Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törende, Vali Vahdettin Özkan, Garnizon Komutanı Piyade Kurmay Albay Cengiz Karagöz ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, anıta çelenk sundu. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Erkoç, Türk bayrağına İstiklal Madalyası'nı taktı. Daha sonra burada günün anlam ve önemi belirten bir konuşma yapan Başkan Erkoç, 5 Nisan’ın kendileri için sıradan bir gün olmadığını belirterek, 5 Nisan’ı kurtuluş savaşının bir şehirden bir ülkeye yayıldığı bir gün olarak tanımladı. Kahramanmaraş’ın kazandığı savaş nedeniyle Anadolu’nun kaderini değiştirdiğini ifade eden Başkan Erkoç, 15 Temmuzda Kahramanmaraşlıların, kahraman edatlarının ruhlarını şad ettiğini söyledi.

KAHRAMANMARAŞ, TARİHİN AKIŞINA KARŞI KULAÇ ATANLARIN ŞEHRİDİR’
Kahramanmaraş’ın tarihin akışına karşı kulaç atanların şehri olduğuna vurgu yapan Başkan Erkoç, sözlerinin devamında şunları kaydetti: “Başarıya ulaşmış her işgalin 2 mimarı vardır. Biri işgalcilerin gücü diğeri de işgale uğrayanların boyun eğmeleridir. Ama bazıları boyun eğmezler, karamsarlığa kapılmazlar. Herkesin felaketler ırmağına teslim olduğu bir anda birden bire oldukları yerde diklenir. Tersine kulaç atmaya başlarlar. Tarihin akışına karşı kulaç atan bu kahramanlardan birisi de şair Ali Eren’in “Memleket topraklarında düşmanı görünce isyan akar damarlarında kan yerine” mısrasında anlatmaya çalıştığı Kahramanmaraşlılardır. Tarihin çatırdattığı bir binayı yeniden imar edebilmek için bitkin bir halkın önüne düşmek ilk başta bir maceradan ibaretmiş gibi görülebilir. Eğer bugün Sütçü İmam’a, Mıllış Nuri’ye, Arslan Bey’e, Ali Sezai Efendi’ye kahraman diyebiliyorsak sebebi herkesin macera sayıp atılmadığı bir davayı sonuna kadar sürdürmeleri ve girdikleri yoldan dönmemekte ki ısrarlarıdır. Tarih kaderdir, coğrafya kaderdir, halk kaderdir, kaçılmaz. Arkanızdan kovalarlar sizi. Anadolu’nun içerisinde bulunduğu geceyi onaran mimarlar olarak adlarını tarihe yazdırdılar.”

5 NİSAN HEPİMİZİN ONUR VE GURUR GÜNÜDÜR’
5 Nisan gününü herkesin onur ve gurur günü olduğunu dile getiren Başkan Erkoç, “21 Ocak 1920 tarihinde başlayarak, 22 gün 22 gece devam eden bu özgürlük mücadelesi Türk kurtuluş savaşının da ilk kurtuluşunu teşkil eder. Bu anlamda Kahramanmaraşlılar işgale karşı direniş yangının ilk ateşini yakarak, tüm yurtta direnme gücünü ve zafere olan inancını arttırarak Anadolu’nun da kaderini değiştirmişlerdir. Madalyaların en önemlisi bizzat cephede çarpışarak, üstün başarı gösteren, asker, sivil ve şehit düşenlerin ailelerine verilmekte olan kırmızı şeritli istiklal madalyasıdır. Dünya tarihinde ilk defa bu madalyaya sahip olan şehir ise Kahramanmaraş’tır. Maraş kurtuluş mücadelesine baktığınızda düzenli birlikler olmadan bizzat halkın kararlı bir şekilde tavırla dönemin en güçlü ordularından birine karşı koymasının şehri terk etmeden teşkilatlanarak, 22 gün 22 gece cephede savaşmasını şehir içinde meydana gelen çarpışmalarda savaşı kazanmak için kendi evlerini bile tereddüt etmeden yaktıklarını görürsünüz. 5 Nisan bizim için günlerden bir gün değildir. 5 Nisan günü kurtuluş mücadelesinin bir şehirden bir ülkeye yayıldığı gündür. 5 Nisan hepimizin onur ve gurur günüdür” ifadelerini kullandı.

ÜLKEMİZ ÇOK ÖNEMLİ BİR DÖNEMDEN GEÇİYOR’
Türkiye’nin çok önemli bir dönemden geçtiğini söyleyen Başkan Erkoç, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Ülkemiz çok önemli bir dönemden geçiyor. Hepimizin bildiği üzere milli birlik ve beraberliğini hedef alan alçak, vatan haini FETÖ tarafından 15 Temmuz gecesi tüm milletimizin geleceğine kast edildi. 40 yıllık hain planlarını devreye sokan terör örgütü üyeleri Türk Milletinin üstüne mermiler yağdırdı, tanklar sürdü, savaş uçakları ile ateş açtı. Bu alçaklar 40 yıllık hayallerini gerçekleştirmeye çalıştılar. Başkomutanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın kararlığı ve Türk milletinin dik duruşu ile bu saldırılar iman dolu göğsümüzde söndürüldü. Kurtuluş savaşında destan yazan dedelerimizin torunları olarak bizlerde 15 Temmuz gecesi bir destan yazdık. Herkes siyasi düşüncesini bir kenara bırakarak, vatanı için omuz omuza verdi. Kahramanmaraş 15 Temmuzda kahraman ecdatlarının ruhlarını şad ettiler.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz