15 Temmuz darbe girişimi sonrasında savunma sanayi ve enerji de yerlilik için hükümet düğmeye basmıştı. Güneş enerjisi, rüzgar enerjisi, hidro elektrik santrali, Türkiye’nin en büyük kurulu ikinci elektrik gücüne sahip Kahramanmaraş’a bir müjde de, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’tan geldi. Bakan, Kahramanmaraş’ındı içinde bulunduğu şehirlerde petrol için ilk sondaj 2018 yılında vurulacağını söyledi.

1933 YILINDAN BU YANA PETROL VAR

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası kaynaklarından Manşet Gazetesi Muhabirinin derlediği bilgiye göre Kahramanmaraş’ta ilk petrol çalışması 1933 yılında yapılmış.1933 senesinde Anadolu'daki kaynakları yerinde tespit etmek için şehre gelen birkaç mühendisin yazdığı rapor tüm gözlerin Maraş'a çevrilmesine neden oldu. Çünkü yapılan incelemede şehirde Gümüş, Krom, Linyit, Simlikurşun, Prox, Şap ve Petrolde vardı. Üstelik Osmanlı'nın son dönemlerinde bölgeye gelen dünyaca ünlü bir İngiliz firması bu madenleri işletmeye talip olmuş gelirin bir bölümün köylülere vermeyi taahhüt etmişti.

VERİM ÇOK YÜKSEK

Topografyası nedeniyle yılda 3 bin saatin üzerinde güneş alan Kahramanmaraş Güneş Enerjisi Santralleri ayrıca Rüzgar Enerjisi Santrali, Hidroelektrik Santralleri ve Afşin Elbistan Kömür işletmeleri ile de Türkiye’nin enerji başkenti konumunda.

14 MİLYON KONUT AYDINLATIYORUZ

Türkiye’nin Kurulu elektrik gücü bakımından ikinci kenti Kahramanmaraş, 22 milyar kilovatsaatlik üretimiyle ülkede 14 milyon konutun yıllık enerji ihtiyacını karşılıyor. Elektrik üretiminde özel sektörün önünü açan serbestleşmeyle bu alanda çok önemli yatırımlara yönelen sanayi kenti Kahramanmaraş, Türkiye'nin en stratejik alanlarından biri olan enerji sektöründe, kurulu kapasite bakımından Türkiye liderliğini elinde bulunduruyor. Kent, 22 milyar kilovatsaatlik termik ve hidrolik elektrik üretim kapasitesiyle 14 milyon konutun yıllık elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayacak güce sahip. Afşin'deki Kışlaköy Kömür Sahası'ndan beslenen Afşin-Elbistan Termik Santrali, 1984 yılında üretime başladı. 2012'de ise bu santrale B Ünitesi eklenerek daha fazla elektrik üretimi amaçlandı.

TÜRKİYE'NİN ELEKTRİK ENERJİSİNİN YÜZDE 9'UNU KARŞILIYOR

Kahramanmaraşlı girişimcilerin piyasaya katkısı, Ceyhan Nehri üzerinde kurulan hidroelektrik santralleriyle gerçekleşti. bugün 32'si aktif ve 25'i inşa aşamasında 57 hidroelektrik santrali bulunan kentte, 14 güneş enerjisi ve bir rüzgar enerji santralinin faaliyetleri devam ediyor. Başta linyit ve bakır rezervi olmak üzere zengin yer altı kaynaklarının yanı sıra su, güneş ve rüzgar potansiyeliyle gelecekte Türkiye'nin enerji üssü olmaya aday Kahramanmaraş, ülkenin elektrik enerjisinin yaklaşık yüzde 9'unu karşılıyor.

ÖNCE AKDENİZ SONRA KARADENİZ

Bakan Berat Albayrak, "Akdeniz başta olmak üzere Karadeniz'de de rol alacağız. 2018 yılı başında ilk Akdeniz sığ sondajını daha sonra da derin sondajımızı yapacağız. Petrol ve doğalgaz sondaj çalışmalarında kendi insanımızla, tecrübe birikimimizle farklı metotlarla deneyeceğiz.

SONRASI YA NASİP

Sonrası ya nasip. Kumarhaneye gidip zar atıyormuş gibi değil. Tüm çalışmaları bilimsel olarak yapacağız." şeklinde konuştu.

Albayrak'ın konuşmasından satır başları;

"ENERJİDE DIŞA BAĞIMLILIK MİNİMUMA İNDİRİLMELİ"

"Türkiye büyümeye devam ediyorsa, enerjide dışa bağımlılığı en aza indirmesi gerekir. Bunun sac ayaklarından birisi üçte iki yerlilik. Geçtiğimiz yıl yüzde 49'ları bulduk. Bu sene hakikaten barajlarımızdaki seviye geçen yılın yarısı olmasına rağmen toplam üretim olarak (yerlilik) artacak. En büyük artışı yaşayacağız bu yıl.

2023 VE SONRASI

Özel sektör ve kamu düzeninde süreci destekleyeceğiz. Türkiye tüm bu alanlarda büyük bir potansiyele sahip. Türkiye ekonomisine baktığımızda, üçlü bir kazan kazan sistemini devreye alacağız. 2023 ve sonrasında (nükleer reaktör ilk kez devreye girecek) bu oranları yaklaşık olarak yakalamayı ön görüyoruz. Büyüyen talep karşılanacak, yerlilik artacak. İthal kaynakların yerliye dönmesi için farklı teşvikler üzerinde çalışıyoruz.

YERLİ KÖMÜR ALIM ŞARTLARI

Yerli portföy içinde yerli kömür var. Hep şunu ifade ettim. Türkiye'deki toplam üretilen elektriğin içinde kömürün payında büyük bir artış görmüyoruz.

Yüzde 30'lar civarında bir kömür portföyümüz var. Yılda 30 milyon kömür ithal ediyoruz. Bunun yerli kömürden üretim etkisini artırmak... Bunu yerlilikle sağlayabiliriz. Sadece son 10 yılda 8 milyar tondan fazla kömür rezervi katmış olduk. 15,9'dan 3 milyar tona çıktı. Yeni keşiflerle potansiyel rezervimiz artıyor. Kalitede artıyor. Yüksek kalorili kömürler. Bu toplam kömür rezervi noktasında 300-350 milyar dolarlık bir değerden bahsediyoruz. Böyle bir varlığımız var. Bundan kesinlikle faydalanmamız lazım. Peki nasıl? En son teknoloji, en çevreci kriterlerle...

AKILLI OLAN AKLINI KULLANIR, DAHA AKILLI OLAN HERKESİN AKLINI KULLANIR

Bunu teşvik açısından, yerli kömürle ilgili bir model başlattık. O da alım garantisi... Anlamlı bir süre, çalışıyoruz. Burada 2 gündür neler konuşuluyor biliyorum. Bir yola giriyoruz, merak etmeyin. Sektörün liberizasyonu ki en önemli konu bu. Sektördeki bütün oyuncular biliyor, enerji sektörünün sorunlarını kamudan ayrı düşünmemeliyiz. Her ortamda söylüyorum, akıllı olan aklını kullanır, daha akıllı olan herkesin aklını kullanır. Kamu menfaati, müşteri memnuniyeti birlikte oluşturmanız lazım. Sessiz sessiz bir dönüşümü başlattık. Dövizden arındırılmış bir modele başlıyoruz, alım garantisi verilen miktarı artırarark yerli kömürle ilgili teşvik ve destek mekanizmasını 2018 başında devreye alacağız.

"YERLİ KÖMÜR İÇİN SÜREÇ YIL BAŞI İTİBARIYLA BAŞLIYOR"

İthal santrallerin de yerliye dönüşüm oranına göre sektöre dahil edilmesi gündemde. Sektörü gözardı ederek düşünmemeye çalışıyoruz. Türkiye'de ciddi bir kömür kaynağımız var. Bu santrallerin sahibi olan firmalarımız, bu sahalar üzerinde iş birliğine gittiğinde teşvik edecek bir çalışma. Yerli kömür için süreç yıl başı itibarıyla başlıyor. Öngörülebilirlik, uzun vadeli, adımları inşallah teker teker atacağız.

DOĞALGAZDA ARZ GÜVENLİĞİNİN SAĞLANMASI- KESİNTİ RİSKİ VAR MI?

Bu çok önemli bir konu. Doğalgaz artık Türkiye'nin enerji portföyünde önemli bir gerçek. 40 milyon vatandaş bu konfordan faydalanıyor. Önümüzdeki yatırım planında önümüzdeki yılda 80 ve 40, sonraki yılda 250 ilçeyle 81 ilin tamamına doğalgaz gidecek. Yaklaşık 50 milyon vatandaşımızın kullandığı bir altyapı. Peki elektrik enerjisi portföyü… Gazda kömürde güneşte rüzgarda inşallah nükleerin de devreye girmesi ile eşit denge sağlanacak. Bunun risk oluşturmaması hususu, farklı stratejik adımlarla alakalıdır. Türkiye olarak dedik ki LNG ve FCRU açısından hızlı yol almamız lazım. Bu yıl sonu itibarıyla bu kışa 280 milyon metreküpün üzerine çıkacak bir sistem üzerinde çalışıyoruz. Tüketimin arttığı kış aylarında 260 milyonları bulduğumuz dönemlerde eskiden kısıntılara giriyorduk. Bu kış büyük bir sıkıntı ve problem yaşamazsak hiçbir kesintiye gitmeyecek ilk kışımız olacak

"ENERJİ İTHAL EDEN TÜRKİYE'DEN ENERJİ İHRAÇ EDEN TÜRKİYE'YE"

Hedef, yılda 55 milyar dolar enerji ithalatı yapan bir ülke bir bakmışsınız 10 sene sonra enerji ihraç eden bir ülke olmuş... Farklı anahtar hamleleri ortaya koyarsanız farklı pazarlık avantajı elde edebilirsiniz

KAHRAMANMARAŞ’IN ENERJİ İLE TANIŞMASI

Ticaret ve Sanayi Odasının kaynaklarından derlenen bilgilere göre Kahramanmaraş’ın enerji ile tanışma hikayesi ile şöyle başladı: “

1933 YILI BULANAN DOĞAL KAYNAKLAR

1933 senesinde Anadolu'daki kaynakları yerinde tespit etmek için şehre gelen birkaç mühendisin yazdığı rapor tüm gözlerin Maraş'a çevrilmesine neden oldu. Çünkü yapılan incelemede şehirde Gümüş, Krom, Linyit, Simlikurşun, Prox, Şap ve Petrolde vardı. Üstelik Osmanlı'nın son dönemlerinde bölgeye gelen dünyaca ünlü bir İngiliz firması bu madenleri işletmeye talip olmuş gelirin bir bölümün köylülere vermeyi tarif etmişti.

AFŞİN VE ELBİSTAN’DAN MÜJDELİ HABER

Beyaz altın olarak tabir edilen pamukta var olduğunu kanıtlayan bu doğurgan topraklar, bir süre sonra Maraş halkına bambaşka ufuklar açmıştı. İkinci zafere giden yoldaki Kahraman için makas değişimi böylece başladı. Sadece Maraş’ı değil Türkiye'de sevinç ve heyecana boğan haber ise 18 Temmuz 1967 günü Almanya Boon´dan geldi. Gazetelerde manşet olan haber'de yer altı kaynakları ile ilgili araştırmalar yapan Alman jeologları Elbistan'da 1 milyar ton rezervli linyit yatakları bulunduğunu bildiriyordu. Önce inanılmaz gibi gelen bu haberin doğruluğu kanıtlanıyordu ama rezervinin 1 değil 4 milyar tondan fazla olduğu çok fazla sonraları tespit ediliyordu. Türk ekonomisinin gözbebeklerinden biri olan Elbistan’dan bu haber gelir iken, kurtuluş savaşında birkaç ayda destansı mücadele yazan Maraşlı, ne yazık ki ekonomik alanda bu başarıyı verememişti. Bugünün mucizesini yaratan kahramanların birçoğu hayatlarının en verimli çağında işsiz ve umutsuzdu.

1975 YILIN DA AFŞİN-ELBİSTAN TERMİK SANTRALİNİN ALTYAPI ÇALIŞMALARI SONA GELİNİYORDU

Bu arada Ceyhan Nehri üzerine inşa edilecek olan Aslantaş Barajı’nın (Osmaniye) yapımı için yine aynı yıl karar verilirken, 1975 senesinde Afşin-Elbistan termik santralinin altyapı çalışmaları sona geliniyordu. 1925 senesinde kırmızı şeritli İstiklal madalyasını taltif edilen şehir, düşman işgalinden kurtuluşunun 53’üncü yılını kutlamaya hazırlandığı 7 Şubat 1973 günü Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kahraman unvanı alıyordu. Ama buruktu Kahraman, zira unvanını aldığı o günlerde Devlet Planlama Teşkilatı tarafından Türkiye'nin en geri kalmış 15 ilinden biri olduğu açıklanıyor ve hak etmediği bir üzüntü yaşıyordu. Gerçekten hak etmiyordu Kahraman bunu. Ne büyük potansiyeli vardı, kalbi girişim ile çarpıyordu bu şehrin”

Haber: Mesut Benli

Editör: Mahmut Beyaz