Binlerce yıllık uygarlık geçmişinin birikiminden oluşan zengin Anadolu kültür mozaiğinin en önemli parçalarından biri olan Kahramanmaraş, kadim mirasıyla sizlere eşsiz bir tur sunuyor. Kahramanmaraş’ta sıcak havaların kendini iyiden iyiye hissettirdiği şu günlerde ailenizle güzel bir hafta sonu geçirmek istiyorsanız şehrin dışına çıkmanıza gerek yok. Kahramanmaraş'ın doğa yönünden zenginliği insanın içini huzurla dolduruyor. Hafta sonu için tatil planınız var ama nereye gideceğinizi bilmiyorsanız. İşte sizin için alternatifler…
GERMANİCİA ANTİK KENTİ MOZAİKLERİ

Dulkadiroğlu İlçesi Karamaraş mevkiinde yer alan, 2007 yılı Ağustos ayında yapılan kaçak kazı ihbarı neticesinde başlatılan çalışmalarla ortaya çıkarılan Germanicia Antik Kenti.

ILICA KAPLICALARI

Kahramanmaraş'ın doğa harikalarını gözler önüne seren Ilıca Kaplıcaları çok uzun zamandan beri bölgede turizm alanı olarak bilindiğinden turistlerin ihtiyacını karşılamaya yönelik yeterli sayıda pansiyon, otel ve diğer işletmeler mevcuttur. Yılın her döneminde turistleri ve şifa arayan hastaları misafir eden Ilıca'daki termal suyun, birçok hastalığı iyileştirmede fayda sağladığı bilinmektedir.

EKİNÖZÜ İÇMELERİ

Ekinözü ilçesinde bulunan içmelerin doğal mineraller açısından zengin olan suyunun, birçok hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. Yukarı İçme, Orta İçme ve Aşağı İçme olmak üzere üç içmeden oluşmaktadır. Orta İçmede çamur banyosu yapılabilmektedir. Doğal mineraller açısından zengin olan suyu birçok hastalığa çare olarak görülmekte ve günümüzde her yıl binlerce insan tarafından ziyaret edilmektedir.

BAŞKONUŞ YAYLASI

Başkonuş Yaylası, başta sümbül ve salep olmak üzere birçok endemik bitkiyi bünyesinde barındıran ve göçmen kuşların uğrak yeri olan doğa harikası bir yayladır. Köknar, sedir, meşe ve ardıç ağaçlarından oluşan orman, rengarenk çiçekleri ve endemik bitkileriyle doğal yapısını korurken geyiklere ve kuşlara da ev sahipliği yapmaktadır.

YEDİKUYU KAYAK MERKEZİ

Dulkadiroğlu ilçesi Yedi kuyu mevkiinde bulunan kayak merkezi; Kahramanmaraş kent merkezine 15 dakika (20 km) mesafededir.

ESHAB-I KEHF KÜLLİYESİ

Afşin ilçesinin 7 km. kuzeybatısında yer almaktadır. Külliye Antik Çağ’dan beri kutsal sayılan Eshab-ı Kehf veya Eshabü’l-Kehf adıyla bilinen mağaranın çevresine yapılmıştır. Eshab-ı Kehf Bizans Devrinde olduğu gibi Selçuklular’ın fethinden günümüze kadar da Hristiyanlar ve Müslümanlar tarafından kutsal bir mekan kabul edilerek önemli bir ziyaret yeri olmuştur.

TARİHİ MARAŞ ÇARŞILARI

Kahramanmaraş; Kapalı Çarşı, Saraçhane, Bakırcılar, Semerciler, Mazmanlar, Kazzazlar, Demirciler Çarşısı ve bu çarşılar etrafında toplanmış geleneksel el sanatları alanında hizmet veren çok sayıda atölye ve dükkânla Türkiye'de geleneksel el sanatlarının en yoğun şekilde icra edildiği merkezlerden biri konumundadır. Çarşı kompleksi ile organik bir bütünlük oluşturan taşhan, şehre gelen kervanların malları indirip ikamet etmeleri için inşa edilmiştir. Günümüzde alt ve üst katlarda bulunan odalar dükkân ve depo şeklinde kullanılmaktadır.

KALE

Şehrin tam merkezinde yer alan kale, güney tarafı sivri ve yüksek, kuzey tarafı hafif meyilli bir tepe üzerinde kurulmuştur. Üzerinde yapılan çalışmalarda Geç Hititler dönemine ait pek çok tarihî eser bulunmuş olup Evliya Çelebi tarafından 17. yüzyılda kale kapısında yer aldığı belirtilen Maraş Aslanı da bu eserlerden biridir.

ULU CAMİ

Vakfiyelere göre Ulu Cami, Dulkadiroğlu Beyliği Hükümdarı Süleyman Bey tarafından 1442-1454 yılları arasında yaptırılmıştır. Daha sonra Süleyman Bey’in oğlu Alaüddevle tarafından 1501 yılında yenilercesine tamir ettirilmiştir. Ulu Camii, şehrin tarihinde önemli olaylara tanıklık etmiştir.

TAŞ MEDRESE

Dulkadiroğlu Beyliği Hükümdarı Alaüddevle Bey tarafından XV. yüzyıl sonunda inşa edilmiştir. Günümüzde mescit ve depo olarak kullanılmaktadır. Kurtuluş Mahallesi’nde Ulu Camii yanında bulunan Taş Medrese, medrese, mescit ve türbeden oluşan küçük bir külliye şeklinde yapılmıştır. Çeşitli onarımlar görerek günümüze kadar gelen yapı, orijinal dokusunu korumaktadır.

MAHMUT ARİF PAŞA KONAĞI-ETNOGRAFYA MÜZESİ

Maraş Kültür evi ve Etnografya Müzesi olarak düzenlenmiş olan ve Mutasarrıf Konağı olarak da bilinen Mahmut Arif-i Paşa Konağı, 1904 yılında Maraşlı mutasarrıf (sancak yöneticisi) Mahmut Arif-i Paşa tarafından yaptırılmıştır ve Cumhuriyet döneminde Valilik binası olarak da kullanılmıştır. Konak Mimari olarak; Türk konut mimarisinde orta sofalı olarak adlandırılan plan şemasına sahiptir.

DEDEOĞLU KONAĞI

Kurtuluş mahallesinde yer alan Dedeoğlu Konağı kent dokusunu oluşturan bir sivil mimarlık örneğidir. Yapının yapım yılına dair kesin bir bilgi içeren kitabe bulunmamasına karşın bulundurduğu mimari özelliklerden, yapı malzemelerinden ve yapım tekniğinden yapım yılının 1900‘lü yıllara dayandığı anlaşılmaktadır.

KOCABAŞ KONAĞI

İlimizde bulunan çok sayıda tarihî konaklardan bir olan ve 100 yılı aşkın geçmişi bulunan Kocabaş Konağı, 2010 yılında restore edilerek Maraş Kültür Evi olarak turizme kazandırılmıştır. Konak düzgün olmayan çokgen planlı bir avlunun üzerine yerleştirilmiş bodrum üzeri iki kattan ibarettir. Çevre duvarı moloz taşlarla örülmüştür. Avlunun orta kısmında sonradan yapılmış sekizgen planlı bir havuz bulunmaktadır.

KATİPHAN (CUMHURİYET HANI)

Kâtip Han'ın temelleri Dulkadiroğlu Beyi Alaüddevle Bey zamanına dayanmakla birlikte bugünkü şeklini 1780 yılında maruz kaldığı büyük yangından sonra yeniden inşasıyla aldığı bilinmektedir. Şehrin merkezinde tarihi çarşıların yanında yer almaktadır. Hanın inşasında ince yonu, kaba yonu, moloz taş, kerpiç ve ahşap malzeme kullanılmıştır. 1. Katta 110 metrekarelik büyük yemek salonu olarak düzenlenmiş, 2. Katta bulunan sofa etrafına açılan 20’şer metrekarelik 6 adet oda geleneksel Maraş kültürünü yansıtan zanaat ürünlerinin tanzimine açılmıştır.

DELİGÖNÜLLER KONAĞI

Yapım tarihi tam olarak bilinmeyen Deli Gönüller Konağının 1. katında bulunan Ermenice yazıttan 19. yy sonlarında onarım gördüğü anlaşılmaktadır. Yapı iki kattan oluşmaktadır. Batıda basık kemerli, kırmızı kahverengi düzgün kesme taş kaplı ve enikli diye tabir edilen ahşap kapıdan bir basamakla avluya girilmektedir.

HATUNİYE CAMİ

Dulkadiroğlu İlçesi Kurtuluş Mahallesindedir. Yavuz Selim Sultan (XV. yy) adına yaptırılmıştır. Avlu giriş kapısı üstünde XIX. yy. başlarından onarım yazıtı vardır. Kesme taştan, son cemaat yeri ve ana mekânı ahşap çatılı bir yapıdır. Son cemaat yerinin solundaki sivri tonoz örtülü, dikdörtgen planlı türbeye, birkaç basamakla inilen yalın kapıdan girilir.

ABDULHAMİTHAN CAMİİ

Türkiye'nin en büyük camilerinden biri olan Abdulhamidhan Camisi, 10 bin kişi kapasitelidir. Yapımı 2011 yılında tamamlanarak ibadete açılmıştır. Şehrin her yerinden görülebilen cami Mercimek Tepe üzerine yapılmıştır.

YAVŞAN YAYLASI

Kahramanmaraş il merkezine 36 km mesafededir. Türkiye’nin 39. Tabiat Parkı olarak 15.12.2009 tarihinde ilan edilmiştir. Yavşan Yaylası Tabiat Parkı, 348 Hektar büyüklüğünde bir alanı kaplamaktadır. Saha değişik türde yaban hayvanına ev sahipliği yapmaktadır. Yabani hayvan olarak; yaban domuzu, kurt, tilki, tavşan ve değişik kuş türleri bulunmaktadır.

DÖNGEL MAĞARASI

Kahramanmaraş-Kayseri karayolunun 50. kilometresinde yer alan ve araba ile 50 dakikada ulaşılan Döngel, üst üste ve birbirine bağlı üç mağaradan oluşuyor ve bu bölgedeki en önemli mağaralardan biridir. Kahramanmaraş topraklarında ilk yerleşim İ.Ö 40.000-10.000 Paleolitik Dönem'de bu mağaralarda başlıyor. Mağaranın tabandan tavana kadar olan yüksekliği ise 102 m. Mağaranın etekleri ceviz ve çınar ağaçları ile kaplı, yemyeşil bir dinlenme ve piknik alanıdır.

YEŞİLGÖZ

Buz gibi suyu ve eşsiz manzarasıyla Yeşilgöz de başka bir cennet. Çınarlar ve salkım söğütlerin su kenarındaki görüntüleri muhteşem.

TEKİR VADİSİ

Tekir vadisi doğal kaynak bütünlüğü olan bir alandır. Yayla Turizmi, iklim kürleri, çiftlik turizmi, doğa yürüyüşleri ve mola merkezi olarak değerlendirilebilir.

Taş Köprü (Ceyhan Köprüsü)

Köprünün XV. yüzyılda Dulkadir Beyliği döneminde inşa edildiği düşünülmektedir. Ceyhan Köprüsü günümüze kadar çeşitli onarımlar görmekle beraber orijinal özelliğini korumaktadır. 158 metre uzunluğunda olup sivri kemerli altı adet açıklığa sahiptir. Köprünün üzeri 0.60 ile 1.10 metre arasında değişen moloz taş korkulukla çevrelenmiştir. Köprünün ayaklarında suyun geliş yönünde ikisi sağlam olmak üzere üç adet selyaran bulunmaktadır.

İKLİME HATUN MESCİDİ VE TÜRBESİ

Kurtuluş Mahallesindedir. Alaüd-Devle Bey'in kızı İklime Hatun adına 1547'da yaptırılmıştır. Yapı, kesme ve moloz taştandır. Son cemaat yerinin sağında türbe, solundaki kemer içinde mescidin kapısı yer almıştır. Kare planlı mescidin kubbesi yıkılmıştır. Mihrap duvarının solundaki kapıdan türbeye girilir. Türbede iki gömüt vardır.

SARAÇLAR ÇARŞISI

Kapalı çarşı etrafında yer alan tarihi çarşılardan biri olan saraçlar çarşısı, günümüze kadar gelmiştir. Saraçlar biz, çekiç, pergel, makas, iğne, pense gibi aletleri kullanarak hamut, kedene, eğer, belleme, aşırtma, kolon, beygir paldını, at boncuğu, yular, kılıf, deri önlük, kemerlik, hasır işleme, sarka, hayvan süslemeleri, cüzdan, heybe, kabza ve benzeri ürünleri geleneksel yöntemlerle yapmaktadır.

Editör: Mahmut Beyaz