2017 yılında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bünyesinde kadın girişimcilik konusunda genel politikalar geliştiren ve görüş oluşturulmasına katkıda bulunan istişari bir kurul olarak oluşturulan Kadın Girişimciler Kurulu, Kahramanmaraş’ta da Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde faaliyet gösteriyor. Kadın girişimcilere eğitim, kapasite geliştirme desteği ile girişimci fikirlerini hayata geçirmelerinde destek sağlamak üzere kurulan Kahramanmaraş KAGİK’in başkanlığını ise kentin başarılı iş kadınlarından Nazlı Caylan Balduk Kurtul yapıyor. Kurtul başkanlığındaki KAGİK, Kahramanmaraş’taki kadın girişimci potansiyelinin nicelik ve nitelik bakımından geliştirilmesi ve daha donanımlı hale getirilmesi amacıyla politika belirlemek ve girişimcilik kültürünün kadınlar arasında gelişmesine öncülük etmenin yanı sıra; kadınlara kişisel gelişim yollarını öğreterek kariyer geliştirme fırsatları sunmak gibi hedeflerle çalışmalarını emin adımlarla yürütüyor. 68 üyeli Kahramanmaraş KAGİK’in ilk meclis toplantısı ise Nazlı Caylan Balduk Kurtul başkanlığında, KMTSO Meclis Toplantı Salonu’nda yapıldı.

“ÇOK BAŞARILI KADINLARIMIZ VAR”

KAGİK Meclis Toplantısı’nın açılış konuşmasını yapan Nazlı Ceylan Balduk Kurtul, Kahramanmaraş’ta çok başarılı kadınların olduğunu belirterek, kadınların yaşadıkları sorunları aşmalarına yardımcı olmak amacıyla çalıştıklarını söyledi. Kurtul, “Baya gecikmiş bir Kadın Girişimciler Kurulu Meclisi’ni bugün topladık. Kahramanmaraş’ta ve Türkiye’de kadın olmak neden zor? Bunu konuşacağız. Maalesef kadınların iş gücüne katılım oranı yüzde 28-29 arasında, bu sayıyı artıramıyoruz. Türkiye’deki bu durum keza Kahramanmaraş’ta da öyle. Devlet destekleri lazım, rol modeller lazım, kadın olduğu gibi erkek rol modeller de lazım. Burada bulunan kadınların hepsini biliyorum, gerçekten kendi imkanlarında ve şartlarında yaptıkları başarılı çalışmalarla öne çıkmış kadınlar. Normalde 68 kişiden oluşuyoruz ama bugün klasik meclis toplantılarının yaşadığı problemi biz de yaşıyoruz. Çok başarılı kadınlarımız var, kendi problemlerimizi tartışacağız. Ne varsa konuşalım, ne eleştiriniz varsa dinleyelim. Bizden de beklentilerinizi almamız bizim için çok önemli” dedi.

“KADIN GİRİŞİMCİ OLMAK ÇOK ZOR”

Kadın girişimci olmanın Türkiye’de ve Kahramanmaraş’ta oldukça zor olduğunu ifade eden Kurtul, “2019-2020 yılının ilk meclis toplantısı olma özelliğini de taşıyor bu toplantımız. Benim kendi özel problemlerimden dolayı maalesef start verememiştik. Üç tane başarılı Kahramanmaraşlı kadınımıza yer vereceğiz bu mecliste. Bir tanesi şekilli meyveler yapıp ihracat yapan bir kadınımız, kendi kısıtlı imkanlarıyla. Bir tanesi günümüzde çok popüler olan ve gerçekten büyük bir pazarlama stratejisi olduğunu düşündüğüm Kahramanmaraşlı bir girişimci bayanımız. Üçüncüsü de gerçekten şehrimizin en önemli kurumu olan Kipaş Holding’de ceo’luk yapan Sinem hanım, başarılı iş hayatını bizlere anlatacak. Bizlere ne gibi zorluklarla savaşarak bu noktaya geldiklerini anlatacaklar. Biz de dinleyeceğiz. Çünkü gerçekten kadın girişimci olmak Türkiye’de, Kahramanmaraş’da ve Anadolu’da çok zor. Biz de öğreneceğiz ne gibi problemlerimiz var, bunlarla nasıl baş edebiliriz diye” ifadelerini kullandı. 

“KADINLARIMIZI DAHA FAZLA ÖN PLANA ÇIKARMAMIZ GEREKİYOR”

Kahramanmaraş’ta kadınların daha aktif olması için çaba sarf edeceklerini dile getiren Kurtul, “Kahramanmaraşlı az bir parası olsa gider iş yerine yatırım yapar, sanayisini ve firmasını büyütür. Bu ruh kadınlarda da var, keza Kurtuluş Savaşı’ndan bu yana kadınlar her zaman ön planda olmuştur Kahramanmaraş’ta. İş hayatında da kadınlarımızın hak ettiği değeri bulmaları gerekiyor ki, Kahramanmaraş Anadolu’da kadın istihdamı noktasında çok da düşük olmadığı bir şehir. İnşallah bizim gibi rol modeller sayesinde bu oran daha da artacak. Türkiye’nin kadınlara ihtiyacı var, bu nüfus çöp haline gelmesin, ekonomiye katkıları olması gerekiyor. O yüzden bütün STK’lara, bütün devlet kamu kurum ve kuruluşlarına çok büyük görev düşüyor. Kadınlarımızı daha fazla ön plana çıkarmamız gerekiyor” dedi.

“KADINLARIN HER ALANDA ETKİN OLMASINI AMAÇLIYORUZ”

Balduk’un konuşmasının ardından kürsüye gelen KAGİK Başkan Yardımcısı Seyhan Şerefoğlu ise KAGİK hakkında bilgiler verdi. Şerefoğlu, “KAGİK Meclis Kurulu’nda üyelerimizle bir aradayız, öncelikle kendimizden bahsetmek istiyorum. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından 29 Ekim 2017 yılında kadın potansiyelinin geliştirilmesi ve daha donanımlı hale getirilmesi amacıyla politika belirlemek, girişimciliğe öncülük etmek üzere TOBB Kadın Girişimciler Kurulu kurulmuştur. Kurul üyeleri kendi sahalarında lider konumda olan iş kadınları, profesyonel girişimciler, girişimcilik konusunda akademik çalışma yapan akademisyenler ile bu sahada bölgesel ya da ulusal ölçekte faaliyet yürüten STK yöneticilerinden ve girişimciliği destekleyen kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan bir yapıdır. KAGİK olarak misyonumuz, girişimci ruha sahip kadınların girişimlerini desteklemek ve rol model olmak, kadın girişimci sayısını artırmak ve geliştirmek, ekonomik ve sosyal konumlarını güçlendirmektir. Vizyonumuz ise, kadınların ekonomik alanda üretimde, yatırımlarda, istihdamda yer almasını, güçlenmesini ve karar süreçlerinde etkin rol olmasını sağlamaktır” şeklinde konuştu.

“KADINLARIN GİRİŞİMCİLİK RUHUNU ARTIRIYORUZ”

Yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler veren Şerefoğlu, “2017 yılında KMTSO uhdesinde kurulan, başkanlığını Nazlı Ceylan Balduk Kurtul’un üstlendiği KAGİK, 15 icra komitesi üyesi ve 67 meclis üyesiyle birlikte faaliyetlerine devam etmektedir. KAGİK olarak 2019 yılında Türkiye çapında başarılara imza atmış, başarılı iş kadınlarının konuşmacı olarak katıldığı İşte Kadın paneli düzenlenmiştir. İki gün süren panelin ilk günkü panelistleri kadınlarda girişimcilik ruhunu artırmak ve onları motive etmek için iş yaşamlarındaki başarı öykülerini anlatmıştır. İkinci gün ise profesyonel ekip tarafından gönüllü girişimci kadınlara motivasyon ve girişimcilik eğitimi verilmiştir. Sonrasında 6-7 Mart tarihleri arasında kadınların evlerinde yaptıkları üretimi ülke ekonomisine kazandırmak amacıyla İşte Kadın Emeği konulu program düzenlenmiştir. Program kadınlara kendi işlerini kurabilme cesareti vermeyi amaçlamıştır. İki gün süren programın ilk gününde tüm katılımcılara satış ve pazarlama eğitimi verilmiş, ikinci gün stant açan kadınlarımız el emeği göz nuru eserlerin satışını gerçekleştirmiştir. Kahramanmaraş’ın en eski konaklarından biri olan, 130 yıllık tarihe sahip Zabun Konağı, KMTSO tarafından DOĞAKA iş birliğiyle restore edilip turizme kazandırılmıştır. Konak restore edilirken bir restoran işletmesi olarak düşünülerek turizme kazandırılmış olup geçtiğimiz aylarda bir girişimci tarafından kiralanmış ve faaliyetlerine başlamıştır” dedi.

“ÜST ÜSTE TÜRKİYE’NİN EN HIZLI BÜYÜYEN ŞİRKETİ SEÇİLDİK”

Toplantının panel bölümünde kürsüye gelen Kipaş Kağıt Ceo’su Sinem Öksüz Dedebayraktar ise iş hayatına başlangıç sürecini anlattı. Kipaş Holding’in birçok bölümünde çalıştığını ve Marmara Bölgesi’nde geçtiğimiz aylarda faaliyete başlattıklarını fabrikayı kendisinin kurduğunu anlatan Öksüz, “Küçüklüğümden beri hedefim mühendis olmaktı, aile şirketimizde çalışmaktı. Sonrasında New York Üniversitesi’nde işletme üzerine eğitim aldım ve Kipaş Kağıt’ın montaj bölümüne geçtim. O zaman üretime 6-7 ay vardı, mühendislik okuduğum için bunu bir fırsat olarak gördük. Benim için montaj dönemi önemli bir dönem oldu. Sonrasında Kipaş Kağıt’ın üretime başlamadan önceki döneminden itibaren bugüne kadar Kipaş Holding’de yöneticilik yapıyorum. 2,5 sene neredeyse hiç ismim geçmedi ama pazarlama üzerine daha çok çalışıyordum. Şirketin birçok yerinde hem oryantasyon süreci hem de inisiyatif aldığım görevler oldu. 2014 yılında da Kipaş Eğitim Kurumları’nın kurucu temsilcisi görevi verildi. 2015 senesinde ismim Kipaş Holding’de yönetim kurulu üyesi olarak belirlendi. Kağıt ve ambalaj ile eğitim sektöründen sorumlu yönetim kurulu üyesiyim. Üst üste Türkiye’nin en hızlı büyüyen şirketi seçildi Kipaş Holding. İhracatını en çok artıran üçüncü şirket oldu Türkiye’de. İstihdamda da yine en çok artıran şirket konumundayız. Şuan da iki tane projem var, bir tanesi faaliyet geçti. Geçtiğimiz yıl Ekim ayında Marmara Bölgesi’nde bir fabrika kurduk, benim ilk kez sıfırdan fabrika kurma tecrübem oldu. Çok hızlı ilerliyor, sıfırdan fabrika kurmak çok zormuş onu anladım” ifadelerini kullandı.

Öksüz’ün ardından, bebek kıyafeti tasarlayan Ayşe Taşçı ve özel şekilli meyveleriyle dikkatleri üzerine çeken Nilgün Kayıran başarı hikayesini anlattı.

Toplantı soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz