Kahramanmaraş’ta Suzan ve Abdulhakim Bilgili Halk Eğitimi Merkezinin hocaları ve öğrencileri tarafından hazırlanan “çivi ile telin aşkı”isimli filoğrafi sergisi, Kahramanmaraş Piazza Alışveriş Merkezi’nde sanatseverlerin beğenisine sunuldu. ‘Çivi ve telin aşkı’ isimli sergide yer alan eşsiz eserler ziyaretçilerden yoğun ilgi gördü.

TEL İLE ÇİVİNİN AŞKI”

Bu sanatı daha çok kişiye göstermek ve tanıtmak için bu sergiyi açtıklarını söyleyen Suzan ve Abdulhakim Bilgili Halk Eğitimi Merkezi’nde görevli el sanatları öğretmeni Hakan Alkan, yaptığı çalışmalar hakkında şunları dile getirdi: “Çok emek verdik ve bu çalışmaların devamı gelecek. Halk eğitim merkezinde 4’üncü sergimizi yaptık, piazza’da ilk sergimizi sanatseverlerle buluşturduk. Kahramanmaraş’ta filoğrafi sanatı pek tanınmıyor ve tanıtmak amacıyla elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Bu işe yeni başlayan öğrencilerimiz var. Onlarla birlikte büyük gayretler veriyoruz. İki yıldır bu işe gönül veren öğrencilerimizin çabası ve gayreti çok fazla. Filoğrafi sanatı hemen olacak bir şey değil öncelikte çok sabır istiyor. Burada açılan sergimiz 4 aydır çalışmanın ürünüdür. Bu sergi çalışması bizler için çok zorlu bir süreç olsa da bunun üstünden başarıyla geldik ve sanatseverlerle sergimizi buluşturduk. Bu eserlerin tekniğinin unutulmuş olmasının nedeni yapımının çok zor ve zahmetli olması. Bizler elimizden geldiğince bu işi burada tanıtmaya gayret gösteriyoruz. Kurslarımız devam ettiği sürede sergimizin devamı gelecek. Bundan sonraki süreçlerde sergimizin devamı gelecek ve Filoğrafi sanatıyla Kahramanmaraş halkını buluşturmaya devam edeceğiz.”

FİLOĞRAFİ MUHTEŞEM BİR SANAT”

Kurs öğrencilerinden Nezihe Mine Dinçer ise: İki yıldır Filoğrafi çalışması yapıyorum. İlk defa internette gördüm ve o günden sonra âşık oldum Filoğrafi sanatına. Tellerin ve çivilerin dansı beni inanılmaz etkiledi. Bu işi yapmalıyım diye karar aldım ve iki yıldır Filoğrafi çalışması yapıyorum. Hocalarımızın ve arkadaşlarımızın desteğiyle buralara kadar geldik. Her tablomuzda el emeği göz nuru var. Çok büyük emekler var, ince ince işliyoruz her şeyi. Bu çalışmaların tanıtımı çok önemli. Unutulmaya yüz tutan bir sanat olsa da daha fazla kitleye ulaşmak için elimizden geleni yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz. Bizler bu sergide en güzel şeyi, “Ben olmayı değil biz olmayı öğrendik” dedi.

FİLOGRAFİ SANATI NEDİR?
Filografi ahşap bir zemin üzerine çakılmış çiviler arasından teller geçirilerek belli örgü teknikleri kullanılarak çeşitli desenler meydan getirilmesi sanatıdır. Bu sanat Orta Doğu'da doğmuş batıya ve uzak doğuya yayılmıştır. Ülkemizde pek tanımayan bu sanat, zorluğu, sabır gerektirmesi nedeni ile az uygulanmakta olup bütün dünyada unutulmak üzeredir. 
Filografi’de, belli örgü teknikleri kullanılarak hat yazıları, simetrik desenler, amblemler, çiçekler ve çizgi film karakterleri panolar haline getirilebilmektedir.

Haber: Fazilet Çomruk

 

Editör: Mahmut Beyaz