1962 yılında tamamı yerli sermaye ile kurulan Türkiye’nin ilk özel petrol arama, üretim ve rafineri şirketi Ersan Petrol Sanayii A.Ş., 24.10.1967 tarihinde BT/821 hak sıra numaralı Tasfiyehane Belgesini alarak başladığı rafineri kurma çalışmalarına nihayet başlıyor. Şirket, Kahramanmaraş İli, Pazarcık İlçesi, Nefsidoğanlı Mahallesi’nde, Narlı Rafinerisi projesi sahası üzerine hem yurtiçi hem de Irak ham petrolünü işleyen yeni bir rafineri edecek. Bu kapsamda Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), Kahramanmaraş’a kurulacak yılda 1.4 milyon ton ham petrol işleme kapasitesine sahip Ersan Rafinerisi’ne lisans verdi. Rafineride üretilecek ürünlerin yüzde 50’si yurtiçi tüketimde değerlendirilirken, yüzde 50’sinin ise ihracatı öngörülüyor. Ersan Rafinerisi’nin inşaat aşamasında 3 bin kişi, işletme aşamasında ise 500 kişi istihdam edilecek. Projenin 2022 yılında tamamlanarak üretime geçmesi planlanırken, proje ömrü 49 yıl olarak tasarlandı. Rafineri, Türkiye’nin ithal etmek zorunda kaldığı petrol ürünlerini üreterek cari açığın kapanmasına da katkı sağlayacak.

KAHRAMANMARAŞ’IN KONUM AVANTAJI

Demiryoluna ve Adıyaman- Kahramanmaraş otoyoluna komşu olan rafineri sahası, aynı zamanda Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) ve BOTAŞ Kerkük- Ceyhan boru hattına yakınlığıyla dikkat çekiyor. Ceyhan petrol terminallerine ise 120 kilometre mesafede bulunuyor. Ham petrol tedariki ve ürün ihtiyacı açısından avantajlı bir bölgede yer alıyor. Türkiye’de halihazırda TÜPRAŞ’a ait 4 adet rafineri bulunuyor. TÜPRAŞ yıllık 28.1 milyon tonluk toplam rafinaj kapasitesi ile Avrupa’nın 7., dünyanın 28. büyük petrol rafinerisi konumunda. Özel sektörün ilk rafineri yatırımı Star ise 2018’de üretime geçecek.

PROJE HAKKINDA HALK BİLGİLENDİRİLMİŞTİ

Proje ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirme süreci başlamış ve Çevresel Etki Değerlendirmesi Başvuru Dosyası halkın görüşüne açılmıştı. Daha önce halkı proje hakkında bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla da 30 Mart 2017 tarihinde bölge halkının katılımıyla toplantı düzenlenmişti. ÇED başvuru dosyasını incelemek isteyenler bakanlık merkezinde veya Kahramanmaraş Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinde duyuru tarihinden itibaren raporu inceleyerek, zamanlama takvimi içerisinde proje hakkında Bakanlığa veya Valiliğe görüş bildirebilecek.

4 RAFİNERİ FAALİYET GÖSTERİYOR

Türkiye’de petrol rafinaj sektörü Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ’ye (TÜPRAŞ) ait 4 adet petrol rafinerisinden (İzmit, İzmir, Kırıkkale ve Batman) oluşuyor. TÜPRAŞ yıllık 28.1 milyon tonluk toplam rafinaj kapasitesine sahip.

İzmir rafinerisi yıllık kapasitesi: 11 milyon ton

İzmit rafinerisi yıllık kapasitesi: 11 milyon ton

Kırıkkale’nin yıllık kapasitesi: 5 milyon ton

Batman’ın yıllık kapasitesi: 1.1 milyon ton

(Haber: AHMET GÜNEÇIKAN)

Editör: Mahmut Beyaz