Rekreasyon alanı açılışında vatandaşlara hitap eden Bakan Tüfenkçi sözlerine Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’u tebrik ederek başladı. Başkan Erkoç’a hem kente bu tür parkları kazandırdığı için hem de böylesine güzel bir parka Aliya İzzet Begoviç ismini verdiği için ayrı ayrı teşekkür ettiğini ifade eden Bakan Tüfenkçi, Aliya İzzet Begoviç’in tarihteki öneminden bahsetti.

ALİYA TÜM MÜSLÜMANLIĞA ÖRNEK OLDU’

Aliya’nın 16 yaşında Müslüman Gençler Birliğini kurduğunu söyleyen Bakan Tüfenkçi, yaşanılan süreci şu şekilde anlattı: “Aliya İzzetbegoviç gerçekten bilge kral diye anılan hem Bosnalılar hem de tüm Müslümanların unutulmaz liderlerinden biridir. Sadece Boşnak halkının değil tüm dünya Müslümanlarının kalbinde de mümtaz bir yeri vardır. Aliya İzzetbegoviç 4 yıl süren savaşta halkının liderliğini büyük heves ve azimle yaptı. Saraybosna bombalanırken şehri terk etmedi. Siyasi önderliğinin yanında eserleriyle geleceğe miras bıraktı. Aliya’nın Bosna’daki mezar taşında “Her şeye kadir olan Allah’a yemin ederim ki köle olmayacağız” yazıyor. Bu söz hayatı mücadeleyle geçiren Aliya’nın Boşnak halkına ve biz Müslümanlara bıraktığı en önemli tavsiyelerden biridir. Aliya 16 yaşında Müslüman Gençler Birliğini kurdu ve orada okuduğu bir bildiri nedeniyle hapse girdi. Biz Anayasa değişikliğinde gençlerin önünü açıyoruz. Gençlere milletvekilliğinin yolunu açıyoruz. Bugün birileri diyor ki, onlar daha çocuk diye gençlerimizi küçümsüyorlar. Oysa sizin medeniyetimizde ne gençler olduğunu biz esasında Aliya’da görüyoruz. Daha lise çağında üstün kabiliyetleriyle, İslami konulardaki bilgisi ve ilgisiyle o dönemde 16 yaşında öne çıkıyor. O dönemde bazı arkadaşlarıyla birlikte derin konuları tartışmak amacıyla Müslüman Gençler Birliğini kurdu. Bu birliği kurduğunda daha henüz 16 yaşındaydı. Onun için bizim neden gençlere inandığımızı bizim medeniyetimizde gençlerin niye önemli olduğunu Aliya’nın hayatında da, Fatih Sultan Mehmet’in hayatında da görüyoruz. Orada Müslüman Gençler Birliğini kurduğunda daha ilk bildirisini okuduğunda 16 yaşında atılır. Kendisi bu hapis hayatını çok farklı yıllar olduğunu daha sonradan anlatır. Aliya’dan sonra Müslüman Gençler Birliğine başkan olan gençlerin hepsi dönemin rejimi tarafından bir sebep ihdas edilerek idam edilir. Aliya’da o dönemde hapse atılmasıydı belki de çok erken yaşlarda idam edilmiş olurdu.”

ALİYA İLE ERDOĞAN BENZERLİĞİ

Aliya İzzetbegoviç ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında birçok ortak nokta olduğuna işaret eden Bakan Tüfenkçi, “Aliya İzzetbegoviç ile Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ında gerçekten belki de çok ortak noktaları vardır. Her ikisi de halkın teveccühünü, halkın sevgisini dünyanın başka liderleriyle mukassiye edilemeyecek kadar büyüktür. Aliya İzzetbegoviç Bosna savaşı sırasında bir kumpasla havaalanında esir edinmek istenir. Ama Allah’ın yardımıyla bir mucize gerçekleşir ve onun bulunduğu odayı yanlışlıkla arayan bir hanım sayesinde Bosnalılar durumu öğrenir ve havaalanına gidip liderlerini alır. Aynen 15 Temmuz’da Türk halkının Cumhurbaşkanına havaalanında sahip çıktığı gibi” ifadelerini kullandı.

ONLARIN ÖZGÜRLÜKLERİ KENDİLERİNE’

“Hürriyet diyorlar, özgürlük diyorlar ama özgürlüklerini, ifade hürriyetlerini kendilerinden başka kimseye tanımıyorlar” diye sözlerine devam eden Bakan Tüfenkçi Avrupa’nın bencil tavırlar sergilediğinin altını çizdi. Bakan Tüfenkçi, “Ülkemize son günlerde Avrupa’nın tutumuna bir izah oluşturması düşüncesiyle tarihin en büyük katliamlarından biri olan Bosna katliamını da kısaca bu vesile ile de hatırlamak lazım. O zamanlarda orada ki barış gücünü temsil eden Hollandalılardı, Hollandalıların komutanlarıydı. Bir gecede Bosna da ki Birleşmiş Milletler Barış Gücü komutanı Hollanda’nın Generali kenti bir anda boşaltarak orada ki Boşnakları Sırpların biranda eline teslim etmiş oldu. Biz bunları tarihten, Bosna’dan, Suriyeli göçmenlerden de biliyoruz. Demokrasiyi sadece kendilerini uyguladıklarında da görüyoruz. İfade hürriyeti deyip, özgürlük deyip ama özgürlüklerini, ifade hürriyetlerini kendilerinden başka kimseye tanımadıklarını da en son Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımıza yapılan muamelelerden görüyoruz. Onlar hayır kampanyasına hayır diyerek destek olsalar da biz burada Kahramanmaraş’ta inşallah 16 Nisan’da korkusuzca evet deyip hep beraber cevabını hem Hollandalılara, hem Almanyalılara hem de hayırcılara cevabını verecek” şeklinde konuştu.

KAHRAMANMARAŞ ‘EVET’ OYLARINI PATLATACAK’

Kahramanmaraş’ın referandumda Evet oylarını patlatacağının altını çizen Bakan Tüfenkçi, “16 Nisan bizim için önemli, yağmurda da ıslansak, karda da kalsak bizim için önemli. Önemli olan 16 Nisan’da Evet’i sandıklarda patlatmak. Kahramanmaraş’ta inşallah bunun bayraktarlığını yapacak ben bundan eminim. Bu kadrolar buna hazır ve inşallah buradan hem Ankara’ya hem de Dünyaya bu mesajı verecekler. Biz özellikle bir yandan terör örgütleriyle mücadele ederken bir yandan da ekonomiyi büyütmeye çalışıyoruz. Bir yanda şehirleri yaşanabilir hale getirmeye çalışırken bir yandan da şer güçlükleriyle de uğraşıyoruz. Uğraşmaya da devam edeceğiz. Ama ben inanıyorum ki Kahramanmaraş Belediye Başkanlığında Ak belediyeciliğin yüzünü gösteren, Kahramanmaraş’ın yüzünü güldüren Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç gibi başkanlar olduğu sürece bu kadrolar olduğu sürece bu şehirler daha yaşanılabilir daha güvenilir olacak. Bu parkta emeği geçen çalışanlarımıza, emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Cenabı Allah hayırlı uğurlu etsin” diye konuştu.

SOSYAL HAYAT CANLANIYOR

Büyükşehir Belediyesi olarak vatandaşlara verdiği sözü birer birer tamamladığına vurgu yapan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, bir projeyi daha hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadığını belirtti. Başkan Erkoç, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Bizler bugüne kadar, AK Parti’nin belediyecilik anlayışının bir gereği olarak, rutin belediyecilik hizmetlerinin dışına çıkarak, sosyal hayata canlandıracak önemli projeler hayata geçirdik. Her geçen gün büyüyen şehrimiz için bir gelecek vizyonu ortaya koyarak, sosyal alanların arttırılması adına adımlar attık. Altyapı çalışmalarının bir şehrin imarında ne kadar gerekli olduğundan hareketle, şehir merkezimizle birlikte neredeyse bütün ilçelerimizde yatırımlar gerçekleştirdik. Göreve başladığımız gün nasıl bir heyecan içerisindeysek hamdolsun bugün de aynı heyecanla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kahramanmaraş’a nefes aldıracak Aliya İzzetbegoviç Rekreasyon Projesinin ilk etabı, şehrimizin sosyal hayatına yeni bir canlılık katacaktır.

‘DAHA RAHAT ALANLAR OLUŞTURMA GAYRETİ İÇERİSİNDEYİZ’

Göreve geldiğimizden bu yana daha rahat, daha ferah alanlar oluşturma gayreti içindeyiz. İnsanların daha rahat zaman geçirebilecekleri alanlar oluşturma gayreti içindeyiz. Gayberli  Mahallesi, Ağcalı Vadisi’nde  215 dönümlük arazi üzerinde yapımı devam eden Aliya İzzet Begoviç Rekreasyon Alanı’nın 40 bin metrekarelik 1. Etap’ı tamamlandık. İnşaallah 2018 yılında bu alanımız tamamıyla bitmiş olacak. Sadece bununla kalmayarak şehrin merkezinde 180 bin metrekarelik bir alanı da hizmete açıyoruz. O alan da 15 Temmuz şehitlerimizin anısına yaptığımız 15 Temmuz Millet Bahçemiz olacak. Orası toplamda 300 dönüm ama ilk etapta 180 dönümünü tamamlıyoruz. Orada geçmişte bin 500 adet gayrisıhhi evler bulunmaktaydı ve biz Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın desteği ile kamulaştırarak, oradaki vatandaşlarımızı daha yaşanılabilir konutlara taşıdık. Alanı da aslına döndürdük. Çünkü orası yerleşime uygun bir alan değildi. Belki güçlendirme yapılarak konut yapılabilirdi ama biz şehrimiz daha rahat nefes alsın diye aslına uygun yeşil alana dönüştürdük. Batıda şehirlerde bulunan parklar gibi şehrimize parklar kazandırmak. Bu 215 dönüm alanla buraya 5 kilometre uzaklıkta olan o parkımızı da birleştirerek Londra’nın merkezindeki parklar gibi yapacağız. Bu iki alan arasındaki alanlarla ilgili görüşmelerimiz devam etmekte. Bu alanı da hükümetimizin desteği ile çözdüğümüzde Kahramanmaraş’a dünyanın örnek parklarından bir tanesini yapacağız. Bununla da kalmadık, şehir merkezimizle birlikte bütün ilçelerimizde yatırımlar gerçekleştirdik. Bununla birlikte Menzelet Barajı kenarında 150 dönümlük bir alanı baraj manzaralı güzel bir mesire alanı yaptık. Ceyhan Nehrimizin kıyısında yaklaşık 1000 dönümlük bir alanı da park olarak yapımına başlıyoruz. Tamamlandığı zaman yine örnek alanlardan birisi olacak. Bu vesileyle tüm hemşerilerimi ayrı ayrı selamlıyor, Aliya İzzetbegoviç Rekreasyon Alanının bir kez daha şehrimize hayırlı olmasını diliyorum.”

Haber: Kübra Dilbirliği

Editör: Mahmut Beyaz