Yaklaşık beş yıl önce Kahramanmaraş Belediyesi tarafından başlatılan, ardından ise Kahramanmaraş’ın Büyükşehir Belediyesi olması sonrası Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’un özveriyle devam ettirdiği Kitap ve Kültür Fuarı’nın beşincisi geçtiğimiz gün kapılarını bütün edebiyat aşığı Kahramanmaraşlı kitapseverlere açıldı.

22 Ekim’e kadar açık olacak fuara kimler katılıyor diye soracak olursanız, öncelikle yerli ve yabancı 234 yayınevinin fuara katılırken, fuar, 267 şair ve yazar da okurlarıyla buluşturacak. Tabi böyle önemli bir fuarın açılışına da önemli isimler katılmıştı.

***

Başta, edebiyat kenti Kahramanmaraş’ın sevilen yazarı ve aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu Üyesi Yazar Rasim Özdenören ilk günün en çok konuşulan isimlerinden birisiydi. Böyle bir değerimizin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da görevlendirilmesi bizleri ayrıca mutlu etti. Fuarın açılışına ayrıca, TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç, Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan ve böyle bir fetivalin düzenlenmesinde büyük emeği olan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç katılmıştı.

***

Fuarın ilk günü benim olduğum gibi tüm kent halkı bastıran yağmura rağmen gezmekten imtina etmedi. 5.’cisini düzenlediğimiz Uluslararası Kitap ve Kültür Fuarı, daha öncesinde şehrimizde dört kez düzenlen kitap fuarlarından canlı geçeceğini bana gösterdi. Ben geceden sabaha hiç durmadan yağmurun yağmasıyla kuşkulanırken, gelen kalabalık sevindiriciydi.

Tabiki bu fuar edebiyat sever Kahramanmaraşlılarda kitaba yönelik somut bir farkındalık oluşturması açısından çok mühimdir. Fuara sadece meraktan veya sadece gezmek için gelecek olan hemşehrilerimiz bile kitap kokusunu soluyarak belirgin bir şuur edineceklerdir.

***

İlçelerimizdeki uzantılarıyla birlikte yaklaşık 60 bin öğrencisi bulunan Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi sebebiyle şehrimize kitap fuarı zaten gerekliydi. Günümüzde artık neredeyse Türkiye’nin her ilinde büyük çaplı kitap fuarları kurulmakta. Kitaplar önemli, çünkü kitap medeniyettir. Kitap fuarları da her şeyden önce yazarlarla okurların buluşma mekânlarıdır. Okurlar sevdikleri, tercih ettikleri yazarlarla kitap fuarlarında yüzleşirler ve tanışırlar. Ve hatta ilgi duymadıkları yazarlarla bile fuarlarda tanışırlar ve işbu tanışma neticesinde o yazarlara da ilgi beslemeye başlarlar. Kitap fuarları mahşer yeri gibidir. Orada her meşrepten yazarla karşılaşmak, her türden kitapla temas kurmak mümkündür. Yaşlı genç, zengin yoksul, çocuk veya yetişkin her çeşitten kitapsever fuarlara koşarak birkaç günlüğüne de olsa ayrı bir âleme intikal ederler.

***

10 gün sürecek olan Uluslararası 5. Kahramanmaraş Kitap ve Kültür Fuarı’na tüm Kahramanmaraş halkının tutkuyla koşmasını umut ediyorum.