“Öyle bir iş yapıyoruz ki, o ipe tek tek ilmek atarak hayalleriniz, stresleriniz, hayata dair beklentileriniz gözünüzün önünden geçiyor. Orada otururken ilmeleri atarken Allah’ı zikretme imkânını buluyorsunuz. Onu dokurken içinizi dokuyorsunuz, Gönlünüzü işliyorsunuz. Manevi olarak da ona duygularınızı döküyorsunuz. İnsanların bunu yaşaması lazım” diyen Kahramanmaraşlı 46 yaşındaki 3 çocuk annesi Zennure Tuğrul 15 yıldır sırma işi yaparak, “Kahramanmaraş’ta sırıklı yorgan veya salon takımı bir kızın çeyizinde olmazsa olmazıdır” dedi.

BOŞ DURMAYI DEĞİL, BU İŞLERLE UĞRAŞARAK İNSANLARA FAYDALI OLMAYI TERCİH EDİYORUM”

Bu işlerin maddi ve manevi yönden çok büyük katkısının olduğunu söyleyen Tuğrul, “Detaylı, teferruatlı yaptığımız işler çok. Yatak örtüsüyle yorganı ikisini birlikte kullanılabiliyor. İnsanların daha çok hoşuna gidiyor bu. Aileler genellikle ekonomik olsun istiyor. Nakışlı isteyenlere nakışlı, teferruatlı isteyene teferruatlı çalışıyoruz. Müşteriler ise bu durumdan memnun. Bende işimden çok memnunum. Bu mesleği yapmayı çok seviyorum ve iyi ki bu mesleği yapıyorum diyorum. Ailemde de kimse yapmıyor bu mesleği. Hep soruyorlar niye bu meslek diye ve onlara hep Bu işe ilgimin çok fazla olduğunu söylüyorum. El işleri yapmayı da çok seviyordum. İnsanlar genellikle kurslara gider ve bu işleri öğrenmek için. Ben kendi kendime öğrendim. Yani insanlar istedikten sonra yapamayacağı hiçbir şey yok. Yeter ki istesin. Boş durmayı değil, Burada bu işlerle uğraşarak insanlara faydalı olmayı tercih ediyorum” şeklinde konuştu.

BU İŞİ YAPMAK İSTEYEN KİŞİ İSTEKLİ OLMALIDIR”

Esnaflık işinin cesaret işi olduğunu söyleyen Tuğrul, “ Eğer gerçekten bu işi yapmak istiyorsan cesaret etmek gerek. Cesaretin olursa her işi yapabiliyorsun. Bu işler içten gelen işler. Öncelikle bu işi yapmak isteyen kişi istekli olmalıdır. Ben bu işi başarırım demeleri lazım. Şuan devlet işini kurmak isteyenlere birçok imkân sunuyor. Çok mal ile değil ama insanlar küçükten başlayıp büyüyebilir. Bu iş el emeği isteyen bir iş. İş yerimize gelmeyip evinde bu işi yapıp para kazanmalarını sağladığımız birçok kişi var. Sim sırmanın yanında Maraş işimizde var bizim. Bu da genelde evlerde yapılıyor. Onu da yapan çok var mesela. Bu işler bayanlara iş imkânı oluyor. Bu işte çalışıp ev ekonomine, çocuğunu okutmaya yardımcı olan birçok bayan var. Maraş işi üzerine olsun, sırma üzerine olsun şuan 10 kişiye iş imkân sunuyoruz” dedi.

BURADA İŞ YAPMANIN YANINDA İNSANLIĞA YARDIMCI OLUYORUZ”

Tuğrul, “Yatak örtülerinin işlenmesi, baya zamanımızı alıyor. En az 1 ay sürebiliyor. Daha doğrusu üzerindeki işçiliğe göre değişebiliyor. Yoğunluk fazla olursa, üzerindeki işçilik fazla olursa daha da zamanımızı alıyor. Bunun tabiki diğer masrafları diğer işçilikleri de var. Sadece nakışla bitmiyor. Sırma işi var, ilik düğmesi var ve çok fazla detayları da var. Bu işi yapmak için sevmek lazım, istemek lazım. Bayanlar her işi hemen beğenmiyor. Erkek müşterilerimiz geliyor ve görsel iyiyse hemen beğeniyor ama bayan müşterilerimiz hemen beğenmiyor ve detaylarını inceliyor ve fikirlerini bizlere sunuyor. Bizlerde onların isteğine göre elimizden geleni yapmaya ve beğenisine sunmaya çalışıyoruz. Burada iş yapmanın yanında insanlığa yardımcıda oluyoruz. Hem insan sevdiği işi yapıyor hem de kendi el emeği göz nuru olan ürünlerini satıp parasını kazanıyor. Burada çalışıp kendi paramızı kazanıyoruz ve aile ekonomisine katkıda bulunuyoruz. Salan takımı yaparak, yorgan, yatak örtüsü, seccade ve burada

Bir çok detay var. Burada hazır bulunduruyorum ve hazır da satmaya çalışıyorum. Bir bayanın neye ihtiyacı varsa burada onları bulundurmaya çalışıyorum” ifadesini kullandı.

KAHRAMANMARAŞ’TA SIRIKLI YORGAN BİR KIZIN ÇEYİZİNDE OLMAZSA OLMAZIDIR”

Kahramanmaraş’ta sırıklı yorgan veya salon takımı bir kızın çeyizinde olmazsa olmazıdır diyen Tuğrul, “ İlla ki bir takım salon takımı bu sırma olabilir, Maraş olabilir, yorgan özellikle şart. Oğlu, kızı olan illaki yorgan, sırık alması gerekiyor. Burası yorgancılar semti gibi bir şey. Kahramanmaraş’a hitap ediyor. Kahramanmaraş’ta satışlar çok iyi. Bütçeye göre yorgan fiyatları değişiyor. Motifsiz hali, düz hali bir yorganın kaliteli bir kumaştan en fazla fiyatı 400TL’mal oluyor. Eğer detaylara girersek nakışlı veya süslü isterlerse 1000-1500 arasında değişiyor. Talepler çok fazla. Ürünlerde nakışlı olanlarda var nakışsız olanlar da var. Kahramanmaraş’ta çeyiz geleneği halen devam ediyor. Her genç kız evlendiğinde mobilya alıyor. Çalışanlar için ise kolaylık sağladık. Salon takımlarını hep kullanılabilecek şekilde yapıyoruz. Daha kolay kullanabilir ne varsa onu yapmaya çalışıyoruz” dedi.

ONU İŞLEYEN İÇİN ÇOK FAZLA DUYGULAR OLUYOR”

Bazı işlerde hayalleriniz var, bazı işlerde dertleriniz var ve bu işlemeyi dokurken gönlünüzü de dokuyorsunuz. İnsanlar bu işe sadece nakış olarak bakabilir. Dışarıdan ama onu işleyen için çok fazla duygular oluyor. İnsanlar eline aldığında sadece görsellik olarak görebilir. Ama siz yaparken manevi olarak da ona duygularınızı döküyorsunuz. İnsanların bunu yaşaması lazım, istemesi lazım. Hem daha sağlıklı ve daha kullanılır. Şuan satışlardan çok memnunuz ve müşterilerimizin memnuniyetini bizler için çok önemli” şeklinde konuştu.

BUNLAR İNSANA MUTLULUK VERİYOR, HUZUR VERİYOR”

İnsanlara daha faydalı olmak istediğini söyleyen Tuğrul, “ Bu şekilde bir gayreti olan olursa desteklerim. Evde oturan bayanlara tavsiyem kendi iş yerlerini açsınlar. Çünkü bir şeylerle uğraşmak, üretmek, faydalı olmak, başka birine yardımcı olmak çok güzel bir duygu. Boş zaman geçirmek gerçekten çok boş bir işmiş. Çalışmak insana çok şey kazandırıyor. İnsanları tanıyorsunuz. Ne kadar tanıdım desende farklı oluyor bu şekilde tanımak. İsteklerini karşılayınca mutlu oluyorlar, onların mutluluğu sizi de çok mutlu ediyor. Beğendiklerinde teşekkür için arıyorlar. Bunlar insana mutluluk veriyor, huzur veriyor. Yaptığınız işin karşılığın da güler yüzlü, sıcak insanlardan alınca insan çok seviniyor” ifadesini kullandı.

Haber: Fazilet Çomruk


 

Editör: Mahmut Beyaz