Virüsün Türkiye’de görüldüğü günden beri hükümet her türlü tedbiri alırken geçtiğimiz aylarda verilen mücadeleye bir yenisi daha eklenmiş bilişim ve teknolojinin sunduğu imkanlardan yararlanılarak Sağlık Bakanlığınca, vatandaşların bölgelerindeki risk durumlarına bakabileceği ve kendi sağlıklarını takip edebileceği "Hayat Eve Sığar" mobil uygulaması hayata geçirilmişti. Tüm Türkiye’deki koronavirüs riski taşıyan bölgeleri kırmızı renk ile gösteren uygulama Kahramanmaraş kent merkezindeki riskli bölgeleri de belli etti. Manşet Gazetesi olarak uygulamanın kentteki koronavirüs riski taşıyan bölgeleri gösterdiği verileri geçtiğimiz ay Kahramanmaraş’ta Riskli Bölgeler Belli Oldu’ başlığı ile başlığı ile paylaştığımızda 7 noktanın yüksek risk taşıdığını görmüştük. Bu haberimizde de uygulamanın güncel verilerini sizlerle paylaşıyoruz. Güncel veride Kent Merkezi'nin birçok noktasında virüs riskinin olduğu görülürken 11 bölgede riskin çok yüksek olduğu gözlemlendi.

İŞTE EN RİSKLİ 11 BÖLGE!

Kahramanmaraş şehir merkezinde riskli bölgeler şu şekilde;

12 Şubat Mahallesi 1005 ve 14002 sokak arası, Karacaoğlan Mahallesi 39002 ile 39027 sokak arası, Sümbüllü Mahallesi 39021-61007 sokak arası, Yunus Emre Mahallesi 76013-76023 sokak arası, Dumlupınar Mahallesi 19026 -19014 sokak arası, Ertuğrul Gazi Mahallesi ile Mükremin Halil Caddesi arası, Serintepe Mahallesi Mağralı Ökkeş Caddesi bölgesi, Mağralı Mahallesi 48023 ile 43005 sokakları arası, Şeyh Adil Mahallesi Aziziye Caddesi ile 18064 sokak arası, Ballıca Mahallesi 7013 sokak ile 1005 sokak arası, Karaziyaret Mahallesi Mahalle Muhtarlığı çevresi”

UYGULAMAYLA MASKE KODU ALINABİLECEK

Sağlık Bakanlığınca hazırlanan "Hayat Eve Sığar" mobil uygulamasına gelen yeni güncellemeyle birlikte uygulamanın içinde bulunan "Sağlık Durumu" sekmesinden vatandaşların ücretsiz maske kodu alabilmesine imkân tanındı.

"HAYAT EVE SIĞAR" MOBİL UYGULAMASI NEDİR?

Sağlık Bakanlığınca hizmete sunulan, mobil marketlerden ücretsiz indirilebilen uygulamayla vatandaşlar, harita üzerinde yaşadığı bölgenin Covid-19 açısından risk durumunu görebilecek. Pandemi döneminde bilişim ve teknolojinin sunduğu imkanlardan en üst düzeyde faydalanan ve tüm süreci sağlık bilişim sistemleri üzerinden kontrol ve takip eden Bakanlığın "Hayat Eve Sığar" mobil uygulamasıyla vatandaşlar, hem kendi sağlığını takip edebilecek hem de çevresindeki risk durumunu anlık görebilecek. "Korona'dan korun riskleri en aza indir." sloganından hareketle peş peşe hayata geçirilen uygulamalar arasında bulunan ve vatandaşları koronavirüse karşı korumak, bilgilendirmek, yönlendirmek ve riskleri azaltmak için geliştirilen uygulama, hızla kullanılmaya başlandı. Uygulamayı mobil marketlerden ücretsiz indirebilecek vatandaşlar, sağlık durumlarında değişim gördüklerinde, bunu uygulamada her gün doldurabildikleri sağlık testiyle bildirebilecek. Yüklenen bilgilerin doktora yönlendirilmesi sağlanıyor.

HASTANE, ECZANE, MARKET GİBİ YERLER DE GÖSTERİLİYOR

Uygulamadaki harita üzerinde, risk yoğunluğunun yanı sıra hastane, eczane, market, durak gibi acil ihtiyaçlarda bilinmesi gereken yerler de gösteriliyor. Vatandaşlar, onayları doğrultusunda ailelerini ya da yakınlarını listelerine ekleyebiliyor. Bu şekilde sevdikleri kişilerin de riskli bölgelerden uzak durmalarını sağlayabiliyor. Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu da uygulama üzerinden incelenebiliyor.

"Hayat Eve Sığar" uygulamasının indirilebileceği yerler şöyle:
 

Appstore: https://apps.apple.com/tr/app/hayat-eve-s%c4%b1%c4%9far/id1505756398?l=tr

Google Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=tr.gov.saglik.hayatevesigar&gl=TR
 

(Haber: Abdulsamet İspir)

Editör: Mahmut Beyaz