YADER Kahramanmaraş İl Başkanı Gökhan Gün, Kahramanmaraş'ın milli mücadelesinde önemli bir yere sahip olan Bayrak Olayı’nın 101. yıldönümü münasebetiyle yazılı bir açıklamada bulundu. Gün, açıklamasında Kahramanmaraş halkının hürriyetine el uzatan kim olursa olsun izin vermediğini bundan sonra da vermeyeceğini belirterek, bunun en güzel örneğinin 28 Kasım 1919'da Bayrak Olayı ile gösterildiğini ifade etti.

Başkan Gün, yayınladığı mesajda şu ifadelere yer verdi: “27 Kasım 1919 gecesi, Ermenilerin ileri gelenlerinden Hırlakyan’ın evinde İşgalci Fransız komutan Yüzbaşı Andre adına balo düzenlendi çok sayıda misafirin katıldığı baloda Fransız komutan Hırklayan’ın torunları Helena ve Victor ile tanıştı. Oldukça çekici ve güzel olan Helena’yı dansa davet etti ancak dans teklifi, Helena tarafından net bir şekilde reddedildi. Hırlakyan’ın oğlu Hovsep’in kızı Helena, Fransız Komutan Andre’ye “ Sizinle dans etmemekten dolayı beni mazur görünüz, üzgünüm. Çünkü kendimi hala esaret ve zillet içerisinde bir kadın olarak görüyorum. Kalesinde Türk bayrağı dalgalanan bir memlekette Fransızların ya da Ermenilerin hâkim olduğuna inanmıyorum. Büz yüzden sizinle dans edemem dedi ve teklifini reddetti Bunun üzerine askerlerine emir veren Fransız komutan, Kaledeki Türk bayrağını indirterek yerine Fransız bayrağını astırmıştır.

ALEMİ İSLAMA HiTAP!

Maraş Kalesi'ndeki Türk bayrağının, 28 Kasım 1919 Cuma günü indirilerek yerine Fransız bayrağı asıldığını duyan Avukat Mehmet Ali Bey, bu duruma tepki amacıyla "Alemi İslama Hitap" beyannamesini yazdı ve şehrin muhtelif yerlerinde dağıtırdı. Akebinde Ulu Cami'de cuma namazı için büyük bir kalabalık toplandı. Ezan okunduktan sonra dışarıdaki halk, "Bayraksız Namaz Kılınmaz" diye bağırarak tepki gösterdi. Caminin imamı Rıdvan Hoca da "Hürriyet Omatan Bir Yerde Namaz Kılınmaz" diyerek beyannamenin doğru olduğunu ifade etti. Bunun üzerine topluca kaleye hücum eden Maraş halkı indirilen Türk bayrağını kale burçlarına dikip Cuma namazını da orada eda etti.

“BİZLER KAHRAMAN ECDATLARIMIZIN KAHRAMAN EVLATLARIYIZ”

Bu olay Maraş halkının Hürriyeti için verdiği Kahramanlık destanın onuresi olmuştur. 101 yıl önce olduğu gibi kahraman ecdadıdımız Ay Yıldızlı Bayrak için, bu Aziz Vatan için her mücadeleye göğüs germeye bir olmaya dün olduğu gibi bugün de and içmiştir. Bizler kahraman ecdatlarımızın Kahraman evlatlarıyız Bizler Kahramanmraşlıyız. Bu gurur ve düşüncelerle Kurtuluş mücadelemizin aziz kahramanlarını minnet, şükran, rahmet ve gururla anıyor düşüncelerimi Ecdadımız Aşıklıoğlu Hüseyin’in de dediği gibi "Maraş Bize Mezar Olmadan Düşmana Gülzar Olamaz" sözüyle bitirmek istiyorum.

Aziz ecdatlarımızı rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz."

Editör: Mahmut Beyaz