Maraş kalesi burçlarında dalgalanan al bayrağı yerine Fransız bayrağının dalgalandığını gören Ulucami İmamı Rıdvan Hoca’nın “Kalesinde Türk Bayrağı dalgalanmayan bir memlekette, hürriyet olmadığı için, Cuma namazı kılınamaz” sözleriyle başlayan kurtuluş mücadelesinin sembollerinden bayrak olayı, 99’uncu yıl dönümünde Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği törenle coşkuyla kutlandı. Atatürk Meydanı’nda başlayan tören saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasının ardından Mehteran takımının gösterisiyle devam etti. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, tören alanında, günün anlam ve önemine binaen bir konuşma yaptı. Konuşmanın ardından mehter marşı eşliğinde hep birlikte Kahramanmaraş Kalesi’ne yüründü. Renkli görüntülere sahne olan tören, protokol üyelerinin kaledeki Türk Bayrağı’nı göndere çekmesiyle son buldu.

“BAYRAĞIMIZ DALGALANMAYA DEVAM EDİYOR”
Programda konuşan Başkan Erkoç, “Bundan tam 99 yıl önce dünyada eşi ve benzerine rastlanmayan bir destan için ilk adımlar atıldı. İşgalci Fransız ordusu bizim özgürlüğümüzün, inançlarımızın, yaşamımızın teminatı olan ay yıldızlı al bayrağımızı bu burçlardan indirme küstahlığına kalktı. Allah'a hamdolsun o millet, kahraman ecdat o gün ölmediğini dimdik ayakta olduğunu ve ay yıldızlı al bayrağın göklerden inmesi kendisi için ölümden kötü olduğunu tüm dünyaya gösterdi. Rıdvan Hoca bayrağın bizim inancımızda bizim imanımızda ne anlama geldiğinin dünyadaki en güzel örneğini ortaya koydu. Ay yıldızlı al bayrağın tevhidin bayrağı olduğunu bundan 99 yıl önce tüm dünyaya haykırdı. Ay yıldızlı al bayrak uçlarda bin yıldan bu yana dalgalanmaktaydı Allah'a hamdolsun 99 yıl önce bu gösterilen kahramanlıkla dalgalanmaya devam etmekte. İnşallah kıyamete kadarda bayrağımız bu millet var oldukça dalgalanmaya devam edecek. Bayrağımız dünyada 3 kıtada 100 milyonlarca özgürlüğünün timsalidir. Asya'da, Afrika'da, Balkanlarda insanların gölgesinde özgürce kardeşlik hukuku içinde korkusuzca yaşadığı bir gölgeydi. Son 100 yılda coğrafya değişti, ülkemizin sınırları değişti, ay yıldızlı al bayrağın gölgesinin kalktığı yerlerde bugün acı, gözyaşı, kan, üzüntü, keder var” dedi.

“KAHRAMANLARIMIZI KIYAMETE KADAR YAŞATACAĞIZ”
Milli Mücadele kahramanlarını kıyamete kadar yaşatacaklarını ifade eden Başkan Erkoç, “Yine hamdolsun ülkemiz Saygı Değer Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde ayakta kalktı ve hamdolsun bizim gönderlerimizde süzülen ay yıldızlı al bayrak coğrafyaya barış getirmekte. Sınırlarımıza gölgesi taşmakta ve sınır ötesinde huzurun, kardeşliğin, beraberliğin birliğin garanti olmaktadır. Bugün ay yıldızlı al bayrağın gölgesindeki bu ülkenin yöneticileri tüm dünyada huzur, barış ve kardeşlik için yürümekte. İnşallah bizlerde bu şehrin yöneticileri olarak bu şehrin temsilcileri olarak nasıl 100 yıl önce Saygı değer büyüğümüz Rıdvan Hocamız, Mehmet Ali Kısakürek Beyefendinin duruşu neyse bizlerde aynı şekilde durmaya hep beraberce devam edeceğiz. Ben 12 Şubat 1920 Kurtuluş Destanını yazan tüm kahramanlarımızı rahmet ve minnetle anıyoruz. Hepsini gönlümüzde, yüreğimizde, milletimizin yüreğinde inşallah kıyamete kadar yaşatacağız” şeklinde konuştu.

“ŞEHİTLERİMİZİN RUHU ŞAD OLSUN”
Başkan Erkoç, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Bayrak olayımız 12 Şubat programları içinde kutlanmaktaydı. Hamdolsun biz göreve geldik bu çok önemli bizim gönül coğrafyamızda da çok önemli bir anlam ifade eden özgürlüğün olmadı yerlerde cuma namazı kılmak caiz değildir diyen Rıdvan Hocanın sözü çok önemliydi. Mehmet Ali Kısakürek Beyin âleme ve İslam’a hitabı çok önemliydi. Bunlar tarihi manifestolardır. 99 yıl önce tüm dünyaya gösterilen manifestolardır. Bizim tarihimizdeki en önemli olan duruşlardan bir tanesidir. İnşallah bizde bu duruşa layık olacağız. Bizde o kahramanların emanetini hep başımız üzerinde taşımaya devam edeceğiz. Göreve geldiğimizden bu yana hamdolsun onların emaneti olan bu şehri en iyi şekilde imar etmek için en güzel en yaşanabilir getirmek için gayret ettik etmeye de hep beraberce devam edeceğiz inşallah.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz