AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet İlker Çitil; Kahramanmaraş'ımızda 90 bin Suriyeli kardeşimiz ensar muhacir örneğinde olduğu gibi Kahramanmaraş'ımızca gerek devlet unsurlarımız gerek vatandaşlarımız gerekse de sivil toplum örgütlerimizce misafir edilmektedir” dedi.

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet İlker Çitil, HDP' nin verdiği önerge üzerinde aleyhte söz alarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bir konuşma yaptı. Çitil, Dulkadiroğlu ilçesine bağlı Sivricehöyük Mahallesi'ndeki 360 dönümlük hazine arazisine yapılan yaklaşık 25 bin kapasiteli yeni çadır kentle ilgili konuşma yaptı.

ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR’
Milletvekili Çitil, Suriyeli mülteciler için yapımına başlanan  ve Aşağı Sivricehöyük- Terolar Mevkiinde yapılan konteyner kentle ilgili olarak pek çok asılsız ve mesnetsiz iddialar ortaya atıldığını kaydetti. Tamamen iyi niyetlerle yapılması hedeflenen bu sığınma merkezi, ilimizde ve bölgemizde yeni bir fitne ve kargaşa sebebi olarak lanse edilmeye çalışılmaktadır diyen Çitil, “Buraya yapılacak konteyner kentte  5bin 8 konteyner mevcut ve bunlar 2 katlı olarak yapılmaktadır. Şu an yüzde 60 seviyesindedir. Hâlâ biz neyi konuşuyoruz bilmiyorum çünkü yüzde 60 seviyesinde ve kısa bir süre sonra hizmete açılacak, Suriyeli misafir kardeşlerimizin de hizmetine sunulacaktır. Yine 500 personel bulunmakta, 4 okul, halk eğitim merkezi, cami, hastane, 9 adet kuyu... Ki bu kuyular aynı şekilde o çevre köylere, mahallelere de hizmet verecektir. Geçici barınma merkezinin yapımıyla ilgili konu daha önce de Meclis gündemine birkaç kez gelmişti ve bu konuda özellikle bölge milletvekili arkadaşlarımız gerekli cevapları bu kürsüden yine dile getirmişlerdi. Bugün burada aynı konu üzerinde tekrar tekrar görüşmelerin yapılmasıyla, açıkçası, üzerinde büyük sorumlulukları olan biz milletvekillerinin ve yüce Meclisimizin esas görevinden uzaklaştırılarak suni gündemlerle oyalandığının göstergesidir. Yüce milletimizin ve tarihin huzurunda bu açıklamaları yapma ihtiyacı hissettiğimi dile getirmek isterim, bu konuda takdiri de kamuoyuna bırakıyorum. Söz konusu barıma merkezinin inşa edileceği yerle ilgili iddialara gelecek olursak, yer hususunda çalışmalar tamamen coğrafik ve mevcut şartların uygun olmasından kaynaklanmaktadır. Gerek valimiz, gerekse komisyonumuz, gerekse dönem milletvekillerimizden de görüş alınmış ve valiliğimizce bu konuda çalışmalar başlatılmıştır.  Ayrıca, bu bahsi geçen arazi iddia edildiği gibi birinci sınıf tarım arazisi değil 6'ncı sınıf vasıfsız, zayıf tarım arazisi ve taşlık bir mevki olarak resmî kayıtlara geçmiştir. Tarım Komisyonumuzca da bu şekilde bir rapor oluşturulmuştur. Ayrıca, ilgili arazi için ÇED raporunun gerekli olmadığı raporu da verilmiştir ki bu Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın ÇED Yönetmeliği'nin Ek 1 ve Ek 2'sine göre ÇED raporundan da muaf olduğu açıkça ortaya konmuştur.”

‘KAHRAMANMARAŞ SIĞINMACILARA SONUNA KADAR SAHİP ÇIKIYOR’
Şu anda Kahramanmaraş'ımızda 18 bin 500'ü çadır kentte olmak üzere yaklaşık 90 bin Suriyeli kardeşimiz ensar muhacir örneğinde olduğu gibi Kahramanmaraş'ımızca gerek devlet unsurlarımız gerek vatandaşlarımız gerekse de sivil toplum örgütlerimizce misafir ediliyor diyen Çitil, “Aynı şekilde, iddialardan biri 82 yaşındaki vatandaşımız Mor Ali Kabayel'in de farklı şekilde öldüğü şeklindeydi. Fakat yaptığımız araştırmalar sonucunda onun o şekilde değil -iddianın- kanser hastalığından dolayı normal bir vefat olayı olduğunu da ben buradan ifade etmek istiyorum.

Şu anda Kahramanmaraş'ta bu noktada yaşayan Alevi vatandaşlarımızın asimile edilmesi gibi bir iddia da tamamen gerçek dışıdır ve geçmişte yaşanan üzücü olayların çok farklı çıkarmalarla bugün gündeme getirilmesi ve bizim bölgemizde  gündeme getirilmesi, gerek ilimizde gerekse ülkemizde yaşayan Alevi vatandaşlarımıza yönelik bir tehdit varmış gibi ifadelerin kullanılmasını da ayrıca şiddetle kınıyor ve gerçeği yansıtmadığını buradan tekrar ifade etmek ediyorum. Öte yandan, ülkemizdeki sığınmacı merkezlerine bakıldığı zaman, bunun sadece uygun coğrafik bölgelerde kurulduğu, nüfusun Türk, Kürt, Alevi, Sünni ve benzeri kökenine bakılmadığı da çok önemli bir detaydır. 26'ya yakın kamp merkezi varken, bizim Kahramanmaraş'ımızda. Ki bu alanda fırtınaların koparılmasını ve suni gündem oluşturulmasını da ayrıca kınıyorum. Tahrik etmeye yönelik iddialar tehlikelidir. Sağduyulu Kahramanmaraş halkı da, hemşerilerim de buna kesinlikle fırsat vermeyecektir. Türkiye'mizin her bölgesinde çaresizlere, sığınmacılara, yardıma muhtaç olanlara kucak açan halkımız Kahramanmaraş'a da gelecek olan bu sığınmacılara sonuna kadar sahip çıkıyor ve çıkmaya da devam edecektir. Unutulmasın ki bu milletin inancı, örf ve âdetleri, kültürü ve tarihi bize bu teminatı vermektedir. Yani vatandaşımız bu iddia sahiplerine kısaca, yine "Buradan size ekmek çıkmaz, bizleri tahrik edemezsiniz." şeklinde cevap vermektedir ve "Başka bir kapıya!" demektedir. Bu şekilde, misafirlerimizle kucaklaşmaya da devam edeceğimizi ben buradan ifade etmek istiyorum. Ayrıca, bu, şu anki Kahramanmaraş merkezimizde sanayi alanında konuşlanmış olan çadır kent merkezi de yaklaşık dört yıl önce, 3 Eylül 2012 tarihinde kurulmuştur. Oradaki bizim sanayi esnafımızın, sanayi kooperatif elemanlarımızın şahsi özel mülküdür ve yatırım yapmaları gerekirken dört yıl boyunca da kucaklarını açtılar ve dört yıl bu şekilde, gerek maddi gerek manevi, her türlü yardımı da esirgemediler. Ben onlara da ayrıca teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

HABER MERKEZİ

Editör: Mahmut Beyaz