Balık bakımından bereketli göl, gölet, akarsu ve barajlara sahip olan Kahramanmaraş’ta sportif olta balıkçılığı da oldukça yaygın. Dernekleşme uğraşında olan balıkçıların durumunu Vahdet Seyhan, gazetemize değerlendirdi.

Kahramanmaraş’ta sportif olta balıkçılık adı altında bir sosyal platform sitesi bulunan ve kısa bir süre sonra Sportif Olta Balıkçılığı Derneği’ni kurma planları olan Vahdet Seyhan, Kahramanmaraş’ta ki balık avcılığıyla ilgili bilinmesi gerekenleri Manşet Gazetesi haber ekibine anlattı. Seyhan, “ Biz çok kısa sürede sportif olta balıkçılığı adı altında bir dernek kuracağız. Akabinde de federasyona katılacağız. Amacımız Kahramanmaraş’ta olta balıkçılığını tanıtmak ve bu göletlerimizde ki eksiklikleri resmi kurumlara duyurmaktır” dedi.

‘KAHRAMANMARAŞ ALABALIK AÇISINDAN ZENGİN’
Kahramanmaraş’ın alabalık açısından zengin bir konumda olduğunu söyleyen Seyhan, balık avlanma için şehir dışından gelenlerin olduğunu belirtti. Seyhan, “Kahramanmaraş’ta 36 tane göl ve gölet var. Coğrafi açıdan çok güzel bir yere sahip. Doğa sporları, kara avcılığı, olta balıkçılığı, yamaç paraşütü, gibi birçok aktivitelerin yapılabileceği bir yer. Ancak Kahramanmaraş’ın tanıtımı Türkiye’de çok geri kalmış durumda. Biz çok kısa sürede sportif olta balıkçılığı adı altında bir dernek kuracağız. Akabinde de federasyona katılacağız. Amacımız Kahramanmaraş’ta olta balıkçılığını tanıtmak ve bu göletlerimizde ki bu eksikliklerimizi resmi kurumlara duyurmaktır. Bizim göletlerimizde balık türü olarak sazangiller var. Son 20-25 yılda havuzlarda yetiştirilmekte olan gökkuşağı sazangilleri denilen bir alabalık türü var. Zamanla bu balıklar akarsularımıza göllerimize yayılmış ve çoğalmış. Haliyle şu an alabalık zenginliğinden dolayı Kahramanmaraş çok tercih ediliyor. Şehir dışlarından özellikle Gaziantep ve Kayseri gibi şehirlerden gelip balık avlıyorlar. Fakat denetimler anlamında bir sıkıntı var. Bir kilometrenin altındaki göletlerde akaryakıtla çalışan botla balık avlanması yasaktır. Bir kilometrenin üstündeki yerlerde ise 7 buçuk metreyi geçmemek kaydıyla bot ve kayıkla avcılık yapılabilir. Bir de içme suyu havzalarda suyun çekildiği pompalarla 300 metre alanda balık avlanması yasaktır. Kahramanmaraş’ta 1 Nisan ve 1 Temmuz arasında sazangiller avcılığı yasaktır” şeklinde konuştu.

‘KLAVUZLU BARAJINDA AĞ ATIMI ÇOK FAZLA’
Özellikle yasak olmasına rağmen Klavuzlu Barajı’nda ağ atımının çok fazla olduğunu söyleyen Seyhan, sosyal platformda fotoğraflayıp ihbar ettiklerini ancak ilgilenenin olmadığını belirtti. Seyhan, “Özellikle Klavuzlu Barajında ağ atımı çok fazla. Bu durumu sosyal platformda ki üyelerimiz fotoğraflıyor, ihbar ediyor ama ilgilenen maalesef olmuyor. İç sularımızda yani Fırnız da endemik tür olan kırmızı benekli dediğimiz bir alabalık türü vardır. Avlanması 365 gün yasaktır. Ancak göre 2016 yılında sadece olta balıkçılığına açılacağının duyumunu aldık. Bazı balık türlerinin avlanması yasak çünkü azalmaya yüz tutmuş balık türleri var” dedi. 

‘SAZANGİLLER 15 MART-15 HAZİRANDA AVLANMASI YASAK’ 
Sazangiller, Türkiye çapında 15 Mart-15 Haziranda avlanılmasının yasak olduğunu belirten Seyhan, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Sazangiller, Türkiye çapında soğuk denize yüksek olan yerlerde 15 Mart-15 Haziran olarak yasaklanır. Ilıman olan yerlerde ise 1 Nisan-1 Temmuz arası yasaktır. Doğal alabalık türlerinde ise Tüm Türkiye çapında 1 Ekim-1 Mart arası yasaktır. Çünkü bu balık türlerinin yumurtlama dönemleri vardır. Ayrıca bir de yönetmelikle belirlenmiş 365 gün ava yasak olan bölgeler vardır. Misina ile örülmüş ağlar yasaktı. Yeni yasaya göre de iple avlanması yasaktı. Oltacılıkta at çek sistemi vardır.2 tip balık avcısı vardır. Birincisi amatör balık avcısı ikincisi de sportiftir. Sportif balık avcısı tuttuğu balığı ölçer kayıt altına alır ve tekrar atar. Amatör balık avcısı ise istediği sayı anlamında tutan diğerlerini tekrar bırakan kişidir.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz