Türk kültürünün geçmişten günümüze süregelen ve evliliklerin temelini oluşturan görücü usulü günümüz yapısıyla modern bir hal aldı. Türk toplumunda ve Kahramanmaraş’ta da evliliklerin olmazsa olmazı görücü usulü 2000’li yıllarda azalırken son 2 yılda yapısını değiştirerek tekrar evlenmeyi düşünen gençlerin gözdesi haline geldi. Günümüzde teknolojinin de hayata girmesiyle değişiklik gösteren toplum yaşamında gençler aileleri tarafından kafelerde tanıştırılarak evleniyor. Öncesinde ailelerin gidip istediği ve ev ortamında gençlerin birbirlerini sadece bir kez görüp tanıştığı ve hemen nişanlandığı görücü usulü şimdi kendisini değiştirdi. Önceki uygulanan sistemin tam tersinde bir yapıya bürünen görücü usulü, gençlerin aileleri tarafından tanıştırılarak bir süre dışarıda görüşülüp ve anlaşıldığı takdirde de evlilik hazırlıklarına başlanıldığı bir yapı oluştu. Tüm bunlar beraberinde aşk evliliği mi? mantık evliliği mi? sorusuna akıllara getirirken bizde Manşet Gazetesi olarak sokağa indik ve vatandaşların evlilik hakkında görüşlerini aldık.

İşte vatandaşların görüşleri:

Demet Çınar

Günümüzde görücü usulü ile evlilik kalkmış durumda gençler kendileri anlaşarak evlenmeye karar veriyorlar ama bundan dolayı sonradan anlaşmazlıklar yaşanıyor. Günümüzde boşanmanın artmasında ki başlıca nedenlerden bir tanesi de aşk evliliğinden kaynaklanıyor çünkü flört aşamasında yaşanılabilecek her şey yaşanıyor evlilik aşamasına gelindiği zamanda yaşanılacak bir özellik kalmıyor. Ben görücü usulü evlilikten yanayım çünkü geçmiş zamanda gelin kayınvalide ile otururken ona katlanabiliyordu ama şimdilerde bakıldığı zaman bir arada oturulmuyor bayan sorun çıkarıyor erkekte ister istemez aile cephe alıyor görücü usulü evlilik olduğu zaman hem aile ile hem de eş ile anlaşılabiliyor.

Ali Özcan

Tanıyarak evlenmeden yanayım çünkü insan kendine eş diye seçtiği ya da seçeceği insanı iyi tanımalıdır. Ondan dolayıdır ki bir şeyleri paylaştığın sevdiğin insanla hayatını birleştirmek kadar hayatta önemli bir şey yoktur. Zaten aşk evliliği de büyük bir şanstır herkes aş evliliği yapamaz.

Güven Tutma

Görücü usulü evlilikten yanayım günümüzde insanlara güvenmek çok zor. En azından tanıdık ya da ailenin gözetiminde evlilik adımlarını atarsın.  Olaylar her zaman saygı çerçevesinde gelişir. Saygıyla zaman geçirirsin zamanla anlaşırsan da saygı beraberinde sevgiyi de getirir. Hem yüz göz olmadan hem mantıkla hem saygı çerçevesinde zamanla da severek mutlu bir evliliğe adım atarsın. Bu süre zarfında ailelerinde gönül rızası olur.

Ejder Dilber

Evlilikte ne istediğinize bağlı. Bence görücü usulü evlilikler daha uzun süreli devam edebiliyor ama yine de aşk evliliğinden yanayım ben. Görücü usulü evlilikte insanlar birbirlerini yavaş yavaş tanıyorlar. Yavaş yavaş tanıdıkları içinde tekrar tekrar âşık oluyorlar. Haliyle evlilik uzun sürüyor. Ama aşk evliliğinde uzun süreli ilişki olduğu için evliliğe doğru adım attıklarında ya da evlendiklerinde birbirlerini çok iyi tanıdıkları için her konuda ne düşündüklerini, ne bildiklerini bildikleri için artık tahammül edememezlik başlıyor. İşin içine saygı giriyorsa şayet bir problem olmaz ama işin içine saygı girmezse aşk evliliğinde de mantık evliliğinde hiçbir tat alamazsınız.

Sefa Fındık

Ben görücü usulü evliliği daha mantıklı buluyorum. Biriyle görüşüp sevmeye başlayınca uzun süreli ilişki haline geliyor ve böylelikle belli başlı şeyleri tüketmiş oluyorsun. Ama görücü usulü olduğunda o heyecan hep diri kalıyor. Daha uzun ömürlü oluyor.

Ferhat Yılmaz

Ben aşk evliliğinden yanayım. Çünkü insanlar birbirleriyle konuşarak anlaşıyorlar ve böylece geleceğe yönelik daha sağlam adımlar atabiliyorlar. Ancak mantık evliliğinde ise insanlar birbirlerini görmeden bir yola çıkmayı planlıyorlar. Ama bu ilerleyen yıllarda çiftlerin evliliklerinde sıkıntılara neden oluyor. Fakat aşk evliliğinde insanlar birbirlerine aşık oluyorlar. Böyle olunca da daha önceden konuşup anlaştıkları için evliliklerinin 20. Yılında bile bir sıkıntı yaşamıyorlar.

Ali Hekimoğlu

Bence aşk evliliği daha mantıklıdır. Çünkü insanların birbirlerini tanıması lazım. karakterleri birbirlerine uyuşacak mı onları bilmesi lazım. Bunlar aşk evliliğini tercih etmek için en önemli faktörlerdendir. Ama mantık olduğu zaman uyuşma ihtimali daha zayıf oluyor. Genellikle anlaşamıyorlar, fikirleri birbirleriyle uyuşmuyor.

Mücahit Gedemenli

Tabi ki de aşk evliliğidir. Evlilik sadece karı koca ilişkisi değildir. Kafanın uyuştuğu anlaşabildiğin bir insanla bir ömür harcamaktır. Yeri gelir anne, yeri gelir baba, yeri gelir arkadaşın olur. Dengelerin uyuşması için aşk evliliği daha mantıklı geliyor. Ama mantık evliliği olursa hayatta bir ömür ona katlanmak gerekiyormuş gibi bir zorunluluk sorumluluk hissi olacakmış gibi geliyor.

Hakan Gödeler

Ben evli biriyim ve aşk evliliği yaptım. Çünkü evlendiğim zaman aynı evi paylaşacağım kişiyle kafa yapılarımın uyuşmasını lazım. Mantık evliliği yapıldığı zaman bazen mantıksız olaylar yaşayabilirsin ama sevdiğim insanın her şeye katlanmam gerekir.

Halil İbrahim Karademir

Aşk evliliği tercihimdir. Neden derseniz, ilişki anlamında geçinmesi rahat olur. Konuşması rahat olur, gezmesi rahat olur. Görücü usulü olduğu zaman kayınbabanın yanına varınca hırsızlık durmuşçasına boynu bükük duracaksın özgüvenin olmayacak, baskı altında olacak. ama aşk evliliği olunca eşimde daima benim yanımda olacağı için bir sıkıntı yok.

Editör: Mahmut Beyaz