Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile, yatırımlarda devlet yardımları hakkında değişiklikler yapıldı. Çok sayıda il ve ilçe teşvik kapsamında yatırımlarda devlet desteğinden yararlanabilme imkânına sahip olurken, Kahramanmaraş ve ilçelerinin kapsam dışında tutulması Kahramanmaraşlıları hayal kırıklığına uğrattı.

“YATIRIMLARI ENGELLEYECEK, GÖÇÜ TETİKLEYECEK!”

‘Kahramanmaraş’a üvey evlat muamelesi’ yapıldığını belirten CHP’li Ali Öztunç, konuyu Ankara’da Meclis gündemine taşıyarak, “Kahramanmaraş’a yapılacak yatırımları engelleyecek ve göçü tetikleyecek olan bu kararın kabul edilmesi mümkün değildir. Alınan bu kararın tekrar gözden geçirilmesi ve Kahramanmaraş’ın neden teşvik kapsamına alınmadığı açıklanmalıdır.” Dedi.

Öztunç’un, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle Meclis Başkanlığı’na verdiği soru önergesi ve kamuoyu adına cevap beklediği sorular şu şekilde: “İlçe bazlı teşviklerle ilgili olarak, Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar’da değişiklik yapılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararı geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete ’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu çerçevede 53 ilden pek çok ilçe, ilçe bazlı teşvik kapsamına alınırken, Kahramanmaraş’ın ve ilçelerinin, teşvik kapsamı dışında tutulması Kahramanmaraş halkını hayal kırıklığına uğratmıştır. Kahramanmaraş’a yapılacak yatırımları engelleyecek ve göçü tetikleyecek olan bu kararın kabul edilmesi mümkün değildir. Alınan bu kararın tekrar gözden geçirilmesi ve Kahramanmaraş’ın neden teşvik kapsamına alınmadığı açıklanmalıdır.

Buna istinaden;

  1. Kahramanmaraş’ın teşvik kapsamına alınan 53 il arasında yer almamasının sebepleri nelerdir?
  2. İlçe bazlı teşvik verilen iller, hangi kriterler göz önüne alınarak belirlenmiştir?
  3. Teşvik verilen yerlerden daha iyi sosyo ekonomik koşullara sahip birçok ilçesi olan Kahramanmaraş’ın, teşvik kapsamı dışında tutulmasının, bölgeye gelecek yatırımların durması, kalkınmanın gerilemesi, işsizlik ve göçü arttırması gibi sonuçlar doğuracağını düşünmüyor musunuz?
  4. Söz konusu uygulamanın iller arasında adaletsizliğe yol açacağı aşikârdır. Bu haksız uygulamanın düzeltilmesi için bir çalışmanız olacak mı?


 

Editör: Mahmut Beyaz