Türk milletinin istikbal sürecinde dimdik ayağa kalkarak düzenli bir birliği olmamasına rağmen kendini kurtarmayı başaran Kahramanmaraş, 100 yıl önce 12 Şubat’ta adeta Türk’ün gücünü dünyaya haykırdı. 12 Şubat adeta Maraşlı her fert için var olabilmenin ilk ve son günü oldu. Bütün benliğiyle, tâ iliklerine kadar, ecdadından aldığı ruhu taşıyan Maraşlı, 100 yıl önce 12 Şubat günü dimdik, tek bir yürek olarak; vatan için, namus için, bayrak için işgalci-emperyalist güçlere karşı koydu. Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleştirilen etkinlikler, 12 Şubat’a kadar sürdü. Milli mücadelenin 100. yılında; konserler, halk oyunları, top atışı, mehteran gösterileri, konferanslar, fotoğraf sergileri, eğitici seminerler, tiyatro gösterileri, gezici sinema tırı, ışık ve havai fişek gösterileri gibi birçok etkinlik gerçekleştirildi. Yıllardır devam eden çete geleneği de yaşatıldı. Kahramanmaraş’ın düşmanı topraklarından silip attığı son gün olan 12 Şubat’ın yıl dönümleri bayram havasında kutlanırken, final ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Erdoğan’ın salona girişiyle coşku tavan yaptı.

İSLAM MİLLETİ BU GÜN TARİHİN EN BÜYÜK KRİZLERİNDEN BİRİNİ YAŞIYOR”

Programda ilk olarak kürsüye Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör geldi. Konuşmasına katılımcıları selamlayarak başlayan Güngör, “Kahramanmaraş zat-ı alinizi, tarihin kritik kırılma noktasında, bu akışı tersine çevirecek büyük bir misyonun temsilcisi ve duruşunu Dünyaya gösteren bir dünya lideri olarak selamlıyor. İstiklalin ve istikbalin sembol şehri Kahramanmaraş size hoş geldiniz diyorum. Bu vatanın bekası için ülke olarak şehitler verdik ve veriyoruz. Son bir haftada Maraş’ın şehitler kervanına 3 evladı daha katıldı. Bu vesile ile tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum. Son büyük Devletimizi kaybettiğimizden bugüne, İslam coğrafyası ve İslam milleti bu gün tarihin en büyük krizlerinden birini yaşıyor. Kahramanmaraş olarak bu misyonunuzun ve duruşunuzun, kendi çapımızda bir destekçisi ve temsilcisi olmanın sorumluluğunu hissetmeye ve taşımaya çalışıyoruz. Ve biliyoruz ki; Zat-ı Alinizin bu duruşunu kavramak için 100 yıl önceye dönüp bakmak, bu mücadelenin coğrafya ve zamanı aşan tarihi arka planını kavramak gerekiyor” dedi.

BU YIL KURTULUŞ MÜCADELEMİZİN 100.YILINI KUTLUYORUZ”

100’üncü yıl etkinliklerinin Cumhurbaşkanlığı himayesinde düzenlenmesinin onur ve şeref olduğunu kaydeden Güngör, “Bu etkinlik ve kutlamalar Zat-ı Alinizin yüksek himayelerinde gerçekleşiyor. Bu bizim için çok büyük bir onur ve şereftir. Biz de bu himaye ve teveccühü, Kahramanmaraş’ın tüm ilçelerini de kapsayan 46 gün süren etkinliklerle yad ettik. Bugün Zat-ı Devletlerinizin teşrifleriyle sevincimiz zirveye ulaşmış ve Kahramanmaraş’a tarihi bir gün yaşatmaktadır. Şehirlerin ruhu vardır; bu ruh tarihten ve coğrafyadan ilham alır.Bu ruh o şehirlere misyon yükler ve bu misyon o şehrin insanın misyonu olur. Maraş, Balkanlar ve Anadolu coğrafyasının Mezopotamya’ya açılan ve kadim medeniyetler beşiği Ortadoğu’nun da Anadolu ve Balkanlara açılan kilit noktasıdır. Maraş o günde, bu günde tarihin yüklediği bu misyonun farkında olan ve bunun sorumluluğunu hisseden bir şehirdir” ifadelerini kullandı.

ARKA PLAN KAVRANMADAN MARAŞ’IN KURTULUŞU ANLAŞILAMAZ”

Sözlerinin devamında, “Bu nedenledir ki; Maraş’ın kurtuluşu sıradan bir savunma ve çatışma mücadelesi olarak görülemez” diyen Güngör, “Maraş mücadelesi İslam coğrafyasında, son ve büyük İslam devletinin ortadan kaldırılmak istenmesi sürecinde, bir umut ve hareket tohumu saçan ilahi bir lütuf rüzgârı olmuştur. Büyük şairimizin ifadesiyle “Tozlu zaman perdesi aradan kalktığında” bu ruhun tecessüm ettiğini görürüz. Ve bu mücadele bütün İslam ve gönül coğrafyasındaki şehirlere seslenen, Anadolu’nun İstiklal Mücadelesini ateşleyen bir diriliş sayhası olmuştur. Bu tarihi derinlik ve arka plan kavranmadan Maraş’ın kurtuluşu anlaşılamaz. Bu yüzdendir ki; büyük şairimiz Yahya Kemal, tüm Osmanlı coğrafyasındaki şehirlerin nasıl tarihi bir derinlikle birbirlerini hissettiklerini, bunun nasıl bir aksiyona dönüştüğünü ve bu aksiyonun kurucu ruhunu şiirleştirmiştir. Maraş’ımızın medarı iftiharı Üstad Necip Fazıl, Sakarya Türküsü şiirinde bu tarihi akış ve derinliği, nehirlerin kardeşliği ile vurgulamıştır. Medeniyetimizin büyük mütefekkir ve şairlerinin verdiği bu mesaj, inancımızın, evrensel İslam kardeşliğinin coğrafya açısından da geçerli olduğu gerçeğidir” şeklinde konuştu.

DURUŞUNUZ BİZİM EN BÜYÜK MOTİVASYON KAYNAĞIMIZDIR”

Güngör, sözlerini şu şekilde tamamladı, “İşte Maraş bundan 100 yıl önce bu kardeşlik görevinin gereğini hisseden bir şehir ve bu asil inancın mensubu insanların yaşadığı coğrafyadır. Bu ruh 100 yıl önce, Ali Sezai Efendi’de, Rıdvan Hoca’da, Aslan Bey’de, Evliya Efendi’de, Sütçü İmam’da, Senem Ayşe’de, Abdal Halil Ağa’da ve nice isimsiz kahramanda tezahür ederek Maraş’ı kurtarmış. Yeri gelmiş, yedi güzel adamda tecessüm ederek sanat, edebiyat ve şiir olmuş, milletimizin entelektüel dünyasını beslemiş. Ve yeri gelmiş,15 Temmuz’da yine bu toprakların evladı Ömer Halisdemir’de haine hiç tereddüt etmeden kurşun olmuş ve misyonunu yerine getirmiştir. Kahramanmaraş, 100 yıl önceki kurtuluş ruhu ile zat-ı alinizin, yüzyılımızdaki tarihi misyon ve duruşu arasındaki kutlu sırrı kavrayacak, bunu hayatının en önemli varoluş gayelerinden biri olarak görecek şuura sahiptir. Dünyanın içinden geçtiği küresel kriz ve çözülmekte olan sistem, beraberinde, hem ülkemiz hem de İslam dünyası açısından ciddi tehditler ortaya çıkarmıştır. Tarihi bir misyon ve güçlü bir liderlikle yönettiğiniz bu süreçlerin değerini biliyoruz. Bunun yerelde bize yüklediği sorumlulukların farkındayız. Kahramanmaraş olarak; gösterdiğiniz liderlik ışığında, bölgesel ve yerel kalkınma çabalarımızı artırıp Ülkemize katkı vermeye devam edeceğiz. İnsan, çevre ve aile odaklı bir şehircilik anlayışıyla çalışarak, özellikle tarihi mirasımız ve yeni gelişme bölgelerimizde medeniyet perspektifimizin gerektirdiği bir mimari ve şehircilik anlayışı ortaya koyacağız. zat-ı alinizi her zaman yanımızda hissettik. Hep elimizden tuttunuz. Duruşunuz bizim en büyük motivasyon kaynağımızdır. Bu tarihi günde zat-ı alinize, her ferdi bir kahraman olan tüm hemşerilerim adına en derin ve kalbi şükranlarımı arz ederim.”

Güngör’ün konuşmasının ardından hazırlanan film ve Ömer Halisdemir ile Sütçü imam’ın konuştuğu sinevizyon filmi izlendi.

MARAŞ, ANADOLU’NUN KURTULUŞUNA GİDEN YOLU TOPYEKÜN AÇMIŞTIR”

Sonrasında ise büyük bir coşkuyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kürsüye çıktı. Konuşmasına, “Yaklaşık 1 yıllık aranın ardından bir kez daha sizlerle buluşmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum” ifadeleriyle başlayan Erdoğan, “Türkiye’nin kalem taşı, köşe taşı tarihler inşa ettiren ustabaşı Kahramanmaraşı özlemişiz. Kahramanmaraş’ta her zamanki gibi sevgiyle, coşkuyla bizleri bağrına bastı. Buradan Kahramanmaraş’ın her bir ilçesindeki, mahallesindeki, hanesindeki kardeşlerime muhabbetlerimi gönderiyorum. Kahramanmaraşı ziyaret için özellikle bugünü yani 12 Şubat tarihini, özellikle seçtik. Son gelişimizde sizlerden bugünü büyük bir coşkuyla kutlamanızı beklediğimi söylemiştim. Çünkü 12 Şubat tam yüzyıl önce Maraşlıların milli mücadele tarihinde çok önemli yeri olan bir destanı, tarihe armağan ettikleri gündür. Maraş’ı Kahramanmaraş yapan bu büyük mücadele Anadolu’nun kurtuluşuna giden yolu topyekün açmıştır. Meclisimiz tarafından istiklal madalyası ve ‘kahraman’ unvanı ile onurlandırılan Marşalıların bu gurur gününü kutluyorum. Rabbimden sizler ve tüm milletimiz için büyük bir anlam ifade eden bu tarihi günün hayırlara vesile olmasını Rabbim’den niyaz ediyorum. Bu vesileyle kurtuluş savaşımızın başkomutanı Gazi Mustafa Kemal ile Maraş kıyamının kahramanları Sütçü İmam’ı, Arslanbey’i, Rıdvan Hoca’yı Senem Ayşe’yi, Çuhadar Ali’yi, Kurtuluş Savaşı’mızın kumandanı Gazi Mustafa Kemal ile birlikte Maraş kıyamının kahramanları; Sütçü İmam’ı, Arslanbey’, Rıdvan hocayı Senem Ayşe’yi, Çuhadar Ali’yi ve tüm istiklal sevdalılarını tanzimle yad ediyorum” dedi.

MARAŞLININ CESARETİ YEPYENİ BİR DÖNEMİN İŞARET FİŞEYİ OLMUŞTUR”

Türk milletinin istiklalini korumak için çetin şartlardan geçtiğini dile getiren Erdoğan, “Bin yıllık vatanımızın ve milletimizin bekası için canını esirgemeyen bütün şehitlerimize, gazilerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Ülkemizin kalkınması, milletimizin güçlenmesi için emek veren, çalışan, üreten herkesi şükranla anıyorum. Kardeşlerim biz istiklalini korumak için nice çetin şartlardan geçmiş bir milletiz. Milli mücadele yılları ve imtihanı en zor şartlarda verdiğimiz dönemdir. Maraşlıların 12 Şubat 1920 tarihinde kazandıkları zaferle işgalci güçlerin anadoluda barınamayacaklarını tüm dünyaya ilan edilmiştir. Sütçü İmam’ın bugün namus günüdür diyerek, yaktığı istiklal mücadelesi Maraşla birlikte bütün vatanın istiklalini aydınlatmıştır. Kadınlarının mahremiyetine el uzatan düşman askerlerine cevabını anlına yapıştırdığı kurşunla veren Maraşlının cesareti yepyeni bir dönemin işaret fişeği olmuştur. Maraş Kalesi’nden indirilen bayrak, yerine dikilene kadar süren bu mücadeleye kadınıyla, erkeğiyle tüm şehir katılmıştır. Şehrin 4/3’nün yanması pahasına düşmanı bu topraklardan söküp atan o güzel insanlara ve torunları olan sizlere buradan bir kez daha şükranlarımı sunuyorum. Yenilgiye uğrattığı düşmanı önüne katıp kovalayan Maraş’ın üzerine 12 Şubat sabahı güneş bir başka doğmuştur. Maraş’ın mücadelesi ve cesareti tüm anadoluyu ateşledi. İşgal yıllarında maruz kaldığı o mezalim sırasında Maraş halkının yaşadığı acılar 1 asır sonra hala tazedir tap tazedir” şeklinde konuştu.

KAHRAMANMARAŞLI BÜTÜN DÜNYAYA BİZİM NASIL BİR MİLLET OLDUĞUMUZU GÖSTERDİ”

100 yıl önceki mücadelesiyle Kahramanmaraş’ın, Türk milletinin dünyaya nasıl bir millet olduğunu gösterdiğinin altınızı çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kendiside bir Maraşlı olan Üstat Necip Fazıl’ın ifadesiyle ‘Sizler ateşi kanla, kurşunu etle, kılıcı kemikle önlemenin sırrını elinizde tutuyorsunuz.’ işte bu Maraş işgal aldında yaşamaya karşı yükselttiği itiraz sebebiyle tarih sayfalarına kendi kendini kurtaran şehir olarak gelmiştir. Vatanın, bayrağın ve istiklali uğruna canını feda eden Kahramanmaraşlının bütün dünyaya bizim nasıl bir millet olduğumuzu göstermiştir. Maraş’ın kahramanlığı bundan ibarette değildir. Bundan bin küsür yıl önce yani 950’li yıllarda yine destansı mücadeleyi bizansa karşı veren Maraş halkı dönemin şairlerini kendine hayran bırakmıştır. O tarihlerde Maraş’ı imar ettiren ve şehrin tarihinde önemli yer edinen Safüyyü Devle’nin komutasında saf tutan Maraşlılar Bizans ordusunu büyük bir bozguna uğratmıştır” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, Arapların ünlü şairi Mütenebbi'nin, bu zafer karşısında hislerini, "Bugün serhat halkı olan Maraşlılara ne devlettir, cihat ehli onlarla bir, bu ne büyük fazilettir." sözleriyle dile getirdiğini aktardı.

"BU MİLLETİN KARDEŞLİĞİNİ BOZMAYA KİMSENİN GÜCÜ YETMEYECEK"

Bu topraklarda bin yıldır bir ve beraber yaşayan, vatanı ve bayrağı, ekmeği ve suyu bir olan milletin; Maraş'ı, Antep'i, Urfa'yı, Van'ı, Bitlis'i, Bingöl'ü birlikte savunduğunu belirten Erdoğan, "Vurulup tertemiz alnından uzanmış yatıyor, dediğimiz kahramanlar, bu ülkenin tamamının evlatlarıdır. Çanakkale'de vatanı savunurken, omuz omuza çarpışan, şehit olan, gazilikle şereflenen bu milletin kardeşliğini bozmaya kimsenin gücü yetmeyecektir." dedi.

"Yesevi'nin çeşmesinden akmışım, Mevlana'nın gözleriyle bakmışım, Yunusların tezgahından çıkmışım, senlik benlik dosta giden yol mu ki. Bolayır'dan Sakarya'ya atladım, Sütçü İmam namlusunda patladım, çete kurdum orduları hakladım, millet için yurt satılık mal mı ki." dizelerini okuyan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bizim davamız senlik-benlik davası değil, istiklal ve istikbal davasıdır. Allah'ın izniyle Maraşlının cesareti ve yüreği kaim oldukça bu davanın sancağını yere düşürmeye kimsenin gücü yetmeyecektir. Yürekler tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet diye vurdukça, Türkiye'nin yıldızı hep yükselecektir. Biz bir oldukça, iri oldukça, diri oldukça, kardeş oldukça, hep birlikte Türkiye oldukça hedeflerimize ulaşmamızı engellemeye kimsenin gücü yetmeyecektir."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Bayrağımıza uzanan elleri kırmaya hazır mıyız? Ezanımızı susturmaya yeltenen hainleri tepelemeye hazır mıyız? Şehit kanlarıyla yoğrulmuş mübarek vatan topraklarından bir avuç dahi gasp etmeyi aklından geçirenleri pişman etmeye hazır mıyız?" sorularına salondakiler hep bir ağızdan "Evet" yanıtını verdi.

Erdoğan da buna karşılık, "Rabbim hepinizden razı olsun." ifadesini kullandı.

HIZLI TREN HATTI KAHRAMANMARAŞ’A DA ULAŞIYOR”
Kahramanmaraş’a yapılan yatırımlardan da bahseden Erdoğan, son 10 yılda 33 katrilyon yatırım yapıldığını belirterek, “geçtiğimiz 10 yılda 33 katrilyon lira yatırımla geleceğimizin yıldızı haline dönüştürdük. Kahramanmaraş bölgemizin yıldızı haline geldi. 6 bine yakın yeni derslik yaparak evlatlarımızı donanımlı halde hazırladık. Maraş’a ikinci devlet üniversitesini kurduk. 4 bin 105 kişi kapasiteli yurt, gençlik merkezleri, millet bahçeleriyle Maraş’ı donattık. 4 katrilyon tutarında destek vererek kimseyi yalnız bırakmadık. 93 sağlık tesisini şehrimize kazandırdık. 17 tesisin yapımı devam ediyor. 3 bin 270 konut projesini hayata geçirdik. 2 bin sosyal konut projemiz daha var. 4 bin 378 riskli yıkımı bitirdik. 73 kilometreden 319 kilometreye ulaştırdık bölünmüş yolun. Kahramanmaraş-Göksun yolunun eksiklerini tamamlıyoruz. Hızlı tren hattı Kahramanmaraş’a da ulaşıyor. Ulaşınca Gaziantep-Kahramanmaraş arası 53 dakika, Adana arası 1 saat 30 dakika, Mersin arası 2 saat olacak. Kahramanmaraş Havalimanı'nda yıllık 2 milyon yolcu kapasiteli tesisi faaliyete aldık” açıklamasını yaptı.

“1,6 MİLYAR LİRA TARIMSAL HİBE”

Kahramanmaraş’a 1 teknopark, 13 Ar-Ge, 3 organize sanayi bölgesi kurulduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “13,6 katrilyon civarında 38 bin kişilik istihdam oluşturduk. 1,6 milyar lira tarımsal hibe, 5 milyar lira civarında orman, su yatırımı yaptık. Şehrimizin içme suyu sorununu kökten çözdük. 74 kilometre uzunluğundaki hattı inşa ediyoruz. Nuri Pakdil’in doğduğu yeri edebiyat ve kültür evi haline getiriyoruz. Ceviziyle meşhur olan Çağlayancerit ilçemize ceviz paketleme tesisi kuruyoruz. Millet konakları yapıyoruz” dedi.

“BİZ BU PARTİLERE KARŞI İŞLEM YAPSAK ORTALIĞI AYAĞA KALDIRIRLAR”
Türkiye’nin son yıllarda maruz kaldığı saldırıların bir asır öncesindeki hesapların yeniden tedavüle sokulması ürünü olduğunu vurgulayan erdoğan, şunları kaydetti:
“Derslerini her fırsatta bunlara veriyoruz. Hiçbir sinsi gayret amacına ulaşamayacaktır. Dünya genelinde kırmızı bültenle aranan bölücü teröristler Avrupa Parlamentosu çatısında konferansta konuştular. Orada HDP-Saadet Partisi vekilleri de yer almışlardır. Biz bu partilere karşı işlem yapsak ortalığı ayağa kaldırırlar. Ama İspanya’da Bask bölgesinde kurulmuş olan Batasuna Partisi, terör örgütüyle bağlantısı olduğu gerekçesiyle kapatılmıştı. Kapatılma kararı mahkeme kararıyla doğru bulunmuştur. Buradan Avrupa Birliği’ni ve Avrupa ülkelerini terör karşısında ilkeli bir duruş sergilemeye davet ediyorum.”


“2023 HEDEFLERİNE ALLAH’IN İZNİYLE ULAŞACAĞIZ”
Sınır ötesi operasyonların başarısına değinen Erdoğan, “Kahramanmaraş’ın güvenliği Suriye’deki mücadelemizin başarısından geçiyor. Ekonomimizin selameti geniş bir alanda verdiğimiz mücadelenin başarısından geçiyor. Kafaları ve kalpleri sadece kendi kısır siyaseti için çalışanlar bunun anlamını kavrayamıyorlar. Dünyada bu kadar kısa sürede saldırıya uğrayıp hala dimdik ayakta durabilecek başka bir ülke ve toplum yoktur. Onları hüsrana uğrata uğrata yolumuza devam ediyoruz. Türkiye 2023 hedeflerine Allah’ın izniyle ulaşacaktır. Geleceğiniz varsa göreceğiniz de vardır” açıklamasını yaptı.


 

'SİNSİ FAALİYETLERİN HİÇBİRİ AMACINA ULAŞAMAYACAK'

Erdoğan, "Hem sahada hem masada yürütülen sinsi faaliyetlerin hiçbiri amacına ulaşamayacaktır." dedi.

"AB'yi ve Avrupa ülkelerini bir kez daha terör karşısında ilkeli ve onurlu bir duruş sergilemeye davet ediyorum." diyen Erdoğan, "Yaşanan gelişmeler AB'nin ve Avrupa ülkelerinin terör karşısındaki samimiyetsizliğinin, ilkesizliğinin, çarpık duruşunun birer tezahürüdür." ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a konuşmasının ardından çeşitli hediyeler takdim edildi.

Merkez Spor Kompleksi’ndeki programın ardından Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ramado Otel’de partilileriyle bir araya geldi.


 


 

(Haber: Ahmet Güneçıkan-Alihan Kürşat-Mesut Benli)

Editör: Mahmut Beyaz