Halkın hizmetine sunulmak üzere araç filosu yenilenen Kahramanmaraş’ta 2016 yılı ulaşımda milat yılı olacak. Artık 65 yaş üstü vatandaşlara otobüs şoförleri ‘beleşçileri otobüse almayın’ diyemeyecek.

Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanı Eyup Karataş Kahramanmaraş’ın yılbaşında ulaşımda devrim yaşayacağını ifade etti. Karataş, Zabıta Dairesi Trafik Şube Müdürü Göktuğ Kara ile birlikte gazetemize önemli açıklamalar yaptı. Havuz sisteminin tüm problemleri ortadan kaldıracağını kaydeden Karataş otobüs şoförleri ve muavinlerinin yolcuları mağdur etmesi durumunda vatandaşların Alo Zabıta Hattı 153’e ulaşabileceklerini söyledi. Özellikle 65 yaş üstü vatandaşlarla öğrencilerin ulaşımda sorun yaşamamaları için gece saatlerine kadar trafik zabıta ekiplerinin görev başında olduğunu söyledi. Alo Zabıta Hattı 153 toplu taşıma araçları hakkında gelen şikâyetleri değerlendirmeye alıp otobüs şoförlerine anında cezai yaptırım uyguluyor.

Halkın daha rahat ve konforlu bir yolculuk yapabilmesi ve aynı zamanda da toplu taşımada yaşanan problemleri çözmek amacıyla Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin havuz sistemi projesiyle dolmuşların otobüse dönüştürülmesi projesi yavaş yavaş hayata geçirilirken otobüslere dönüşüm için son 1 ay kaldı. Şehirdeki dolmuş şoförleri 2 veya 3 dolmuşu birleştirerek tek otobüsle hizmete başlayacak.

Büyükşehir Belediyesi son olarak 6 adet daha 12 metrelik otobüs alımı ihalesi tamamlanarak araç filosunu biraz daha büyüttü. Basamaksız alçak giriş tabanı, güçlü kliması ile her mevsim ferah yolculuk ve geniş iç hacmi ile yolculara eşsiz konfor sunan yeni araçlarımız ile şehiriçi toplu taşımacılık artık daha keyifli ve daha rahat olacak. Büyükşehir ihtiyaçlar dâhilinde yeni araçları hizmete alacağını belirtti.

Özel halk otobüslerinin hâsılat paylaşımına dayalı rotasyonlu hatlar için sözleşme geçtiğimiz ay yapıldı. 1 Ocak 2016 itibariyle Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi rotasyonlu hatlarda denetimli Özel Halk otobüslerinin hasılat paylaşımına dayalı rotasyonlu (dönerli) toplu taşıma uygulama esas ve usüllerine göre otobüs şoförleri elden para almayacak. Kahramankart’la binilebilecek olan toplu taşıma araçlarının sahipleri ise havuzda birikecek olan paradan ortaklaşa paylaşacak.

BAŞKAN ERKOÇ MÜJDEYİ VERMİŞTİ
Toplu taşımada yaşanan birçok problemin önüne geçecek olan uygulama hakkında “devrim gibi uygulamalar” diyen Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç 2 ay önce vatandaşları yeni uygulama hakkında bilgilendirmişti. Başkan Erkoç, yaptığı konuşmada: “Kahramanmaraş için tarihi bir dönüşümü başlatmış bulunuyoruz. Toplu Taşımada yeni bir sisteme geçiliyor. Dünya değişiyor ve bizler de bu değişime ayak uydurarak toplu taşıma sistemimizde köklü değişikliğe gidiyoruz. Bu değişime öncülük eden toplu taşıma esnaflarımıza teşekkür ediyorum” demişti.

YAŞLI VE ÖĞRENCİLERİN SORUNLARINA DİKKAT EDİYORUZ
Özellikle 65 yaş üstü vatandaşların ücretsiz kullanması gereken halk otobüslerinde otobüs şoförleri ve muavinlerden ‘beleşçi, gereksiz, ihtiyar’ gibi onur kırıcı hakarete varan sözler işitmeyecek. Duraklarda parasız biniyoruz diye bizi otobüslere bindirmiyorlar diyen yaşlı vatandaşların şikayetlerinin 1 Ocak itibariyle sona ereceğini belirten Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanı Eyup Karataş, “Mağdur vatandaşlarımız istediği zaman Alo Zabıta Hattı 153’ü arayarak şikayetlerini ulaştırabilir” dedi.

KONFORLU ARAÇLAR HİZMETE GİRDİ
Toplu taşıma sisteminde halka hizmetin en iyisini sunmaya gayret ettiklerini kaydeden Karataş: “Toplu Taşımada Dönüşüm sisteminde halkın hizmetine sunulan araçlar son sistem teknoloji ile donatılmış, klimalı birinci sınıf araçlar. Bu araçlarda aynı zamanda engelli vatandaşlar da gönül rahatlığı ile ulaşım sağlayabilecekler. Toplu taşıma araçlarını kullanan vatandaşlarımız bu yeni araçlar sayesinde daha konforlu bir ortamda yolculuk etme imkânına kavuşuyorlar” diye konuştu.

HAVUZ SİSTEMİ İLE MAĞDURİYETLER SONA ERECEK
Toplu taşıma dönüşüm sisteminde her şeyi önceden konuştuklarına dikkat çeken Başkan Karataş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu sistem öncesinde dolmuşçu esnaflarımızla belediye yetkileri teker teker oturup konuştu. Hiçbir şekilde hiçbir esnaf mağdur olmaması için hareket ettik ve havuz sistemini kurduk. Bu sisteme dâhil olanlar hiçbir şekilde mağduriyet yaşamayacaklar.”

TÜRKİYE’YE MODEL OLACAK
Kahramanmaraş’ın her zaman ilkleri başardığına işaret eden Karataş, sözlerini şöyle tamamladı: “Kahramanmaraş’ta gerçekleştirilen bu toplu taşımada dönüşüm sistemi Türkiye’ye örnek olacak. Halkımız bu sistem sayesinde daha modern, daha konforlu ve daha hesaplı bir biçimde yolculuk edecekler. Sistem tamamen yerleştiği zaman ben toplu taşıma araçlarını kullanan halkımızın sayısının daha da artacağı kanaatindeyim.
Haber: Şenol Güneş

Editör: Mahmut Beyaz