“Yol Medeniyettir” sloganı 2014 yılında göreve başlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç ilkleri yapmaya devam ediyor. Türkiye yeşil hareketini başlatan Erkoç, Kahramanmaraş’ında bölgede yıldız hale gelmesini sağladı. Avrupa ülkelerinde uygulanan iç trafik hattı ile dış trafik hattını Kahramanmaraş’a uygulayan Erkoç, bir başarıya daha imza attı. Kuzey Çevre yolunu dış bağlantı olarak yapan Erkoç, iç bağlantı yolu olarak sümbüllü bulvarı, tünel kavşaklar ile bağlantı noktalarını yaptı. Başka bir deyişle Kuzey Çevre yolunun Ahır Dağı istikametinden gelen bir sürücü bu hat üzerinden Abdulhamithan tünel kavşağında oradan takiben Abdulhamithan cami ve istikametinden Kayseri çevre yoluna bağlanacak. Projenin asıl amacı ise iç trafik hattının dış trafik hattına çevrilmesi ve yakıt zaman tasarrufu sağlamak.

GELİŞMİŞ ŞEHİR AĞI

Yapılan köklü trafik iyileştirmesinin detayına ulaşan Manşet Gazetesi, Kuzey ve Güney Çevre yollarının nereden geçeğine, nerede ne olduğunu öğrendi. Buna göre, Kuzey ve Güney Çevre yolunun bağlantıları ile iç ve dış trafik hattı sağlanacak. Yani, Güneyden (Kapıçam’dan) giren bir sürücü Kuzey Çevre yoluna(Üngüt’e) kadar ışıksız gidebilecek. Yine bağlantı yolları şehir istikametine istediği yere ulaşma imkanı sağlanabilecek. Kuzey çevre yolunun ve güney çevre yolunun etaplarına eklenecek bağlantı yollarının detayları ise şöyle: “Kuzey çevre yolu dediğimiz yol 30 km’lik bir bağlantı. Batıda Üngüt semtinde karayollarının yaptığı kavşaktan itibaren başlıyor, doğuda Güneşevler semti ile Dereköy arasından iniyor ve Çağlayancerit yolu dediğimiz karayollarının projelendirdiği yolla kavşak oluşturuyor. Bu bağlantı havaalanı kavşağına bağlanmış oluyor. Şuan da havaalanının Çağlayancerit yolu bağlantısıyla, havaalanının Doğukent arasındaki imar planında olan kısmını biz yapıyoruz. İmar uygulamaları ve imar süreci tamamlandı, şuan da yerinde imalatı başlıyor. Kuzey çevre yolunun 1 ve 2. Etabının platformları bitirildi, bu dönem de 3. Etabını bitirmek hedefimiz.

GÜNEY ÇEVRE YOLU HATTI

Dream City binaları ile Arslanbey parkı Kavşağı dediğimiz bağlantı Kuzey Çevre yolunun ilk iki etabını içeriyor. Buradan alıç sekisine kadar olan yer, Arslanbey- Alıç sekisi olan yer üçüncü etap, sonrası da 4. Etap, Üngüt tarafı da 5’inci etap. Güney Çevre Yolu OSB bölgesinden tünellerle birlikte Kayseri yoluna geliyor. OSB’den güney çevre yolunu alıyoruz, Kurtlar, Önsen, Malik Ejder Türbesinin hemen güney tarafından bir tünelle Adana yoluna kavşak yapıp, Adana yolunu geçiyor. Sonra yine ormanlık alandan küçük bir kısmı geçiyor, Şehir hastanesinin daha güneyinden Güzelyurt, Kapıçam arasına bağlanan bir proje. Bunun planı Karayolları Genel Müdürlüğünde onaylandı. Güney Çevre Yolu’da 50 KM yakın bir alan. Kuzey Çevre Yolu ve Güney Çevre yolunun toplan uzunluğu ise 80 KM yakın”

Haber: Tuğçe Kayar- Mustafa Kılınç

Editör: Mahmut Beyaz