Geçtiğimiz günlerde Cumhuriyet Halk Partisi Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç’un Afşin-Elbistan Termik Santrali’nin özelleştirilen kısmında işletmeciye baca filtresi yapması için kanunen verilen sürenin artırıldığına yönelik açıklamaları üzerine AK Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri harekete geçerek konuya TBMM’de açıklık getirdi. AK Parti Kahramanmaraş Milletvekillerinin 6446 sayılı yasanın geçici 8. Maddesinin daha açık şekilde düzenlenmesine ve tereddüte yer kalmamasına yönelik verdiği önerge, TBMM’de kabul edildi. Konuyla ilgili AK Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri İletişim Ofisi’nden yapılan açıklamada, “17 Temmuz 2019 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 104. Birleşimi 102 sıra sayılı kanunun görüşmelerinde özellikle 32. Madde üzerinde Kahramanmaraş kamuoyunda Afşin -Elbistan Termik Santrali’nin özelleştirilen kısmının işletmecisine baca filtresi yapılması ile ilgili sürenin üç yıl daha uzatıldığına dair bazı tereddütler konuşulması üzerine, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri olarak bu tereddüdün giderilmesine yönelik bir dizi çalışma yapılmıştır. Bunları kamuoyuna paylaşıyoruz.

“YANLIŞ ANLAMALARA MEYDAN VERMEYECEK ŞEKİLDE...”

Afşin -Elbistan termik santralinin özelleştirilen kısmında işletmeciye baca filtresi yapması için kanunen verilen süre 6446 sayılı yasanın geçici 8. Maddesinde düzenlenmiş ve bu süre 31.12.2019 olarak tereddüte yer verilmeyecek şekilde belirlenmiştir. 17.07.2019 sayılı birleşimde görüşülen 32. Madde de üç yıllık süre getiren iş ve işlemlerin içinde Afşin -Elbistan termik santralinin olmadığı, kapsamında yenilenebilir enerji tesisleriyle yeni kurulacak ve yerli kömürle çalışacak tesislerin sayılmış olmasına rağmen bu konudaki yanlış anlamalara meydan vermeyecek şekilde maddenin yeniden ihdas edilmesi için Kahramanmaraş Milletvekillerimizce maddenin değiştirilmesine dair önerge verilmiş ve bu talebimiz hem AK Parti Grubunuz hem de, Bakanlığımızca uygun görülmüştür ve TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek madde değişiklik teklifimizle birlikte kanunlaşmıştı. Bununla ilgili önergemizi ve konuya ilişkin Grup Başkan Vekilimizin konuşmasını kamuoyumuzla paylaşıyor. Kahraman şehrimizin bütün evlatlarının haklarını savunmak ve onların huzurunu temin etmenin başlıca görevimiz olduğunun bilinmesini isteriz. Bu vesileyle başta Grup Başkan Vekilimiz Mehmet Muş, Genel Başkan Yardımcımız Mahir Ünal, Milletvekillerimiz Celalettin Güvenç, İmran Kılıç, Mehmet Cihat Sezal, Habibe Öçal ve Ahmet Özdemir’e teşekkür ederiz. Kahraman hemşerilerimize ve aziz milletimize arz olunur” denildi.

UZATMA SÜRESİ VERİLMEMİŞTİR, VERİLMEYECEKTİR””

Konuyla ilgili AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş TBMM’de yaptığı konuşmada, “Termik santrallerle ilgili filtreme ile alakalı süre 31 Aralık 2019 tarihinde dolacak. Bu tarihe kadar bu santraller filtrelerini ilgili kanun hükümlerinde belirlenen standartlara uygun şekilde yapmak zorundalar. Sayın hatibin az önce ifade ettiği kanunun bununla bir ilişkisi yoktur, kendisine bunu izah ettim, anlattım, teknik bilgi verdik fakat bir türlü bu noktada kendi görüşünden geri adım atmıyor. Eğer ki, Yargıtay var, Danıştay var, Anayasa Mahkemesi var, onların üyeleri var. Bu yapılan düzenleme kendisinin iddia ettiği gibi 31 Aralık 2019’da süresi dolacak olan bu filtreleme ile alakalı bu zamanı uzatıyorsa biz hemen ilk anda bunlarla alakalı kanun teklifi vermeye hazırız. Ama böyle bir görüş getirsin bize, AK Parti grubu olarak gerekli düzenlemeyi yaparız. Elbistan’daki, Afşin’deki hemşerilerimizinde içi rahat olsun. O şirketlere tanıdığımız süre bu yıl sonu itibariyle bitiyor, o süre zarfında buradaki standatlara uygun şekilde filtreleme yapılacaktır. Uzatma süresi verilmemiştir, verilmeyecektir. Ali bey aksini iddia ediyorsa bununla alakalı, üç büyük mahkemeden bir görüş alsın getirsin, göstersin, kamuoyuyla paylaşsın, siz haklısınız diyeceğim” ifadelerini kullandı.

(Haber Merkezi)

Editör: Mahmut Beyaz