Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından şehir merkezindeki trafik sorununa çözüm olarak uygulamaya koyulan parkomat sistemi şehir merkezinde birçok yerde uygulanıyor.

Usulsüz parklar nedeni ile sık sık tıkanan caddeler, parkomat uygulaması ile bu yoğunluktan bir nebze olsun kurtuluyor. Şehrin birçok yerinde aktif olarak kullanılan bu sistem hatalı parkları önlediği gibi yoğun trafikte hatalı parkları da engelliyor. Bunun yanında parkomat alanlarına park eden vatandaşlar parkomat görevlilerine ödedikleri park ücretinin karşılığında fiş almayı unutmamalıdır. Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarla bulunun Volkan Parkomat İşletmeciliği Müdürü Halil İbrahim Melemir, bu uygulama hakkında çeşitli bilgiler verdi.

‘İLK 10 DAKİKA ÜCRETSİZ’
Kahramanmaraş’ta uzun yıllardır parkomat işletmeciliği ile uğraşan Halil İbrahim Melemir, parkomat uygulaması hakkında bilgiler verdi. Melemir, ‘Biz bu yerleri belediyeden kiralıyoruz. Onlardan belli bölgeleri ihale usulü ile alıyoruz. Belli miktar da para karşılığı vatandaşların belirli bir süre arabasını park etmesini sağlıyoruz. Şu an 1 saatlik park ücreti 1 lira 50 kuruş. Bu da Kahramanmaraş için ideal bir rakam. Metropol dediğimiz büyük şehirlerde çok daha pahalı. Biz işletme olarak vatandaşın kısa süreliğine park edip çıkmasını sağlamak için ilk 10 dakikayı ücretsiz yaptık. Fakat buna rağmen bize itiraz eden vatandaşlarımız çok. Bir de şunu özellikle söylemek istiyorum; aracınızı 10 dakika bırakma, Türkiye’nin hiçbir yerinde yok. Diğer yerlerde aracınızı bıraktığınız andan itibaren parkomat sistemi çalışır. Ancak bizler vatandaşlarımızın kısa süreli işleri için 10 dakikayı ücretsiz yaptık, amacımız kısa süreli parklarda vatandaşlarımızın mağdur olmamasıdır” ifadelerini kullandı.

‘SÖZLÜ VE FİİLİ SALDIRIYA MARUZ KALIYORUZ’
Bu meslekte yaşadıkları sorunlara da değinen Melemir, birçok insanın para ödememek için itiraz ettiğini söyledi. Melemir,“Birçok yerde işletmemiz mevcut. Bu sistem ile şehre belli ölçüde istihdam sağlıyoruz. Buna rağmen birçok vatandaşımız cüzi bir miktar olan bu parayı verirken bize itiraz ediyor. Birçok çalışan arkadaşımız gün içerisinde sözle ya fiili saldırıya maruz kalıyor. Oysa bu uygulama devlet tarafından izin verilmiş resmi bir uygulama. Bu uygulamada yasa dışı hiçbir şey yok. Ben buradan Kahramanmaraşlı sürücülerimize sesleniyorum lütfen bize biraz daha anlayışlı davranın. Bizde herkes gibi ekmeğimizin peşindeyiz” şeklinde konuştu.

TRAFİK CEZASI DEĞİL, ŞİRKET ALACAĞIDIR
Bazı sürücülerin parkomat cezasını, trafik cezası ile karıştırdığını söyleyen Melemir, “Ödenmeyen parkomat paraları, trafik cezası değil, şirket alacağıdır ve icraya tabidir. Ödenmeyen parkomat paraları aracın plakasına borç olarak kaydediliyor. Eğer ödeme yapılmazsa plaka avukata bildiriliyor. Avukatta gerekli yollardan sürücünün adres bilgilerine ulaşıp, ihtar gönderiyor. İhtar sonrasında 7-10 gün içerisinde ödeme yapılmazsa İcra Dairesi yasal işlem başlatıyor. Sürücülerimizin parkomat borçlarını zamanında ödemeleri kendi menfaatleri icabıdır. Çünkü bu kesinlikle bir trafik cezası değil, şirket alacağıdır. Öte yandan şehit ve gazi yakını olduklarını iddia ederek, hazırladıkları sahte kartlarla böyle yüksek manevi şahsiyetlerin üzerinden geçinmek isteyen bazı şahısların da olduğunu söyleyen Melemir, “Maalesef bu tür insanlar zaman zaman para ödememek için sahte kartlar da düzenliyorlar. Bu tür uyanık geçinen insanların olması da son derece üzücü” diye konuştu.

ESNAFIN CİROSU YÜZDE 20 ARTTI
Özellikle işyerlerinin önüne park edilerek, sabahtan akşama kadar kalkmayan araçlar yüzünden işyerlerinin önünü kapandığını ve dolayısıyla gelen müşteri sayısında azalma olduğu bilinirken, parkomat sayesinde önü açılan esnafın aylık cirosunda yaklaşık yüzde 20 artış olduğu da vurgulandı. Öte yandan şehir içinde herhangi bir işi olmaksızın gezmek maksatlı boş dolaşan bazı sürücülerin de parkomat sistemi sayesinde azaldığı gözlenirken, vatandaşların toplu taşıma araçlarına yöneldiği de gözlerden kaçmadı.

Haber: Serkan Ardıç

Editör: Mahmut Beyaz