Küresel ısınmaya bağlı olarak her yıl mevsimlerin değişmesi ile birlikte yağışlardaki azalış barajların doluluk oranlarını düşürdü. Türkiye’nin en büyük beşinci su havzası olan Kahramanmaraş’ta, su popülasyonu iyi durumda iken Devlet Su İşleri (DSİ) Kahramanmaraş 20. Bölge Müdürlüğüne bağlı, Kilis, Adıyaman ve Gaziantep illerindeki baraj doluluk oranları ise kritik seviyede. Barajların kurulduğu havzalarda bulunan barajlara aktarma yapılırken, DSİ 20. Bölge ekipleri, vatandaşın içme suyunun kesilmemesi için olağanüstü çaba harcıyor.

İÇME SUYU SIKINTI KAHRAMANMARAŞ İÇİN OLMAYACAK

Yeraltı sularının bolluğu ile bilinen Kahramanmaraş’ta Yılda 5 milyar Metreküp su tüketimi gerçekleştiriliyor. DSİ ve KASKİ ortak çalışması ile havzasal bazda su popülasyonu korunurken, barajlar bakımından da aynı havza üzerine kurulu barajlara su aktarması yapılabiliyor.

PAZARCIK OVASI İKİNCİ ÜRÜN EKEBİLME İHTİMALİ VAR

1972 yılında kurularak Pazarcık bölgesindeki yaklaşık 500 bin dekar alanı sulama yapan ayrıca Gaziantep’e içme suyu sağlayan Kartalkaya barajı bu sene ikinci ürün ekecek çiftçiye umut olup olamayacağı Nisan ayından sonra belli olacak. Şu anda barajın doluluk oranı yüzde 88 civarında olurken 2017 yılının Nisan ayında ise yüzde 84 civarında olduğu tespit edildi.

BARAJLARIN 2017-2018 DOLULUK ORANLARI İSE ŞÖYLE

KAHRAMANMARAŞ

25 Nisan 2018 tarihli verilere göre Kahramanmaraş Menzelet Barajının doluluk oranı yüzde 59, 2017 yılının Nisan ayında ise Menzelet barajının doluluk oranı ise yüzde 61 olarak kayıtlara geçti

Sır Barajı 2018 yılı: yüzde 68, 2017 yılı: yüzde 73--Ayvalı Barajı 2018 yılı: yüzde 23, 2017 yılı: yüzde 18---Kartalkaya Barajı 2018 yılı: yüzde 88, 2017 yılı: yüzde 84---Sarıgüzel---2018 yılı: yüzde 84, 2017 yılı: yüzde67---Kandil Barajı 2018 yılı: yüzde 86, 2017 yılı: yüzde 62---Adatepe Barajı 2018 yılı: yüzde 38, 2017 yılı: yüzde 53

GAZİANTEP

Hancağız Barajı 2018 yılı: yüzde 32, 2017 yılı: yüzde 40---Kayacık Barajı 2018 yılı: yüzde 57, 2017 yılı: yüzde 72

KİLİS

Seve Barajı 2018 yılı: yüzde 13, 2017 yılı: yüzde 32

ADIYAMAN

Çamgazi Barajı 2018 yılı: yüzde 30 2017 yılı: yüzde 26

YAPIMI DEVAM EDEN BARAJ VE GÖLETLER

DSİ Kahramanmaraş 20. Bölge Müdürlüğü çatısında bulanan 4 ile ise 40 tane bara ve gölet yapılıyor. Önümüzdeki dönemlerde faaliyete girecek baraj ve göletler ile 4 ilde su sıkıntısı kalmayacak. Kahramanmaraş:17 tane bara ve gölet --Gaziantep: 6 tane baraj ve gölet--Adıyaman: 8 tane baraj ve gölet--Kilis: 5 tane baraj ve gölet

BAKAN AÇIKLADI: GÖLETLERİN BİRİNCİLİĞİ BİZDE

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu: Dünyanın en büyük barajlarını biz yapıyoruz Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu "Dünyanın en büyük barajlarını biz yapıyoruz. Dünyada baraj yapımında ilk üçe giriyoruz, gölet inşaatında dünya birinciliği bizde" dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Muş Valiliği, Türk Tarih Kurumu, Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce düzenlenen "Malazgirt Meydan Muharebesi ve Sultan Alparslan Uluslararası Sempozyumu" başladı.

Eroğlu, 1071'in aslında tarihte bir mihenk taşı olduğunu anlattı. Sultan Alparslan'ın Bizans ordusunu yenerek büyük zafer elde ettiğini ifade eden Eroğlu, şöyle konuştu: "Sultan Alparslan'ı, kahramanlarımızı şükranla minnetle yad ediyoruz çünkü Anadolu'nun kapılarını bize açtı. Buraları bize vatan yaptılar. Bu zaferi her zaman hatırlayacağız. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan zaferi özellikle kutlamak istedi. Geçen sene 26 Ağustos'ta Malazgirt'e gittik. 100 bin kişi zaferin yıl dönümünde orada olmak istedi. Bu merasimden sonra Cumhurbaşkanımız bana talimat verdi. Biz de orayı milli park olarak ilan ettik ve proje hazırlandı. Bugün öğleden sonra Muş tarihinin en büyük yatırımının temelini atacağız. Bugün Muş için önemli bir gündür."

GÖLET İNŞAATINDA DÜNYA BİRİNCİLİĞİ BİZDE

"Dünyanın en büyük barajlarını biz yapıyoruz. En ileri teknolojilerini kullanıyoruz. Dünyada baraj yapımında ilk üçe giriyoruz, gölet inşaatında dünya birinciliği bizde." diyen Eroğlu, geçmiş yıllarda "Yabancılar her şeyi yapar biz yapamayız" gibi bir anlayışın olduğunu, ömrü boyunca bu algıyı değiştirmek için çaba gösterdiğini söyledi. Eroğlu, şu anda dünyanın en ileri projelerini yaptıklarını, birlik ve beraberliklerini artırmaları durumunda yapamayacakları hiçbir şeyin olmadığını dile getirdi.

10 DEV PROJEDEN 6'SI TÜRKİYE'DE

İHA ve SİHA'ları yaptıklarını, 15 Temmuz alçak darbe girişimine rağmen ekonominin dimdik ayakta olduğunu vurgulayan Eroğlu, şöyle konuştu: "Dünyada büyümede birinci ülkeyiz. Dünyadaki 10 dev projeden 6'sı Türkiye'de. Bizim millete hizmet etme sevdamız var. Büyük hedeflerimiz var. Büyük hedefi olmayan milletler tarih sahnesinden silinir. Kızıl elmamız var bizim. Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılında en büyük 10 ekonomisinden biri olacağız. Gençlerimiz bizim için çok önemli.

1071 büyük zaferin bininci yılı kutlandığında Türkiye küresel büyük bir güç olacak. Yeter ki birlik beraberlik kardeşliğimizi daha da pekiştirelim. Türkiye'nin bahtı açık. Biz yükselişteyiz onlar inişte. Birlikte çalışacağız. Allah bizi, FETÖ, PKK, DEAŞ, PYD gibi bütün terör örgütlerinden muhafaza etsin, onlara silah destek veren, ülkemiz üzerinde plan kuran bütün devletleri tarih sahnesinden silsin."

Haber: Mustafa Kılınç

Editör: Mahmut Beyaz