Tarihi, coğrafi konumu, doğası, İçmeleri ve zengin mutfak kültürü ile köklü bir zenginliğin sahibi olan Kahramanmaraş, şu sıralar ziyaretçi akınına uğruyor. Gerek yabancı gerekse de yerli turistlerin ilgi odağı haline gelen ve içerisinde barındırdığı eşsiz güzelliklerin meyvelerini turizmle alan Kahramanmaraş, her yıl ziyaretçi sayısını belli bir oranda arttırıyor. Kentin 2017 yılının ilk 6 aylık döneminde turizm alanında ziyaretçi sayısını yüzde 12’lere çıkarmasının ardından Manşet Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulunan İl Kültür ve Turizm Müdürü Seydihan Küçükdağlı, yükselen bu artışın şehir turizmi ve ekonomisi için önemli olduğunun altını çizerek, “Geçtiğimiz yıllarda 40 binlerde olan ziyaretçi sayısını 300 binlere kadar çıkarttık” diye konuştu. Çalışmaları devam eden Germenicia Antik Kenti ile ilgili de bilgi veren Küçükdağlı, buranın yapımının tamamlanıp, gün yüzüne çıkartılması halinde turizmde lokomotif görevi üstleneceğini vurguladı. Şu anda kentte 5 bin yatak kapasitesini aşkın toplam 55 otelin var olduğuna dikkat çeken Küçükdağlı, buna paralel olarak talep ve turizmin artacağını söyledi. Ayrıca Küçükdağlı, Kahramanmaraş’a coğrafi olarak 4 mevsim 12 ay boyunca ziyaretçi alma gibi güzel bir şanslarının olduğundan da bahsetti.

ÇALIŞMALAR 10 KATINA ÇIKTI
Başta kültür ve turizm alanında olmak üzere diğer birçok alanda çalışmaların 10 katına çıktığını anlatan Küçükdağlı, sözlerinin devamında şunları kaydetti: “İlk 6 aylık dönemde turizmde Kahramanmaraş’ın yüzde 12’lik artışını bir başarı olarak ifade edebiliriz. Yüzde 12’lik artışı şunun için başarılı buluyorum; 2016 yılında Kahramanmaraş’ın turizm artışı 2015 yılına göre yüzde 30 artmıştı. Bu nedenle geçen yıllarda yüzde 30’luk artış dilimini baz alarak, yüzde 12’lik artışı başarılı buluyoruz. Nitekim ilimizde ziyaretçi turist sayısı her yıl artıyor. Biz 40 bin ziyaretçilerden 300 binlere yaklaştık. Kahramanmaraş’ta kültür, turizm alanında ve diğer alanlarda var olan çalışmalar ortalama 10 katına çıktı. Bu çok önemli bir durum. Tabii ki bu 10 katlık artışın yanı sıra 13-15 katına çıkan çalışmalarda var. Turizmde şöyle bir gerçekte var; her yıl yılın ikinci yarısı turizm anlamında daha yoğun geçer. Bu istatistik hem Türkiye hem de Kahramanmaraş için geçerlidir. Bu yüzde 12’lik artışın yılın ikinci yarısında daha da yukarılara çıkacağını düşünüyorum. Her yıl ortalama gerçekleşen yüzde 25-30 oranında artışı kayda değer görüyorum.”

HİZMET İÇİ EĞİTİMLERLE TURİZMİN GELECEĞİ TEMİNAT ALTINA ALINIYOR
Kentte faaliyet gösteren üst düzey kaliteli tesislerde çalışan personellere memnuniyeti daha da arttırmak adına hizmet içi eğitimlerin verildiğini ifade eden Küçükdağlı, kurum olarak yatırımcılara her türlü eğitim desteği sunduklarını belirtti. Küçükdağlı, “Şu anda turizm işletme belgeli 47 otelimiz mevcut. 8 tane de yatırım belgeli otelimiz var. Toplamda da 55 otelimiz var. Bu otellerle beraber yatak sayısının 5 binin üstüne çıkmasıyla talep ve turizm daha da artacaktır. Sektörün büyümesiyle konaklama, yeme, içme tesislerindeki sayının artmasıyla nitelikli personele ihtiyaç oluyor. Bir taraftan da mütemadiyen sektör içerisinde çalışan hizmet veren personellerimizle beraber hizmet içi eğitimlerde gerçekleştiriyoruz. Çünkü bizim turizm meslek lisesi ve turizm meslek yüksekokulu bitiren gençlerimizin birçoğunun daha önceki yıllarda gözünün dışarı da olduğunu hemen turizm sektörü için kendilerini bir yere götürme çabası içerisine getirdiklerini görüyorken, bugün artık onlar mezun olmadan rahatlıkla ilimizde kapasitesi, kalitesi yüksek, üst düzey otellerin, yeme-içme tesislerin artmasıyla onları Kahramanmaraş’ta turizm sektöründe istihdam etme şansı buluyoruz. Alaylı olarak sahadan yetişen kardeşlerimize de turizm çalışanlarına da mütemadiyen kendi dallarında eğitim desteğini sürdürmeye devam ediyoruz. Bunların artı bir gelişme olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

4 MEVSİM 12 AY TURİZM
Kahramanmaraş’ın coğrafi konumu itibariyle 4 mevsim 12 ay boyunca inanç turizmden, yayla turizmine kadar birçok turizme ev sahipliği yapabileceğini söyleyen Küçükdağlı, şöyle konuştu: “Daha önce gerek Turizm haftasında gerekse başka zamanlarda ilimizde birçok acentecileri, otelcileri ağırladık. İlk olarak GAP Bölgesel Yürütme Kurulundan başlamıştık. Daha sonra Adana’yı, THY Müdürlerini davet etmiştik. Bu yılda İstanbul-Asya Bölgesel Yürütme Kurulunu yaklaşık 15 tur operatörüyle Kahramanmaraş’ta ağırlamıştık. Bu yıl onlarla acentelerimizin ve otellerimizin görüşme halinde olduklarını ve Kahramanmaraş’a önümüzdeki günlerde kültür, termal, yayla turizmi üzerine misafirler getireceklerini, bu konuyla ilgili de çalışma yaptıklarını ifade etmek istiyorum. Bu bağlamda alternatif turizm değerlerine sahip olan Kahramanmaraş’ın bölgesel olarak Türkiye’nin birçok ilinden ziyaretçi aldığını görüyoruz.

TURİZME GERMENİCİA LOKOMOTİFİ

Germenicia Antik Kenti’ndeki çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğinin bilgisini veren Küçükdağlı, bu tür çalışmaların sabır isteyen çalışmalar olduğunu hatırlattı. Küçükdağlı, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Kahramanmaraş alternatif olarak birçok değere sahip. Kahramanmaraş’a gelen insan kültür, turizmi, tarih turizmi, yayla turizmi, eko turizm değerleri, sanayi turizmi ve spor turizmi gibi birçok şey için geldiğini söyleyebiliriz. Bunun yanında Germenicia Antik Kenti ile ilgili yapılan çalışmalar neticesinde Kahramanmaraş turizm için çok önemli bir lokomotif olacak. Her yıl biraz daha mesafe alıyoruz. Germenicia’yla ilgili yapılan çalışmalarda kamulaştırma ve kazı çalışmalarına ara vermeden devam ediyoruz. Bu sabır isteyen bir çalışma ama hiç şüpheniz olmasın ki Germenicia’da Kahramanmaraş’ın tüm insanın beklentisi olan çalışmalar herkesin desteğiyle devam ediyor.

HABER: EMRE AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz