İl genelini saran kış hazırlıkları arasın da yer alan tekstil ürünlerinde yaz giyiminden kış sezonuna dönüşümün büyük bir bölümü tamamlandı ve ürünler raflarda ki yerini günler öncesinden aldı. Bu ve kış sezonuna yönelik çeşitli birçok konu da mağaza ve butik işletmecilerinin düşünceleri ise şu şekilde;

Şahin Bülbül

Bülbül mağazası sahibiyim, 50 yıldır bu işle uğraşıyoruz tekstil işinde Kahramanmaraş’ta bir numarayız. Sezonumuzu Allah izin verirse diğer ayın 15’i gibi açmayı düşünüyoruz. Ürünler daha yeni yeni üretilmeye başladı biz de elimizde kalan yazlık sezon ürünlerini bitirmeye çalışıyoruz. Bu yüzden kışlık ürünleri de açmak istemiyoruz. Eğer kışlığı koyarsak yazlık elimizde kalacak. Yazlık ürünlerinde depoya çıkmasını istemiyoruz. Yaz sezonu bitimi olduğu için indirimli satıyoruz bu yüzden tüketici de yazlığa ilgi gösteriyor. Şuan fırsat alıcısı var diyebilirim. 2 aydan beri piyasa açıldı daha da iyi olacak diye düşünüyorum. Çevre esnaflar da şikayetçi olanlar olsa da eskiye göre işlerin biraz daha iyi olduğunu söyleyebilirim. Her şeyin daha da iyiye gideceğini düşünüyorum.

ALİ HEKİMOĞLU

Hekimoğlu giyim olarak kış sezonuna artık girmiş durumdayız. Artık bundan sonra yavaş yavaş canlanacaktır bir geçiş dönemindeyiz. Tekstil sektöründe her sene olduğu gibi bu senede fiyatlar biraz artacak. Bu artış geçiş dönemine özel bir durum olmamakla birlikte, bizden ziyade üreticiyle alakalı bir durum bizlerin Pazar kar payı belirlidir ve değişmez. Ve bu durum bizleri de etkiliyor fiyat yükseldikçe talep düşüyor. Bir kapalı çarşı esnafı olarak işlerin normal seyrinde olduğunu ve ilerleyen dönemde çok bir artış beklemediğimi söyleyebilirim. Beklediğimiz alışveriş canlılığını yakalayamıyoruz. Bunun bir ok sebebi var işsizlik ve yüksek maliyetler gibi.

LATİF DALYAN

30 yıldır bu işle uğraşıyorum. 7 yılı aşan bir süredir de bu işletmeyi işletiyorum. Piyasa eskiye göre biraz da canlı kış ürünleri olarak ama bu da demek değildir ki kış geliyor her şey yoluna oturacak. 15-20 gün sonra tam olarak kış sezonu açılır. İşler de güzelleşir umarım. Ama her şeyden önce devletimiz, devletimiz üst düzey olsun bizler hiç önemli değiliz. Devletsiz insanlar hiçbir şeye yaramaz. Devletimize sıkı sıkı sarılacağız ki; her şey yoluna girsin. Devletimizin durumunu biliyorsunuz her bir yandan sıkıntı var. Terörle uğraşıyoruz, dış güçlerle uğraşıyoruz ve ister istemez sıkıntılarımız olacak. Ama biz Türk millet olarak kenetleneceğiz ve bu tür sıkıntıların altından kalkacağız. Ben umutluyum Türkiye çok büyük yerlere gelecek. Biz görürüz göremeyiz bunlar ayrı meseleler. Biz dürüst olduktan sonra hiç de bir şey olmaz bizlere. Bunların hepsi birbirine bağlı zincirleme olaylar. İstanbul’da işler iyi olursa Kahramanmaraş’da da iyi olur. Urfa’da ki şubemi arıyorum işler nasıl diyorum, orada nasılsa burada da aynısı oluyor. Yavaş yavaş her şey yoluna oturacak. Türkiye’de en uygun fiyatlar tekstil de tüketici gezecek görecek ve bunu anlayacaktır. Elimizden geldiği kadar uygun satmaya çalışıyoruz, hem vatandaşın cenini hem de kendini düşüneceksin orta halli bi şekilde yürüteceksin.

ELİF COŞKUN

Kışlık ürünlerimizi getirdik ama satışlarımız hala canlı değil. Şuan talep olmadığını söyleyebilirim ve fiyatlar çok yüksek. Bir toptancıya gittiğimiz de fiyatların çok yüksek olduğu dikkatimizi çekiyor. Bu durum bizleri etkiliyor ve bizlerde satışlarımıza ister istemez yansıtıyoruz, satışlar da böylece düşmüş oluyor. Yazlık kıyafetleri satmayı bıraktığımı söyleyemem hala yazlık ürünlerinde alıcısı var ama bu da yeterli değil oldukça az satıyoruz. Kışlık da yazlık da gitmiyor esnaf olarak pek de durumun iyi olduğunu söyleyemem. 5-6 yıldır bu sektörün içerisindeyim işlerin ilerleyen günlerde açılmasını umut ediyorum. Okul masrafları, kışlık yakıt masrafları falan gibi etkilerden dolayı işlerimiz durgun.

ALİ PİR

Buvapi Butik de halen havaların sıcak olması nedeni ile kış sezonu satışlarımız oldukça az olduğunu söyleyebilirim. Biz kış sezonuna her şeyiyle hazırız. Müşteride talep olmadığı için bekliyoruz. İlerleyen zamanlarda yağmurlarında başlamasıyla talebin artmasını bekliyoruz. Geri de bıraktığımız yıllar da ise bu günden 15-20 gün önce satışlarımızın ve talebin başladığını söyleyebilirim ama bu yıl durgun geçiriyoruz bu günleri. Bunun sebebi ise tamamen mevsimsel ilerleyen günler de illaki toparlayacaktır zira havalar hala sıcak. Şuan müşterinin nabzına baktığımız da alım gücünün çok az olduğunu söyleyebiliriz ama kış aylarından yine de umutluyuz. Biz mağazamız da geçen yıl ile aynı fiyatlar da versek dahi müşterinin alamadığını görüyoruz. Yüksek fiyatlar sebebiyle müşteri eskisiyle yetinmeye çalışıyor.

AYDIN ARIKAN

Kış sezonunu ağustos ayında açtık. İmalatçılar işlerin daha hızlı ilerlemesi için erken üretime başladılar ve zaten bu aylarda yaz ürünlerine de ilgi azalıyor. Bu dönemde yazlık üründen kışlık ürünü daha fazla satıyoruz çünkü mayıs ayından itibaren tüketici alacağını almış oluyor. Bu sene fiyatlar geçen senenin iki katı, her sene de bu böyle oluyor. Bu durumun ise birçok sebebi var. İmalatçı ile alakalı bir durum olduğunu da söyleyebiliriz. Biz satış yaparken taban fiyatları kullanıyoruz ve indirim dahi yapamıyoruz o derece uygun satmaya çalışıyoruz. Pazarlığa da açığız seviyoruz da ama öyle bir duruma geldik ki hiç yapacak halimiz yok. Ben bir esnafım ama gidip başka bir yerden kıyafet aldığım dahi oluyor. Bizim insanlarımız bu kadar aşırı zamma alışkın olmadığı için tepki gösteriyor. Tabi biz de bu duruma saygı gösteriyoruz. Nasıl onlar bizlere pahalı olduğunu söylüyorlarsa biz de bizim üstlerimize iletiyoruz aynı tepkiyi veriyoruz. Kış sezonundan tek beklentimiz karnımızı doyurması. Elimizdekini kaybetmemek bu durumda bize yeter. Şuan kapalı çarşı Kahramanmaraş’ın tarihi ve en değerli çarşısı olmasına rağmen biz aynı doğrultu da iş yapmıyoruz. Önceden iş yaptık ama şuan yeterli değil ve bu durum böyle seyretmeye devam ederse birçok esnaf iflas edecektir.

Haber: Alihan Kürşat

Editör: Mahmut Beyaz