Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç ve ekibi tarafından restore edilerek modern görüntüye kavuşan Tarihi kapalı çarşıda ki esnaflar, restorenin çok büyük bir görüntü oluşturmadığını ve beklenilen restorenin daha alt modelinin yapıldığını ifade ettiler.

KAHRAMANMARAŞ DAHA İYİ BİR ŞEHİR OLABİLİR”

Konu hakkında Manşet Gazetesine konuşan kapalım çarşı esnaflarından Mislina Kara, Tarihi kapalı çarşı restorasyonu hakkında; “ Her yapılan hizmetin artısı veya eksisi mutlaka var diyerek şunları ifade etti, “ Bu tür güzel olan hizmetlerinde illaki eksileri de olacak. Her şey dört dörtlük olacak diye bir şey yok. Tarihi kapalı çarşıyı biraz daha tarihi bir hava katılabilirdi. Buranın esas geçmişi üst tarafları taş yapıymış. Buranında üst kısımlarını öyle yapsalardı daha güzel olurdu. Eski tarihi canlandırma adına daha iyi olurdu. Buraya Kahramanmaraş’ın tarihini yansıdan bir restorasyon yapılabilirdi. Sanki yapılan restorasyon günümüze göre restore edinilmiş. Yazın çok serin oluyor. Kahramanmaraş esnafı olarak bu yönden memnunuz. En büyük eksiğimiz reklam. Kahramanmaraş gerçekten her yönüyle değerlendirilmesi gerek bir şehir. Fakat bir türlü gereken önem verilmiyor sehrimize. Reklam yapılsa daha çok turist gelse bu hepimizin yararına olacak. Hem şehrimizin tanıtılması hem de şehrimizin tarihinin tanıtılması çok önemli bizler için. Namık kemal mahallesinde açılması gereken çok antik yerlerimiz var ve niyeyse oralar da hiçbir şey yapılmıyor. Kahramanmaraş daha iyi bir şehir olabilir. Ve coğrafi olarak dünyanın en önemli yerlerinden bir yer diyebiliriz. Konum olarak da çok güzel fakat değerlendirilse gün yüzüne çıkar. bir anlamı olur. Genel olarak eskiye oranla şuan ki görünümü çok güzel ve daha ferah. Ama şehrimizin bu turist konusunu biran önce aşılması lazım. Bizim Gaziantep’ten neyimiz eksik bunu sormak istiyorum. Bizim bakırcılar çarşımız, doğamız, iklim şartlarımız çok iyi fakat buna rağmen reklam yapılmıyor. Yetkililerin biran önce bu konuya çare bulmalılar. Özelliklede yetkililerin memleketlerine aşık olması lazım. Memleketleri için ellerinden geleni yapmaları gerekiyor. Şuan ki çalışmalarında seçim için değil gerçekten memleketlerine bir şeyler yapmak için yapmaları gerekiyor. Yoksa başka türlü yararlı olunmaz”

ÇARŞI ESNAFININ KURMUŞ OLDUĞU BİR VAKIF KURULSUN”

Tarihi Kapalı çarşı restorasyondan sonra insanlar daha çok gelmeye başladı buraya diyen Tarihi kapalı çarşı esnaflarından Melike Çağrıcı, Hatice Akyol ve Melek Köse, Eski usule uygun bir yapı çıkarmaya çalıştılar. Buda dükkânlarının bazılarının daha yukarıda bazılarının daha aşağıda olmasına sebep oldu ve görsel bütünlüğün bozulmasına sebebiyet verdiğini dile getirerek söyle devam ettiler, “Restorasyon olarak standart bir görüntü oluşturmadılar. Eski usule uygun bir yapı çıkarmaya çalıştılar. Buda dükkânlarının bazılarının daha yukarıda bazılarının ise daha aşağıda olmasına sebep oldu. Buda görsel bütünlüğün bozulmasına sebep oldu. Bu tarz çarşılar belirli yerlerde var. Mesela bursa da var örnek teşkil ediyor. Yapılacaksa burada daha üst modeli yapılacaktı. Bu tarihi restorasyona büyük paralar harcandı fakat beklenilen modelin daha alt modeli yapıldı. Diğer taraftan kapalı çarşının iki tarafının da açık olması burada ki insanları ve esnafı çok rahatsız ediyor. Sular için konulan bu borular çok çirkin bir görüntü oluşturuyor. İnsanların yere çöp atmaması için çöp kutuları konulabilir. Bu sorunu geçen günlerde buraya gelen belediye başkanımıza söylediler fakat halen dönüş yapan olmadı. Esnafın sıkıntılarını dinliyorlar hemen yapılacağı söyleniyor fakat aradan zaman geçmesine rağmen hiçbir dönüş yapılmıyor. Bunlarda esnaf olarak bizleri üzüyor. İnsanların Kahramanmaraş’ı sevmesi lazım önce. Yapılması gereken tek şey bu bence. Evini kirletmediği gibi kirletmemesi gerekiyor herkesin buraları. Ama bu oluşur mu biraz zor görünüyor. Burada herkese çok görev düşüyor. En büyük eksiklerden bir tanesi de esnafın sıkıntılarının giderilmesi ve çarşı esnafının kurmuş olduğu bir vakıf oluşması lazım. Kararlar daha kolay alınır ve çözüme daha çabuk varılır. Buradaki ışıkların yanmaması bizi huzursuz ediyor mesela. Burada olan yönetim sıkıntılarımızı dinler ve çözüm ararlarsa çok mutlu oluruz. Ama şuan sıkıntılarımıza bir türlü çözümler sunulmuyor. Yönetim bazında Kahramanmaraş’ı seven yöneticilere ihtiyacımız var” ifadelerini kullandılar.


“KAHRAMANMARAŞ YERİNDE SAYACAK BİR ŞEHİR DEĞİL ARTIK”

Kapalı çarşıda esnaflık yapan Melike Kahveci ise yaptığı açıklamada, “ Kapalı çarşı esnafı olarak yeni görünümden çok memnunuz. Görünüm olarak eskisine oranla daha güzel oldu. Fakat yapılan hizmetin yanında esnafın memnuniyeti çok önemli. Kahramanmaraş gerçekten biz çok hizmeti hak eden bir şehir. Bu hizmetlerin devamını bekliyoruz ve farklı hizmetlere imzalar atılmasını da istiyoruz. Şuan ki kapalı karşının görünümü şehrimize çok önemli şeyler kattı. Fakat kapalı çarşı esnafı olarak bazı sorunlarımız var ve bu sorunların giderilmesini istiyoruz. Üst çatı taraflarında halen yapılmayan kısımlar var ve oraların biran önce yapılmasını istiyoruz. Kış geldi ve çökecek kaygısı bizleri tedirgin ediyor. Bazen dükkânları açmıyoruz, buda size zarara uğratıyor. Diğer şehirlere oranla daha güzel olabilirdi aslında burası. Tam istenilen bu değildi diyebiliriz. Kahramanmaraş’a daha yakışır bir restorasyon olabilirdi. Mesela daha yaratıcı ve ilgi çekici şeyler bekliyoruz. Kahramanmaraş yerinde sayacak bir şehir değil artık.” dedi.

Haber: Fazilet Çomruk

Editör: Mahmut Beyaz