Kahramanmaraş'ın en eski pazarı olan Çarşamba Pazarı'nı Manşet Gazetesi olarak araştırdık. 1978 yılında askerler tarafından kurulan Çarşamba pazarı Kahramanmaraş'ın en eski pazarı olarak vatandaşın hizmetine hala devam etmekte.

 

Günümüzde bir çok ihtiyacımızı marketlerden, alışveriş merkezlerinden karşılıyorsak da pazarları unutmamız mümkün değil. Hele ki yapılan pazarlıkları, en yaratıcı sloganları, oyuncak tezgahının önünden ağlaya ağlaya geçen çocukları. Üstelik AVM’den alınanla pazardan alınan asla bir olmaz, olamaz; hem fiyat hem de tazelik olarak. Bu sebeple sizler için Kahramanmaraş'ın en eski pazarı olan Çarşamba Pazarı ile ilgili araştırma yaptık. Manşet Gazetesi haber ekibi olarak yaptığımız araştırmalar sonucu Kahramanmaraş Çarşamba Pazarı'nın şehrin en eski pazarı olduğunu ve sıkıyönetim zamanında askerler tarafından kurulduğu belirtildi. Pazar esnaflarıyla yaptığımız görüşmeler sonucu esnaflar pazarla ilgli bazı altyapı sorunlarının olduğunu ve bu sorunları bir an önce belediye yetkililerince giderilmesi gerektiğini söyledi. 38 yıllık bir geçmişi olan pazarın yeri kurulduğu günden bu yana gözle görülür bir değişikliğin olmadığını belirten Çarşamba pazarı esnafları, pazarın esnaf sayısında ciddi bir düşüş yaşanmadığını günümüz şartlarında bile bu sayının arttığını söyledi. Ayrıca haber ekibimiz, pazarın fiyat analizini yaparak, pazarın genel durumunu değerlendirdi.

İşte Pazar Esnaflarıyla yaptığımız röportajlar...

Ahmet Zorba

Kahramanmaraş Çarşamba pazarı 1978 yılında sıkıyönetim zamanında askerler tarafından kurulmuştur. Çarşamba pazarı Kahramanmaraş'ın en eski pazarıdır. Ben pazarın kurulduğu günden bu yana esnaflık yapıyorum. Pazarda işler 2007'den sonra bozulmaya başladı. Esnaf sayısında azalma yerine tam tersi olarak bir artma yaşandı. İşlerimiz çok iyi gitmiyor. Ayrıca pazarın altyapısında da bazı sıkıntılar var. Pazarın üstü tam kapanmıyor ve bu da alışveriş için gelen vatandaşınlarımız için kış aylarında sıkıntı oluyor. Pazarımıza ışıklandırma istiyoruz. Pazarın fiyat durumu ise şu an pahalı. Bu pahalılığın sebebi kışın don olayının olmasından dolayıdır.

 

Kadir Gürünlü

Çarşamba pazarı 1978 yılında askerler tarafından Yusuf Haznedaroğlu zamanında kuruldu. Kahramanamraş Çarşamba pazarı şu anda şehrin en eski pazarıdır. Pazar kurulduğu günden bu yana hala aynı yerde. Eski pazarda el arabaları vardı. O zamanlar 3 tekerlekli arabalar vardı. Bu arabaları kaldırlar ve herkese 3'er metre yer tahsis etti belediye. Biz şu an belediyemizden kapalı alanlar istiyoruz. Ama genel haliyle çarşamba pazarından memnunuz. Alışveriş merkezlerinin kurulması bize ilk zamanlarda zararı dokundu. Ama zamanla vatandaşlar AVM'lerin pahalı olduğu anlayınca tekrar pazarlara yöneldi. Çarşamba Pazarının esnafları genelde köyden gelen esnaflar. Pazarda fiyatlar şu anda biraz yüksek.

 

Osman Bağcı

Ben Kahramanmaraş Çarşamba Pazarı'nda 20 yıllık esnaflık yapıyorum. Pazarın 20 yıl önceki haliyle şu an ki hali arasında çok da bir fark yok. 20 önceki pazarın altyapısıyla şimdiki arasında gözler görülür bir fark yok. Fark olan şey esnafların artması. Biz yetkililerden Çarşamba Pazar'ının daha modernleşmesini istiyoruz. En azından altyapı sorunlarımız tamamen giderilmesini istiyoruz. Pazarda ki fiyatlar şu an don olduğu için yüksek. Ama ilerleyen zamanlara doğru fiyatların düşeceğini söyleyebilirim. (EMRE AKKIŞ)

Editör: Mahmut Beyaz