İlimiz Kahramanmaraş’ta 13 Haziran 2018’de 40 dakika süren sağanak yağış sırasında Onikişubat İlçesi, Akçakoyunlu Mahallesi'nde bir apartmanın bodrum katındaki evi sel suları basmış, bu sırada evden çıkamayan Fatma Uşak ve çocukları Mevlüt ve Ali Osman Uşak boğularak hayatını kaybetmişti. Geçtiğimiz hafta ise İstanbul'da aralıklarla etkili olan sağanak yağış nedeniyle kentin birçok noktasında sel ve su baskını yaşanmış, bir kişide boğulmuştu.  Son yıllarda gerek Kahramanmaraş’ta, gerekse farklı şehirlerde yaşanan sel ve su baskınları konusunda Kahramanmaraş İnşaat Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Ökkeş Buğra Dalkıran, yetkililere çağrıda bulundu.

PROJELENDİRME AŞAMASI ÇOK ÖNEMLİ

 ‘Ülkemizde sel–taşkın ve diğer doğal afetler can, mal ve ekonomik açıdan kayıplara neden olmaktadır’ diyen Dalkıran, “Burada dikkat edilmesi gereken husus kentleşmenin altyapılar tamamlanmadan gerçekleşmesi birincil sorundur, ikincil sorun ise kentlerin imar planlamalarında öngörülen sel - taşkın risk haritalarının zaman içerisinde yerel idarelerce dikkate alınmadan imarlaşmanın önünün açılmasıdır. İklimsel değişimler, su kaynaklarının azalması, küresel ısınmanın oluşumu suyun insan hayatından giderek uzaklaştığını göstermekte ancak, on binlerce yılda oluşmuş dere yataklarının kurumuş olsa da hatta zaman içerisinde topoğrafik yapıları değiştirilmiş bile olsa ileriki günlerde doğanın yine aynı yataklardan tahliyesini sağlayacağını unutmamalıyız. Bu noktada, Mühendislik biliminde bu tür afetlerin meydana gelme sıklıklarının projelendirme aşamasında hesaplanması öncelikli görevimizdir. Burada esas olan ülkemizdeki geçmiş hidrolojik kayıtlar bizleri gelecekte de oluşabilecek özellikle sel ve taşkın afetlerinin planlanmasına imkân sağlamaktadır. Bilimin öncülüğünde yapılan tüm çalışmalar hep başarıyla sınav verecektir.”

ÇALIŞTAY RAPORLARININ KENTİN PLANLAMALARINDA DİKKATE ALINACAĞINI UMUYORUZ

Kahramanmaraş’ın sel felaketi açısından büyük risk taşıdığının altını çizen Dalkıran, “Kahramanmaraş ilimiz topoğrafik yapısı dolayısıyla bu tür sel felaketleri açısından büyük risklere sahiptir, 13 Haziran 2018 tarihinde yaşadığımız kısa süreli sağanak sonrasında oluşan yıkıcı sel felaketinin üzerinden iki yıl geçti. Ne yazık ki 3 vatandaşımızı kaybettik, ciddi manada maddi kayıplarımız oluştu. Hacı Ali Özal Bulvarı, Şekerdere ve dere pazarı mevkiinde altyapı ile ilgili herhangi bir iyileştirme henüz yapılmadı. Bu tür bir sağanak yağış tekrarı bizleri yine can ve mal kayıplarıyla yüzleştirecek ancak oluşan sorun yine oluştuğu yerde kalacaktır. Memleketimizin gelecekte bu tür bir felaketle karşılaşmaması için İlimizde 2020 yılı başlarında AFAD bünyesinde gerçekleştirilen tüm ilgili kamu birimleri Mühendis ve Mimarlar Odaları katılımıyla gerçekleştirilmiş çalıştayı mevcut olup ileriki yıllarda çalıştay raporlarının kentin planlamalarında dikkate alınacağını umuyoruz.  Bir kez daha hayatını kaybedenlere Yüce rabbimizden rahmet diliyorum, dileriz ki ülkemiz ve ilimiz bir kez daha böyle bir felaketle karşılaşmaz” ifadelerini kullandı.

Editör: Mahmut Beyaz