizm Müdürü Seydihan Küçükdağlı, yapılan yollar ve geliştirilen havaalanı ile birlikte Kahramanmaraş’ın ilerleyen yıllarda turizmde çok ciddi işlere imza atacağını söyledi. Turizm de ana etkenin konaklama olduğunun altını çizen Küçükdağlı, bu anlamda kentin alt yapısının tamamen hazır olduğunu belirtti. Şu anda kentte bulunan otellerin toplam yatak kapasitesinin 5 bin olduğunun bilgisini veren Küçükdağlı, bu sayının yıllar içerisinde giderek artacağını ifade etti. Ayrıca Küçükdağlı, yaşanan bu artışın Kahramanmaraş’ın huzurlu ve güvenilir bir kent olmasından kaynaklandığını sözlerine ekledi.

ÖNÜMÜZDEKİ 3 YIL İÇİNDE İYİ BİR ULAŞIM AĞINA SAHİP OLACAĞIZ”
Kentin yapılan ulaşım çalışmaları ile birlikte 2017-2018 ve 2019’da iyi bir ulaşım ağına sahip olacağını söyleyen Küçükdağlı, sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi: “Kahramanmaraş’ın özellikle turizm alt yapı noktasında iki durumundan bahsetmek istiyorum. Bunlar; ulaşım ve konaklama. Birinci konu olan ulaşım noktasında havaalanı ve duble yol çalışmaları başta olmak üzere tabii ki her geçen yıl önceki yıllardan daha sağlıklı, daha rahat ulaşılabilir bir hale geliyor. Şu anda da havaalanımızın terminal çalışmaları yeniden gerçekleşiyor. Pist genişletme ve büyüme çalışmaları devam ediyor ve havaalanımızın büyümesiyle uçak iniş kalkış sayıları da artacaktır. Nitekim duble yol çalışmalarımızda son hızıyla devam ediyor. İnşallah tünellerin, viyadüklerin tamamlanmasıyla da 2017-2018 ve 2019’da iyi bir ulaşım ağına sahip olmuş olacağız. Bununla beraber turizm noktasındaki temel altyapı konaklamadır. Kahramanmaraş’ta 2003 yılında sadece 4 adet turizm işletme belgeli otel varken ve 250 oda 500 yatak sayısına sahipken, bugün itibariyle kentimizde 47 adet yani 12 katına çıkan bir oranla turizm işletme belgeli otelimiz var. 8 adette yatırımda olan konaklama tesisimiz var. Bunların da tamamlanmasıyla Kahramanmaraş otelleri toplam 5 bin yatak kapasitesine ulaşacak. Bu da 10 katına çıkacağını ifade ediyor.”

TURİS ORANI İKİNCİ YARIDA DAHA DA ARTACAK”
Şehre gelen ziyaretçi sayısının 2017’nin ikinci yarısında daha da artacağını ifade eden Küçükdağlı, şöyle konuştu: “Turizm haftasında İstanbul-Asya Bölgesel Yürütme Kurulu’ndan acentecileri şehrimize davet etmiştik. Nitekim daha sonra araya bayram girdi. Bayramdan sonra çalışmalarımız doğrultusunda acentelerimiz 2017’nin ikinci yarısında bu ay başlamak suretiyle Kahramanmaraş’ta tur programlarını planladılar ve ilerleyen günlerde de turlara başlayacaklar. Burada şunu ifade etmek istiyorum; Nisan ayında ki ziyarette acenteciler, “Konaklama altyapısını çözmüşsünüz” dediler. Bu ilimiz için çok önemli bir durum. Kahramanmaraş’taki turizm işletme belgeli tesislerimiz de 5 yıldızlı, 3 yıldızlı ve kent otelleri ile apart otelleri görmek mümkün. Haziran ayında ilk 4 yıldızlı termal otelimizin belgesi geldi. Bu da önemli. Çünkü alternatif turizmden bahsediyoruz. Her bir otelimizin kentimize ayrı ayrı faydası var. Bu bağlamda 2017’nin ikinci yarısında oransal olarak daha da artacağımızı ifade edebilirim.”

KONGRE TURİZMİ
Kongre turizminin artacağından bahseden Küçükdağlı, şu anda otellerde doluluk oranı bakımından herhangi bir sıkıntının olmadığını dile getirdi. Küçükdağlı, “Kentte 2016 yılında yüzde 30 oranında bir ziyaretçi sayısı artışı vardı. 2016 yılının ilk 5 ayı ile 2017’nin ilk 5 ayını kıyaslayacak olursak; 2017’de yerli turist sayısında yüzde 5’lik bir artış var. Yabancı turist sayısında ise yüzde 40’lık güzel bir artış olduğunu görüyoruz. Yabancıların ilimizi ziyareti sanayi turizminden kaynaklandığını söyleyebilirim. Yabancı turistlerin kentimize gelmesindeki diğer etkenlere bakacak olursak; yabancı ziyaretçiler, Eshab-ı Kehf, Ulu Camii, Abdulhamithan Camii, Malik Bin Ejder Türbesi, Germenicia Mozaikleri gibi yerleri ziyaret ediyorlar. Kahramanmaraş’ta ilerleyen günlerde kongre turizminin de artacağını düşünüyorum. Çünkü geçmişte özellikle kongre ve fuar turizmi doğrultusunda şehir dışından gelen kalabalığı konaklamaları için 4-5 otele birden bölmek zorunda kalıyorduk. Ama artık belli bir yoğunluğa cevap verebilecek tesislerimiz var. Bunların haricide kentimize otel açmak isteyen yatırımcılarımızda var. Açılan otellerimizin hemen hemen hepsi müşteri portföyü bakımından iyi bir konumda. Yani doluluk bakımından sıkıntı yaşayan otellerimiz yok” diye konuştu.

HER YIL YÜZDE 20-30 CİVARINDA ZİYARETÇİ ARTIŞIMIZ VAR”
Her yıl ortalama yüzde 20-30 civarında ziyaretçi artışının olduğunu anlatan Küçükdağlı, son olarak sözlerine şunları ekledi: “2016 yılı tamamlandıktan sonra 2017’nin başlarında Kahramanmaraş’taki yüzde 30 ziyaretçi artışı için iki önemli tespitim var. Bu tespitlerimden birincisi Kahramanmaraş’ın güvenilir ve huzurlu bir kent olmasıdır. İkinci önemli sebep ise konaklama sayısındaki artıştır. Bunun da çok önemli olduğunun altını çizmek istiyorum. Yani konaklama tesisi arttığı sürece yatak sayısı arttığı sürece turizm işletme belgeli otel oranı arttığı sürece bu oranlar mütemadiyen artacaktır. Oransal olarak her yıl yüzde 20-30 civarında ziyaretçi artışımız var.”

HABER: EMRE AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz