Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin önemli projeleri arasında yer alan ‘Kentsel Dönüşüm Projesi’nin ilk hamlesi gerçekleştirilerek, Yusuflar Mahallesi’ne ilk kazma vuruldu. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından Yusuflar Mahallesi'nde başlatılan kentsel döşünüm programında konuşan Başbakan Yardımcısı Kaynak, kentte ilki gerçekleştirilen kentsel dönüşüm ile tarihi bir ana şahitlik edildiğini söyledi. Tekke’de bulunan evlerin tekniğe uygun olmadığını ve binaların insan sağlığını tehlikeye soktuğunu ifade eden Başbakan Yardımcısı Kaynak, “Bir yapının, bir eserin temel atma merasimi yapılır ve o tarihi olur. Ama bugün burada bir yıkım için tören yapılması gerçekten çok önemli. Çünkü yöresel anlamda Tekke olarak bildiğimiz ama resmi anlamda Yusuflar Mahallesi olan bu bölge Kahramanmaraş’ımızın ortasındadır. Konum itibariyle çok müstesna bir yer. Tarihi kentin tam ortası olan burası maalesef sağlıksız yapılaşmanın da en önemli numunesiydi” dedi.

BURAYA NEDEN EL ATMIYORSUNUZ”

Tekke’de dönüşümünün yapılması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ında sıklıkla ikazda bulunduğunu ifade eden Başbakan Yardımcısı Kaynak, hayata geçirilen proje ile Cumhurbaşkanının direktifini yerine getirdiklerinin altını çizdi. Konuşmasına Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Tekke ile ilgili söylediği sözle devam eden Başbakan Yardımcısı Kaynak, “Cumhurbaşkanımız, başbakanken ve ben il başkanıyken defalarca Tekke’ye bakıp “Buraya neden el atmıyorsunuz” diye ikazda bulunmuştu. Şimdi ise bu dönüşümle cumhurbaşkanımızın direktifi de yerine gelmiş oluyor. Bütün bu imkânları kentsel dönüşüm programları ile yapabiliyoruz. Bunun iki açıdan önemi var. Birincisi insanlarımızın sağlıklı konutlara kavuşmasını sağlamak. Sağlıklı konut hem içinde oturan insanların hayatlarını sağlıklı bir şekilde idame ettirebilmesi demek hem de afetlere karşı sağlıklı olması demektir. AFAD’dan sorumlu bir bakan olarak şunu biliyorum; aslında afet veya deprem insanı öldürmüyor. İnsanı öldüren tekniğe uygun yapılmamış yapılardır. Yani deprem öldürmüyor, yapı öldürüyor. Bu ayrıca benim görev alanım itibariyle de çok önemli” diye konuştu.

TARİH ORTAYA ÇIKACAK

Büyükşehir Belediyesinin hayata geçirdiği bu proje ile Kahramanmaraş’ın en gözde semtlerinden olan Tekke’nin harabe görünümden kurtulacağını belirten Başbakan Yardımcısı Kaynak, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Gerçekten Kahramanmaraş kadim bir şehirdir. Ama aynı zamanda yeni şehirleşme esnasında kendi özgün mimarisini kaybetmiş bir şehir. Belediyelerimizin bu çalışmaları bu tarihleri ortaya çıkartacaktır. Şimdi biz Büyükşehir Belediye Başkanımızla, ilçe belediye başkanlarımızla bu büyük yükün altından kalkabilmek için Unesco dâhil birçok finansman modellerini ve destek modellerini birlikte takip edeceğiz. Bu semt Kahramanmaraş’ımızın en gözde semtidir. Zaten bu semtte yaşayanlarda Kahramanmaraş’ın en yiğit insanlarıdır. İnşallah bu bölgeyi hem depreme dayanıklı hem estetiğe uygun yapacağız. Büyükşehir Belediyemizin kendi içerisinde önemli ulaşım projelerine de şahitlik ediyoruz. Çok kısa sürede, çok hızlı yapılan yatırımlara şahitlik ediyoruz. İşte Trabzon Caddesi’nde önemli bir yayalaştırma ve tek yön çalışması yapılıyor. Yine Ulu Cami ile Kıbrıs Meydanı arasında yeni bir düzenleme var. Ama asıl bunları tamamlayacak olan taç Şeyh Adil’den eski tarihi Maraş’a yapılacak bir ad. Bunları hep beraber hızlıca gerçekleştiğini göreceğiz.”

KAHRAMANMARAŞ 2023 HEDEFİNE ULAŞIYOR

Hayata geçirdikleri projelerdeki hız ile Kahramanmaraş’ı 2023 hedeflerine ulaştıracaklarını dile getiren Başbakan Yardımcısı Kaynak, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığıyla burada Kahramanmaraş merkez ve ilçeleri için çevre ve şehircilik alanında yapılacak hususları tartışmak üzere bir program düzenleyeceğiz. Kahramanmaraş’ımızı tekrar tarihindeki o kilit döneme ait noktaya hep beraber taşıyacağız. Bu çalışma Kahramanmaraş’ta kentsel dönüşüm anlamında ilk olacak. Kahramanmaraş’ımızın Güneybatısında heyelan riskinden dolayı kentsel dönüşümün bir başka alanı kamulaştırılıp üzerine yapı izni verilmeden şehre kazandırılan önemli bir yerimiz var. İnşallah Kahramanmaraş’ımızı tüm mahalleleriyle bütün tarihiyle yeniden mücevher gibi yeniden ortaya çıkarmak en önemli işimiz olacaktır. Bu kentleşme ve konutlaşma çalışmasını Kahramanmaraş’ta dar gelirli insanlarımız için ilk başlatan Ali Sezal Ağabeyimdir. Bugün Doğukent’te 3 bin 500’ü aşkın insan belki 25-30 bin TL’ye mal olmuş 150 metrekare modern evlerde oturuyorlar. Belediyelerimiz bir yandan kentsel dönüşümleri yaparken bir yandan da dar gelirli aileler için konut projelerine devam ediyorlar. Allah’ın izniyle bu hızla 2023 hedeflerine Kahramanmaraş’ımızı da ulaştırmış olacağız. Kentimize dışarıdan gelenlerin ilk gördüğü artarak devam eden ulaşım sıkıntısıydı. Bu çalışmalar aslında ulaşıma da bir çare olacaktır” ifadelerini kullandı.

KAHRAMANMARAŞ İSMİNE LAYIK BİR HALE GETİRİLECEK’

Kentsel dönüşüm projesinin hayata geçirilmesine önderlik ederek projenin yapım aşamasına gelebilmesi için çok sayıda girişimlerde bulunan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Kahramanmaraş’ı daha yaşanılabilir bir hale getirmek için gayret ettikleri söyledi. Proje kapsamında vatandaşların daha sağlıklı binalara kavuşacağının altını çizen Başkan Erkoç, “Kahramanmaraş’ımızın daha yaşanılabilir bir şehir haline gelmesi için yoğun bir gayret içerisindeyiz. Kentimizi ismine layık bir yer haline getirmek için gecemizi gündüzümüze katarak yoğun bir gayret içerisindeyiz. Tabi Kahramanmaraş’ımızda tarihten bu yana gelen yoğun bir yapılaşma var ve artık bu binalar ömrünü tamamlamış ve vatandaşlarımızın sağlığı tehdit eder hale gelmiştir. Amacımız niyetimiz bu mahallelerimizde ki yaptığımız çalışmalarla inşallah vatandaşlarımızı daha sıhhatlı daha sağlıklı konutlara kavuşturmayı hedefliyoruz. Aynı zamanda da Yusuflar Mahallesi’nin en önemli özelliği de şehrin kalbinde olması ve başka Kapalı Çarşı, Ulu Cami olmak üzere kalenin bu alana hemen yakın olması, şehrin merkezinde ki bu sağlıksız yapılaşma şehircilik açısından da görüntüyü olumsuz etkiliyor. İnşallah başlattığımız yıkım çalışması ile vatandaşlarımızın da bizlere olan yardımı ile bu çalışmamızı tamamlayacağız” dedi.

RANT ELDE ETME AMACIMIZ YOK’

Projeden herhangi bir rant elde etme amaçlarının olmadığını söyleyen Başkan Erkoç, tek amaçlarının vatandaşlarının daha sağlıklı daha huzurlu evde oturmalarını istediğini dile getirdi. Başkan Erkoç, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Hayata geçecek olan projeden bizim herhangi bir kar elde etme rant elde etme amacımız yok. Vatandaşımızı daha sağlıklı, daha mutlu, daha sıcak yuvalara kavuştururken, şehrimizi de daha görsel daha güzel hale getirmeyi amaçlıyoruz. Projemizle birlikte inşallah hem şehrimiz, hem vatandaşlarımız hem de Türkiye’miz kazanacak. Biz burada belediye bütçemizden Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızdan, özellikle arsa tahsisi konusunda önemli derecede kaynak aktarıyoruz. Burada inşallah yapacağımız çalışmada bırakın belediye olarak bir kazanç elde etmeyi, belediye olarak buranın dönüşmesi için ekonomik destek vermekteyiz. Onun için vatandaşlarımıza da bu hususu belirtmek istiyorum. Burada herkesin hakkını değerini vererekten bu çalışmayı yapma gayreti içerisindeyiz. Uzun dönemden bu yana Tekke ile ilgili yoğun çalışıyoruz. Hem burada ki çalışmanın nasıl şekilde yürütüleceği konusunda burada ki değerlendirmeler ev ev, hane hane hassas bir şekilde çalışma yürütülerek, vatandaşlarımızın herhangi bir maliyete uğramaması için çok gayret gösterdik. Burada ki vatandaşlarımızı taşıyacağımız alanların oluşmasında yoğun çalışmalar yürüttük. Çok hassas bir şekilde çalışıyoruz. Vatandaşlarımızla birkaç aydan bu yana görüşmelerimiz devam ediyor.

DÜŞÜK KATLI TARİHİ MEKANLAR

Vatandaşlarımız ise projeye çok olumlu yaklaşmakta ve yaklaşık 39 özel hane ile anlaştık. Anlaşmalarımız önümüzdeki günlerde de devam edecektir. İnşallah ilk etapta 900 ayrı bağımsız birime ulaşarak görüşmelerimizi yapacağız. Bu görüşmelerden sonra da yıkım işini bitireceğiz ve yaptığımız kentsel tasarım projesini uygulayacağız. Burada amacımız yüksek yoğunluk ya da yüksek katları olan bir mahalle oluşturmak değil. Düşük katlı bölgeye uygun tarihi mekanlara uygun bir mahalle kültürü oluşturma gayreti içerisindeyiz. Sadece Tekke ile değil, Yörükselim, Mağaralı, Serintepe Mahallelerinde de imar planı ile ilgili çalışmamız devam ediyor. Oraları da inşallah yeni yapacağımız planın avantajları ile özel sektörle yapmayı düşünüyoruz. Hedefimiz yoğun bir şekilde eski mahalleleri, tarihi özelliği olmayan sit alanı olmayan mahalleleri inşallah dönüştüreceğiz. Büyükşehrin getirdiği avantaj ve hükümetimizin desteği ile inşallah şehrimizin her yerinde çalışmalarımız sürüyor.”

Haber: Kübra Dilbirliği

Editör: Mahmut Beyaz