Kahramanmaraş, İzmir Kahramanmaraşlılar Derneği’nin başarılı çalışmaları neticesinde Ticaret Bakanlığı himayesinde, İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahiplinde 6-15 Eylül'de gerçekleştirilecek olan 88'nci İzmir Enternasyonal Fuarı’nın onur konuğu olacak. Geçtiğimiz yıl 7-16 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilen 87. İzmir Enternasyonal Fuarı’nı, 1 milyon 63 bin 782 kişi ziyaret etmişti. Dünyanın çeşitli bölgeleri başta olmak üzere Türkiye’nin illerinden gelen ziyaretçiler, dolu dolu bir 10 gün geçirirken, on günlük süreçte 19 seans sinema gösterimi, 10 konser, 9 caz gecesi, 9 ülkeden 500 sanatçı, 1 milyar dolara yakın iş bağlantısına ev sahipliği yapmıştı. İzmir’de gerçekleştirilecek olan Uluslararası İzmir Enternasyonal Fuarı’na ortak ülke olarak bu yıl Çin katılırken, Türkiye’den ise Kahramanmaraş onur konuğu olarak en büyük alana sahip olacak. Fuarla birlikte Kahramanmaraşlı sanayiciler Çinli sanayicilerle karşılıklı olarak iş birliği fırsatı elde ederken, ticari ilişkiler daha ileri boyuta taşınacak. Fuarda Kahramanmaraş adına organizasyonları yapacak olan İzmir Kahramanmaraşlılar Derneği’nin en büyük destekçisi ise Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası olacak. Kahramanmaraş’ın İzmir Enternasyonal Fuarı’na onur konuğu olması dolayısıyla KMTSO’da düzenlenen basın toplantısında hedefler anlatıldı.

KAHRAMANMARAŞ’I BÜTÜN YÖNLERİYLE İZMİR’E TAŞIYACAĞIZ”

Basın toplantısında açıklamalarda bulunan KMTSO Başkanı Serdar Zabun, Kahramanmaraş’a bin 750 metrekarelik sergi alanı tahsis edildiğini söyledi. Zabun, “EXPO 2023’e aday bu kadim şehrimiz 6-15 Eylül 2019 tarihleri arasında yapılacak olan 88’inci İzmir Enternasyonal Fuarı’nın onur konuğu kenti ilan edildi. Türkiye’nin ilk ve tek genel ticaret fuarı 88. İzmir Enternasyonal Fuarı’nın en güzel ziyaretçi noktasında ilimize 1750 metrekarelik sergi alanı tahsis edildi. Kahramanmaraş’ın marka değeri yüksek 40 firmasının bu büyük buluşmada yer almasını bekliyoruz. Kahramanmaraş’ı bütün yönleriyle, ekonomik, sosyal, kültürel, tarihsel değeriyle İzmir’e taşıyacağız, orada sergileyeceğiz. Bu fuar İlimizin bilinirliğini, marka değerini artıracak, mevcut markalarını ise sadece İzmir’e, Türkiye’ye değil onlarca ülkeye tanıtacak bir tanıtım seferberliğinin başlangıç hamlesi olacaktır. Tarihi dokumuzu, kurtuluş savaşından günümüze kadar uzanan başarı hikayemizi büyük bir gururla anlatacağız. İzmir Enternasyonal Fuarı’nda, geçtiğimiz yıl Odak Ülke olan Hindistan’dı. Tekrar geleceğini öğrendik. Bu yılın Partner Ülkesi ise Çin Halk Cumhuriyeti’dir. Çin’li işadamları, firmalarıyla iş görüşmesi olanakları sağlanacak. Büyük ticari anlaşmaların gerçekleşmesi bekleniyor” dedi.

AKDENİZ’İN KAHRAMAN ŞEHRİ DONDURMANIN BAŞKENTİ”

Çalışmalar çerçevesinde sloganlarını ‘Akdeniz’in Kahraman şehri Dondurmanın Başkenti’ olarak belirlediklerini belirten Zabun, “Çok güçlü firmalarımız, markalarımız, milletlimize anlatacağımız zengin mutfağımız var. Çıktığımız bu yolculukta sloganımızı, ‘Akdeniz’in Kahraman şehri Dondurmanın Başkenti’ olsun istedik. Buradaki temamız Kahramanmaraş’ın Akdeniz kenti olduğu, o iklime, doğal ve sosyal dokuya, kültüre sahip olduğunu vurgulayarak coğrafi değerlerini öne çıkarmak ikincisi ise kentimizden bütün dünyaya yayılan emsali, lezzeti, kalitesi asla taklit edilemeyen Kahramanmaraş dondurmasına vurgu yapmak ve kalıcı algı oluşturmak. Üçüncüsü ve en önemlisi kuruluş savaşında kahramanlık madalyasına, unvanına, onuruna sahip bir şehri bu zaferinin 100.yılında saygıyla anmaktır. Oluşturacağımız sinerji, kolektif akıl, dayanışma birlik ve beraberlikle zaten var olan potansiyelimizin kapasitesini arttıracağız” ifadelerini kullandı.

KAHRAMANMARAŞ TANITIMDA DA YENİ BİR KAHRAMANLIK DESTANI YAZACAK”

Mardin’in İzmir Enternasyonal Fuarı’nın onur konuğu olmasıyla büyük bir değişim içerisine girdiğine vurgu yapan Zabun, “Günümüzde kentlerin bilinirliği ülkelerin önüne geçmiştir. Özellikle, turizm, tarih, astronomi, arkeoloji, iklim, doğal kültürel doku, organik yaşam, gastronomi odaklı tanıtım yapan kentlerin çehresi değişmiştir. Yakın tarihimizde bu anlamda Mardin’i örnek verebiliriz. Her şey Mardin’in İzmir Enternasyonal Fuarı’nın onur konuğu olmasıyla başladı. Sabırla, kararlılıkla ve duyarlılıkla devam eden tanıtım seferberliğiyle kent gelirinin çok önemli bir kısmını turizm sektöründen sağlayacak duruma geldi. Sayısız örnek verebiliriz. Paris’in bilinirliği Fransa’nın çok önündedir. Çoğu ülkede İstanbul’un, Antalya’nın bilinirliği Türkiye’den fazladır. Kahramanmaraş tanıtımda da yeni bir kahramanlık destanı ve başarı hikayesi yazamaya hazırdır. Sizleri İzmir’de ağırlamaktan, ev sahipliği yapmaktan onur duyacağız” dedi.

100’NCÜ YIL ÖNCESİ TÜRKİYE GÜNDEMİNE GELMEK”

AK Parti Kahramanmaraş İl Başkanı Ömer Oruç Bilal Debgici ise Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100’ncü yıl dönümünden önce İzmir Enternasyonal Fuarı ile Türkiye’nin gündemine girmenin önemli olduğunu belirterek, “Uzun zamandır emek verilmiş bir projenin içerisinde olmak gurur verici. Başta İzmir Kahramanmaraşlılar Dernek Başkanı Murat Özbilir olmak üzere İzmir’de yaşayan tüm hemşerilerime selamlarımı iletiyorum. Bu proje ilk çıktığında Bakanımız Mahir Ünal ile görüşülmüştü, bizler aracılığıyla bu projenin hayata geçirilmesi konuşulmuştu. Uzun uğraşlar sonucunda Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Serdar Zabun’un ve Valimiz Vahdettin Özkan’ın gayretleriyle Kahramanmaraş’ın adını hem Türkiye’ye hem de dünyaya tanıtmak adına böyle bir fırsata imza atmış bulunuyoruz. Bu aşamadan sonraki aşama hem marka katılımcılarla şehrimizin her alanda tanıtımını yapmak hem de dünya ile olan irtibatımızı bir nokta daha ileriye götürmek. Bu vesileyle emek veren herkese teşekkür ediyorum. Bu fuar sadece bir alışveriş ya da tanıtım fuarının ötesinde bir fuar, böyle bir fuarda yer almakta bir nebze faydamız olduysa ne mutlu. EXPO 2023’den bahsediyoruz, Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100’ncü yıl dönümünden önce böyle bir etkinlikle tekrar Türkiye’nin gündemine gelmek şehrimiz adına gurur verici. Hem tarihi dokumuz hem edebi alandaki katkılarımız hem de gıda ve tekstil gibi her yönden Kahramanmaraş’ın adını dünyaya duyuran müteşebbislerimizle orada var olacağız ve şehrimizi orada tanıtacağız. Dünyadaki ekonomik sıkıntıların olduğu son bir yıllık zaman zarfında da bu önem arz edecek. Hem iş dünyamız yeni anlaşmalar ve yeni yatırımlarla bir takım girişimler sağlayacaktır. Hem şehrimizin sadece dondurma değil, diğer yöresel ürünlerinin de tanıtımını tüm dünyaya yapmak önemli” açıklamalarında bulundu.

BU BİR HAYALDİ, BİR YILDAN BERİ UĞRAŞTIĞIMIZ BİR PROJEYDİ”

Kahramanmaraş’ın düzenlenen fuarda onur konuğu olması yönünde önemli çalışmalar yapan İzmir Kahramanmaraşlılar Dernek Başkanı Murat Özbilir de yaptığı açıklamada, “Bizler gurbette yaşıyoruz, gurbette yaşarken şehrimizin değerlerini de uzaktan daha iyi fark ediyoruz. Orada hiçbir değeri olmayan şehirlerin çok değerli gibi anlatıldığını görünce biz de bu kadar değerin içerisinde hiçbir şey anlatmayınca sorumluluk hissediyoruz. Bu bir hayaldi, bir yıldan beri uğraştığımız bir projeydi. Bir yıl önce müracaat etmiştik, bu zamana kadar da bir mücadele içinde geçti. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal’ın da gereken ne varsa yapalım demesiyle çalışmalarımız başladı. Seçim süreci ve çok üstün yoğunluk olmasına rağmen buradaki organları harekete geçirerek bizi burayla temas ettirdi ve gerçekten zorlu da bir süreç yaşandı. Şehrimizin çok güzel ve değerli markaları var, firmalarımızla görüşüyoruz. Biz marka şehir diyorsak oralara da markalarla gitmemiz gerekiyor. En kaliteli markalarımızla ve belediyelerimizin de çok güzel çalışmalarının yanı sıra insanlık tarihi kadar eski bir tarihimizle bu fuarda yerimizi alacağız” ifadelerini kullandı.

SAYILARLA 87. İZMİR ENTERNASYONAL FUARI

Geçtiğimiz yıl 7 – 16 Eylül tarihlerinde gerçekleşen 87. İzmir Enternasyonal Fuarı’nı, 1 milyon 63 bin 782 kişi ziyaret etti. Dünyanın çeşitli bölgeleri başta olmak üzere Türkiye’nin illerinden gelen ziyaretçiler, dolu dolu bir 10 gün geçirdi. İzmir Enternasyonal Fuarı, Ana Teması “Teknoloji” ile birlikte yenilikleri hem sektör profesyonellerine hem de ziyaretçilerine sundu. Partner Ülkesi Sırbistan, Odak Ülkesi ise Hindistan olan 87. İEF; on günlük süreçte 19 seans sinema gösterimi, 10 konser, 9 caz gecesi, 9 ülkeden 500 sanatçı, 1 milyar dolara yakın iş bağlantısına ev sahipliği yaptı.

Toplantıya, fuarda Kahramanmaraş’ın organizatörlüğünü yapacak olan SRC Turizm Firması’ndan Adem Sarıçiçek’de katıldı.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz