KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Zabun, Meclis Başkanı M. Hanifi Öksüz ve Yönetim Kurulu Başkan V. Şahin Balcıoğlu’nun da yer aldığı, yönetim kurulu ve meclis üyelerinden oluşan heyet, Eskişehir Ticaret Odası ile ortak toplantı yaptı. ETO Hizmet Binası’nda gerçekleştirilen toplantıda, ETO ve KMTSO’nın yönetim kurulu, meclis divanı, meclis üyeleri istişarede bulunmak, her iki şehrin ekonomik tablosunu değerlendirmek üzere bir araya geldi. Eskişehir ve Kahramanmaraş’ın ticaretinin, sanayisinin ve hizmet sektörünün mevcut performansı ve geleceğinin değerlendirildiği toplantıya ETO Başkanı Metin Güler, Meclis Başkanı Halil İbrahim Ara, KMTSO Başkanı Serdar Zabun, KMTSO Meclis Başkanı Mehmet Hanefi Öksüz de katıldı.

" HERKESE TEŞEKKÜR EDİYORUZ"

Toplantıda konuşan KMTSO Başkanı Serdar Zabun, Eskişehir’e konuk olmaktan mutluluk duyduklarını belirterek, davetinden dolayı Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler’e teşekkür etti. Eskişehir ve Kahramanmaraş’ın köklü tarihi ve sanayi kabiliyeti ile benzer yanları olduğunu belirten Zabun, her iki şehrin de ihracata ve istihdama olan katkısıyla dikkat çektiğini dile getirdi. Eskişehir ve Kahramanmaraş’ın tükettiğinden daha çok

ürettiğini belirten Zabun, iki gün boyunca gerçekleşecek temasları ile hem Eskişehir’deki önemli tesisleri inceleme hem de odalar arası işbirliği yapma fırsatı bulacaklarını belirtti.

Zabun şöyle konuştu:  Bugün kültürel değerleri ile antik kentleri ile Türkiye'nin önemli kentlerinden birisi olan,  önemli yolların kavşak noktasında ki stratejik öneme sahip, uygarlıklar beşiği Eskişehir'deyiz. Sizler ile birlikte olmaktan özellikle mutluyuz. Bu vesile ile bizleri ağırlayan başta sayın başkanımız olmak üzere herkese teşekkür ediyoruz.

"KAHRAMANMARAŞ VE ESKİŞEHİR BİRBİRİNE YAKIN İKİ KENTTİR"

Kahramanmaraş'ta tıpkı Eskişehir gibi derin kültürel ve tarihi mirasa sahip, tarih boyunca stratejik öneme sahip sanat ve edebiyatı ile Anadolu'nun en kıymetli ve eski yaşam merkezlerinden bir tanesidir. Bu anlamda Kahramanmaraş ve Eskişehir birbirine iki yakın kenttir, bunu ekonomide de görmekteyiz. Üretim ve sanayileşme de ortak kaderi paylaştığını, üreterek çalışarak Türkiye'nin gücüne güç kattığını görmekteyiz. Bugün Kahramanmaraş üretim de ve yapım aşamasında ki organize sanayi bölgeleriyle, üretimde çok önemli bir güce sahip olmuştur. 300 ihracatçı şirket, 1800 imalatçı şirket, 300 fabrika ve 150 bin kişilik imalatçı şirketiyle Kahramanmaraş Türkiye'nin kalkınmasına çok önemli katkı sağlamıştır. Ülkemizin en büyük 1000 sanayi şirketine 26 şirketiyle giren Türkiye'nin en başarılı 8. kentidir.

"TÜRKİYE'NİN GÜCÜNE GÜÇ KATARAK YOLUMUZA DEVAM EDİYORUZ"

Bu başarıları sürdürmek ve geleceğe sağlam adımlar ile koşmak, şehrimizde rekabet gücü yüksek üretim ve ticaret alt yapısı oluşturmak adına Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası olarak üzerimize düşenleri yapmaya çalışıyoruz. Özel sektörün önünü açacak çalışmalarımızla, sektörsel faaliyetlerimizle ekonomik kalkınmanın altyapısını oluşturmaya gayret gösteriyoruz. Yeni organize sanayi bölgelerimiz ile yeni lojistik merkezlerimiz ile daha çok üretim, daha çok lojistik merkezle Türkiye'nin gücüne güç katarak yolumuza devam ediyoruz. Bugün ki ortak meclis toplantımızın iki şehrin işbirliği kapasitesini güçlendireceğine inanıyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle bizleri kadim kent Eskişehir'e davet eden Eskişehir Ticaret ve Sanayi Odasına ve meclis başkanımıza şükranlarımızı sunuyorum. Milli mücadelenin kahraman kenti Kahramanmaraş'a sizleri de davet ediyorum.

"ODALARLA DAHA ÇOK BİR ARAYA GELMELİYİZ"

Toplantıda konuşan ETO Başkanı Metin Güler, Kahramanmaraş ve ülke ekonomisine değer katan iş dünyasını Eskişehir’de ağırlamaktan ve sektörler arası fikir ve işbirliği yapacak olmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti. Eskişehir’in ticareti, sanayisi ve turizmi ile Anadolu’nun ve Türkiye’nin yükselen şehri olduğuna dikkat çeken Güler, Eskişehir’in ileri teknoloji üretim kabiliyeti, ihracatı ve yetişmiş insan kaynağı ile her geçen gün daha büyük hedeflere yöneldiğini ifade etti. Odalar arası istişare ve işbirliğine çok önem verdiklerini belirten Güler, odaların yürüttükleri farklı uygulamaları görmek, şehirler arası ticaret ve sanayi dinamiklerini incelemek için odaların daha çok bir araya gelmesi gerektiğini dile getirdi. Güler ayrıca; " Şuan da iki organize sanayi bölgemiz var bununda tüm organizasyonunu üstlenmiş durumdayız.

"ESKİŞEHİR'DE ŞUAN ÜÇ DEVLET ÜNİVERSİTESİ VAR"

 Eskişehir'in birçok iş kolu vardır. Ağırlıkla havacılıkta özellikle iyiyiz. Baktığımız zaman örnek vermem gerekirse top Eskişehir ihracatı 2,3 milyar dolardır. Ortama bunun 400 milyon doları sırf havacılık sektörüdür. Eğer ki f35 projesi hayata geçerse 2030 yılına kadar Eskişehir'in havacılık sektöründeki ihracat rakamı 2 milyar dolar civarına gelecektir. Şuanda 25'e yakın irili ufaklı ana sanayi ve yan sanayide yatırımlarımız gerçekleşmiştir. Demiryolları uzun zamandır Eskişehir için çok güzel bir altyapıya sahiptir. Raylı sistemlerde çok büyük projelere imza atıyoruz. Planımız 2018-2019 yılı içerisinde hızlı trenin raylarını bitirmekti ama şuan itibari ile bir takım gecikmeler var. Türkiye hızlı trene geçiyorsa bunun merkezi Eskişehir olmalıdır diyoruz. Üretebilen bir kentte yaşıyoruz. Tabi bununda nedenleri var. Üç tane birbirinden değerli devlet üniversitesi var Eskişehir'de; Anadolu Üniversitemiz var, Osman Gazi Üniversitemiz var ve Eskişehir Teknik Üniversitemiz var. Bunların Eskişehir'de hem nitelikli insan gücü yetiştirmeye katkısı vardır. Eskişehir'in genel sosyal yaşamına da katkı çoktur. Şuan itibari ile örgün 85 bin öğrenci kentte yaşıyor. Açık öğretimde okuyan ortalama 2 bine yakın öğrenci vardır. Eskişehir'in ekonomik yapısı konusunda inanılmaz pay sahibidirler. Eğitimle besleniyoruz.

"ORGANİZE SANAYİ ALANI DOLDU"

 Sanayi bizim için çok kıymetli ve değerlidir. Cumhuriyet tarihinden itibaren devlet kamu yatırımlarının da payı büyüktür. Uçak motoru üreten fabrikamız vardır. Türkiye'nin en kapsamlı illerinden bir tanesiyiz. Bunun sebeplerinden bir tanesi yıllar önce uçak motoru üretimi ile başlayan altyapımızdır. Bunların dışında Eskişehir'e en büyük ekonomik yardımı sağlayan sanayi kuruluşlarımızdır. Yarın gün içerisinde organize sanayi bölgemizi ziyaret edeceksiniz. Toplamda tek çatı altında 33 milyon metrekare organize sanayiye sahibiz şuanda. İçerisinde 50 adet tesis vardır ve bu alan dolmuştur. Yeni 10 milyon metrekarelik bir alan daha planlaması yapılıp satışları başlamıştır. Yatırımları da aynı zamanda başlamıştır. Eskişehir'de madencilikte altından kömüre kadar tüm madenler çıkmaktadır. Mermer bizim için çok değerlidir.

"BORUN TÜREVLERİNİ ÜRETECEK SEVİYEYE GELİYORUZ"

Eskişehir bor rezervinin Türkiye'de ve Dünyada merkezidir. 175 civarında ki dünya bor rezervinin merkezi Eskişehir'dedir. Kırka diye bir beldemiz vardır. Bu tesis buradadır. Günden güne büyüyen, artık borun ham maddesini çıkartıp gönderen değil, bunlardan türevler üretecek noktaya geliyoruz. Dediğim gibi tüm madenleri Eskişehir altyapısı itibari ile çıkartıyoruz. Petrol ve doğalgaz hariç onu da söyleyeyim. Eskişehir yaşam anlamında çağdaş, modern, anlaşılır ve kolay bir kenttir. Zaten istatistiklere baktığımızda yaşanabilir ve güvenli kentler arasında hep ilk üçe giren bir kenttir. Dünyada sıralamaya giren bir kenttir. Başkanla dün akşam yapmış olduğumuz sohbette de Eskişehir'i anlatırken, siz ne yaparsanız yapın eğer halk bunu benimseyip algılamazsa istediğiniz kadar imkan sunun olmaz, halk böyle yaşamak istiyor. Eskişehir'in bir özelliği de şudur. Eskişehir'de temas etme zorunluluğunuz vardır. Eskişehir'de yürümek zorundasınızdır. Bu yüzden sıcak bir kenttir. İnsanların yüzü güler.

"30'UN ÜZERİNDE MÜZEMİZ VAR"

Geçim standartları konusunda insanların kendi kendilerine gücü yeten artı para kazanabilen bir kenttir. Yani tüketen bir kent değildir. Katma değeri o anlamda da yüksektir. Tükettiğinden daha çok kazanabilen bir kenttir. Bir yandan sıcak para girişini dediğim gibi üniversiteden sağlıyoruz. Son dönemde turizm çok kıymetli değerler ile geldi bizlere. 25-30'un üzerinde yeni açılan müzemiz vardır. Bu müzeler sayesinde hem yurtiçinden hem yurtdışından gelen ziyaretçiler ile Eskişehir'in cazip bir yer olmasından kaynaklanan bir turizm atağı gerçekleşmiştir. Son 10 yılda, şuan da ortalama yılda ortalama 1 milyonun üzerinde turist ağırlıyoruz. Toplam kaliteli yatak kapasitesi konusunda da değerlendirirsek de ortalama 4 bin 250 civarında da 4 ve 5 yıldızlı yatak kapasitemiz vardır Eskişehir'de. Ortalama yıllık otellerimizin yüzde 65-70'lik doluluk oranı var. Yatırımda vardır, karşılama noktasında da iyidir. Eskişehir için bölge odalarla ilişkilerimizi geliştirmek çok önemlidir. Sizlerin burada olması bizler için çok kıymetli ve değerlidir. Siz iş insanları ile bölgemizdeki gelişmeleri paylaşıyoruz. O yüzden çok teşekkür ediyorum. iyi ki şehrimizdesiniz. " açıklamalarında bulundu." ifadelerini kullandı.

Heyet daha sonra 1894 yılında kurulan Türkiye’nin ilk vagon fabrikası Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi Anonim Şirketi Tülomsaş’ta ziyaretlerde bulundu. Ardından Eskişehir Teknik Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi, Eskişehir Fuar ve Kongre Merkezi, Eskişehir Ticaret ve Sanayi Müzesi ile Tarihi Odunpazarı Bölgesi’nde incelemelerde bulundu.

Haber: Alihan Kürşat

Editör: Mahmut Beyaz