Ekonomi Bakanlığı eğitmeni ve Yaşar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ahmet Özken'in dış ticaret eğitimi verdiği kentler, ihracatta yılda 1 milyar dolar kazandırmaya devam ediyor. Geçen yıl Kahramanmaraş’a gelerek 1 milyar dolar kazandıran Özken, bu yıl ki hedeflerinin 2 milyar dolar oluğunu söyledi.

Ekonomi Bakanlığı eğitmeni ve Yaşar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ahmet Özken, 2013 yılında Yüksekova'da dış ticaret eğitimi verdi. Kent, o yıl Çin'e 1 milyon dolar zeytinyağı sabunu sattı. Özken’in geçen yıl Kahramanmaraş'ta verdiği aralarında Mersin ile Gaziantep'ten ihracatçıların da katıldığı dış ticaret eğitimi sonrasında üç kent, tekstilde toplam 1 milyar dolarlık dış satıma imza attı. Geçen ekim ayında yine Kahramanmaraş'a giden Özken, "Bu kez hedefimiz iki milyar dolar" dedi.

EKONOMİYE CAN
Yeni pazarlara farklı bakış açısıyla ürün satılmasına yönelik verdiği ipuçlarıyla dikkat çeken Özken, 2013 yılında Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği Genel Sekreterliği tarafından Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde gerçekleştirilen Dış Ticaret seminerinde "Dış ticarette kullanılan belgeler, gümrük işlemleri, ihracata yönelik devlet yardımları, e-beyanname uygulamaları ve ofisten beyanname girişi” konularında sunum yaptı. Bu eğitimin ardından Yüksekova'nın Uzak Doğu ve Orta Doğu'ya ihracatın kapılarını açtığını belirten Özken, "Eğitimin ardından zeytinyağı sabunu satarak yalnızca Çin'e 1 milyon dolar ihracata imza attılar" dedi.

‘KÜLTÜRE DİKKAT EDİN’
Geçen yıl Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası, Akdeniz İhracatçı Birlikleri işbirliği ile “A’dan Z’ye Dış Ticaret Eğitim Programı" düzenledi. "İthalatta maliyetlendirme, gümrük rejimleri serbest dolaşım, antrepo, geçici ithalat" konularında sunum gerçekleştiren Özken, katılımcılara doğru bilinen yanlışları aktardı. İhracatçının hedefinden iş ürünlerle yeni pazarların olması gerektiğini kaydeden Özken, sektörde kalıcı olmanın farklılık gerektirdiğini, bunda da pazarlama stratejisinin çok önemli olduğunu ifade etti. İhracatçıların özellikle uluslararası kültür, örf, adet, gelenek ve göreneklere dikkat etmesini istedi. ‘HEDEF İKİ MİLYAR DOLAR’ Katılımcıların yer aldığı seminerden sonra bu üç kentin tekstilde toplam 1 milyar dolarlık ihracata imza attığını söyleyen Özken, "Gümrük müşavirliği ve gümrük mevzuatı konusunda bilgilendirme yaptık. Yeni başarı öykülerine imza atacaklarına eminim. Bu kez hedefimiz en az 2 milyar dolar" diye konuştu. Özken, son beş yılda 70 kentte, toplam 25 bin kişinin katıldığı seminerlerde dış ticaret eğitimi gerçekleştirdi. İHA

Editör: Mahmut Beyaz