10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle gazetemizi ziyaret eden Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Serdar Zabun, gazetemiz personellerinin Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutladı. Ziyaret sonrası gazetemize özel açıklamalarda bulunan KMTSO Başkanı Serdar Zabun, geride bıraktığımız 2017 yılının değerlendirmesini ve 2018 yılından Ticaret Sanayi Odası olarak beklentilerini anlattı. Geçtiğimiz günlerde Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin açıkladığı toplam yatırım tutarı 80 milyarı aşan ve geneli Doğu Akdeniz illerine yapılması planlanan 14 projeyi kapsayan Süper Teşvik Sistemi’ni değerlendiren Başkan Zabun, yerli otomobil noktasında Kahramanmaraş’ta yapılan hazırlıklar hakkında bilgiler de verdi. Gündem konularını da yorumlayan Zabun, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi için aylardır konuşulan AK Parti-MHP ittifakına da değindi. Zabun, “menfaat ülke menfaati ise mutlaka birlikte ve dirlikte olmamız lazım” dedi.

HAİN DARBEDEN SONRA 2017 TOPARLANMA OLDU”

Geride bıraktığımız 2017 yılının değerlendirmesini yapan Serdar Zabun, 2016 yılında meydana gelen hain 15 Temmuz darbe girişiminin ardından 2017 yılının bir toparlanma yılı olarak geçtiğini söyledi. Zabun, “2016 yılında 15 Temmuz’da gerçekleşen bir hain darbe girişiminden sonra 2017 yılına girdik. Elbette 2017 yılı bizim ticaret ve sanayi erbabı kesimimiz için zorlu da olsa başarılı bir toparlanma yılı olarak geçti. 2017’de gelen özellikle Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’mizin nefes kredisi temini, artı KGF kredileri ki bunlar 250 milyar TL’lik hükümetimizin piyasaya sunduğu desteklerdir, bu gelişmelerle birlikte 2017 yılının ekonomide daha rahat geçmesini, sanayicimizin, tüccarımızın ve esnaflarımızın bir nebze de olsa nefes almasını, 2017 yılının ekonomide başarılı geçmesini sağlamıştır. Bu hem istihdamın artışına yansımış hem de Türkiye’nin yüzde 10,5 gibi bir rakamda büyümesini daha da artırmıştır. Kahramanmaraş ihracatı yüzde 11,5 artmıştır, bu rakamda Türkiye ortalamasının üzerindedir” ifadelerini kullandı.

İHRACAT PATLAMASI YAŞATMAMIZ LAZIM”

2018 yılında da birçok hedeflerinin olduğunu belirten Zabun, “2018’i bir ihracat patlaması yaşatarak geçirmemiz gerek” dedi. Zabun, “2017 yılını böylece tamamladıktan sonra 2018 yılında da tabi ki birçok hedeflerimiz var. Elbette 2018 yılındaki hedeflerimizin daha da büyük olması lazım elbette. Özellikle Kahramanmaraş için 2018’i bir ihracat patlaması yaşatarak geçirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Çünkü 2018’e girerken Ticaret ve Sanayi Odamızda Türk Eximbank Ön Bürosunu açtık. Bunun şubeye bir an önce dönüşmesi lazım. Bundan ihracatçılarımızın daha çok yararlanması lazım. Daha faydamı işler yapmaları lazım. Kahramanmaraş İnşallah 2018’de özellikle ihracatında, tabi ihracat demek üretim demek, istihdam sağlamak demek, ihracat demek ekonominin daha çok büyümesi demektir. Bunun yanında Kahramanmaraş, turizme de 2018 yılında çok önem verecektir. Bu konuda da çalışmalarımız İnşallah var gücüyle devam ediyor. Özellikle de Germenicia bölgesinde, mozaiklerimizin olduğu bölgede yeni yerler açılacak. Bunların bir an önce halka sunulması, bunların da dahil edilmesi konusunda üstün çalışmalarımız var. Ben bu konuda Kahramanmaraş Valiliği’mizin, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’müzün ve Büyükşehir Belediyemizin çalışmalarını da takdir ediyorum. Tekrar 2018 yılını göreceğiz inşallah” şeklinde konuştu.

SÜPER TEŞVİK SİSTEMİ’NİN HAYATA GEÇMESİ LAZIM”

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin 80 milyar lirayı bulan süper teşvikli 14 projenin bu ay içinde açıklanacağına yönelik ifadelerini değerlendiren Zabun, “Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin açıkladığı Süper Teşvik Sistemi tabiki faydalı teşvikler. Evet belki geç kalınmışsa da bir an önce hayata geçmesi lazım, yaklaşık bir senedir de bunlar konuşuluyordu bu konu, bakanımızdan biz dinliyorduk. Bir an önce hayata geçmesi ve 2018 yılına büyük bir ivme kazandırması lazım. Bölgemizde olan yatırımlar da elbette Kahramanmaraş’ımızı etkileyecektir. Bu yatırımlarla ilgili ben Karadeniz Bölgesi’nde, İç Anadolu’da ve yine Dörtyol Osmaniye gibi bölgelerimizde de yatırımların olacağını biliyorum. Kahramanmaraş’tan da sanırım bu teşvik sistemi kapsamında bir firmamız da olacak. Takip ediyoruz İnşallah yeni paketlerde Kahramanmaraş’tan daha büyük firmalarımız katkı sağlayacaktır” açıklamalarında bulundu.

SAVUNMA SANAYİİ’NDE DİKİŞ TUTTURURSAK...”

Kahramanmaraş’ın savunma sanayiinde dikiş tutturabildiği takdirde birçok yatırıma ev sahipliği yapacağına inandığını söyleyen Zabun, “Kağıt ve çimento sektöründe büyük firmalarımız var, zaten tekstil malum bizim öncü, lokomotif kuruluşumuz. Kağıt fabrikasının Kahramanmaraş’ta olmasa da firmamız yine Kahramanmaraşlı bir firmamız. Ama yatırımların artışında yine Kahramanmaraş’a sirayet edişinde bu firmalarımız önderlik edecek. Zaten malum savunma sanayii ile ilgili de bir çalışma başlattık. İnşallah bu savunma sanayiinde de biz Kahramanmaraş olarak dikiş tutturursak hem stratejik yatırımlar hem de özel yatırımlarla Kahramanmaraş’ta daha çok yatırımlar yapılacağı kanaatindeyim. 2018, 2019 ve 2020’de hedeflerimiz artık özel yatırımlara dönecek” dedi.

MUTLAKA DEVREYE GİRMEMİZ LAZIM”

Yerli otomobil noktasında Kahramanmaraş’ta paslanmaz çelik eşyaların üretilmesi nedeniyle makina üretebilecek kapasitede bir şehir olduğuna dikkat çeken Zabun, “Ülkemiz açısından stratejik yatırımlarda malum her şeyi siz yapmıyorsunuz, bir yatırım yapılıyor ama bu yatırımın binlerce parçası başka yerlerden temin ediliyor. Kahramanmaraş hem savunma sanayiinde hem de yerli otomotivde, zaten paslanmaz çelik eşyalarla uğraşan bir şehir olduğu için makina üretebilecek kapasitede bir şehir. Bu yatırımlara da, yan sanayi yatırımlarına özellikle de daha seri bir şekilde uyum sağlayacağı kanaatindeyim. Yatırımcılarımızın bu tür büyük yatırımları takip etmesi lazım bu ihtiyaçlara cevap vermesi lazım. Bir örnek vereyim, Jandarma’mız ve Polis Teşkilatı’mız için üretilen bir araç yaklaşık 7 bin parçadan oluşuyor. Yani bu 7 bin parçayı o aracı bir araya getiren firma yapmıyor. Bir yerlerden temin ediyor. Biz bu teminci tedarikçi manasında mutlaka bir an önce devreye girmemiz lazım” ifadelerini kullandı.

BİRLİKTE VE DİRLİKTE OLMAMIZ LAZIM”

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi için AK Parti-MHP ittifakına da değininen Zabun, “Biz geçmişten bu yana Kahramanmaraş’ta mesela 1978’de birtakım olaylar oldu, her zaman birlikten, beraberlikten ve dirlikten bahsettik. Bundan bahsediyorsak, menfaatte ülke menfaati ise mutlaka birlikte ve dirlikte olmamız lazım. Bu çeşitli partilerin iş birliği, ittifakı da olabilir, kuruluşların ittifakı da olabilir. Mutlaka biz iş birliğinde, dirlikte, birlikte bir bereket olduğu kanaatindeyiz. Yeter ki herkes bu ülke için çalışsın. Bu ülkenin kalkınmasına katkı sağlasın” şeklinde konuştu.

YENİ BİR NEFES KREDİSİ ÇALIŞMASI VAR”

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile nefes kredisi noktasında ortak bir çalışmalarının olduğunun da müjdesini veren Zabun, “Yeni bir kredi hazırlıkları yine KGF’nin devam eden kredileri özellikle üretime, istihdama ve ihracata yönelik firmalarımızda devam ediyor. Nefes kredisi ile ilgili de bir çalışmamız var, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile netice aldığımızda İnşallah kesin bilgiler vereceğiz. Kahramanmaraş’ımıza bu imkanları da sunmaya çalışacağız” dedi.

(Haber: Ahmet GÜNEÇIKAN)

Editör: Mahmut Beyaz